Futbol Gol iptali kararı doğru mu? Eski hakem canlı yayında açıkladı: VAR protokolü!
Paylaş
Gol iptali kararı doğru mu? Eski hakem canlı yayında açıkladı: VAR protokolü!

Süper Lig'in 16'ncı haftasında ertelenen maçta Rizespor ile Beşiktaş karşı karşıya geldi. Abdulkadir Bitigen'in tartışmalı kararlarını eski hakemler yorumladı.

Rizespor, Süper Lig'in 16'ncı haftasında ertelenen maçta Beşiktaş'ı konuk etti. Mücadelede Abdulkadir Bitigen düdük çaldı. Abdulkadir Bitigen'in yardımcılıklarını Mustafa Savranlar ile Volkan Narinç üstlendi. VAR'da Mustafa İlker Coşkun, AVAR'da ise Bülent Birincioğlu görev aldı.

Haberin Devamı

Karşılaşmanın tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi. Yayıncı kuruluş beIN Sports'un hakem programı beIN Trio'da Bahattin Duran, Bülent Yıldırım ve Deniz Çoban, dikkat çeken yorumlarda bulundu.

İşte Rizespor - Beşiktaş müsabakasındaki tartışmalı kararlar hakkında yapılan değerlendirmeler...

"ÇAYKUR RİZESPOR'UN İPTAL OLAN GOLÜNDE KARAR DOĞRU MU?"

Bahattin Duran: Burada arka tarafta yardımcı hakeme yakın olan oyuncu ofsayt. Burada ofsayt pozisyonunda olan Rizesporlu oyuncu, topla oynamasa dahi Beşiktaşlı Umut Meraş'la top için mücadeleye girdiği ve Umut Meraş'ı etkilediği için bu pozisyon ofsayt. Bunun gerekçelerini anlatalım. Rizesporlu oyuncu, Umut Meraş'a temas ediyor. Umut Meraş'ın topla oynamasını engelliyor, rakibiyle top için mücadele ediyor. Topla oynamasını etkiliyor. Bu yüzden ofsaytta olan bu oyuncu ofsayt olarak değerlendirildi. VAR hakemi, hakemi izlemesi için monitöre davet etti. Bu da VAR protokolü gereği doğruydu. Bu oyuncu ofsaytta olsaydı, topla oynasaydı, oyuna müdaheleden dolayı izlettirmeyecekti. Rakibiyle mücadele ettiği için bu bir hakem yorumu. VAR hakemi doğru bir müdahaleyle izlemeye davet etti, Abdulkadir Bitigen de golü iptal etti.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Umut Meraş'ı etkileyip, etkilemediği subjektif bir konudur. Hakemin yorumlaması lazım ama etkilediği çok açık. 6.5 dakikalık inceleme süresi uzun, Abdulkadir Bitigen'in baktığı anda iptal etmesi lazım. Abdulkadir Bitigen de 4-5 defa izledi.

Bülent Yıldırım: Bütün yorumlara ben de katılırım. Tespiti zor, üç boyutlu çizgi gerekli ancak 6.5 dakikalık inceleme süresi çok uzun. Net ofsayt.

"ÇAYKUR RİZESPOR'UN PENALTI BEKLEDİĞİ POZİSYONDA DEVAM KARARI DOĞRU MU VE VARESANOVİC'İN VURUŞUNDA EN DİREKT VURUŞ KARARI ÇIKMALI MIYDI?"

Bülent Yıldırım: Benhur'un arkasındaki oyuncu ve önündeki oyuncu. Benhur'un dengesi bozulacak, sağ ayağı kayacak ve otomatik olarak sol denge ayağı Hadziahmetovic'e temas etti. Hiçbir ihlal yok, devam kararı doğru.

Bahattin Duran: Pozisyonun içinde olan Umut Meraş ve Amir'in herhangi bir müdahalesi yok, devam kararı doğru.

Haberin Devamı

Deniz Çoban: Çok net devam kararı doğru, Beşiktaşlı oyuncunun herhangi bir müdahalesi yok. Açıkça bu pozisyonda görülüyor.

Bahattin Duran: Beşiktaşlı savunma oyuncusu, elle oynamamak için ellerini bağlamış. Top geldiğinde, dirseği açılmış, artık bu doğal konum değil. Son zamanlarda takımlarımızda görüyoruz. Burada gördüğüm Beşiktaşlı oyuncunun dirseği doğal konumda değil. Bu bir ihlal ancak pozisyon ceza alanı dışında. Burada bir serbest vuruş kaçmış.

Bülent Yıldırım: Dirsek genişlemesi var. Beden genişlemesiyle, topa müdahale muhakkak. İhlal ceza alanı içinde değil o yüzden VAR müdahil olmadı.

Deniz Çoban: Bu bir ihlal. Bunun serbest vuruşla cezalandırılması gerekirdi.

"OLAWOYİN CEZA SAHASI İÇİNDE YERDE KALDI. DEVAM KARARI DOĞRU MU?"

Bülent Yıldırım: Olawoyin rakibine görür görmez, rakibi ayağını yere indirdiği anda adımlarını kısarak, dizlerini bükerek penaltı alma şansını denedi. Bir penaltı durumu söz konusu değil. Beşiktaşlı oyuncu ayağını yere koymuştu. Hakem doğru açıda, devam ettirdi. Penaltı konusunda şüphe yok.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Beşiktaşlı oyuncu, ayağını yere koydu. Olawoyin penaltı almaya çalıştı. Bu oyunun devam etme kararı çok doğru. Herhangi bir ihlal söz konusu değil.

Deniz Çoban: Burada penaltılık bir ihlal ben de göremiyorum.

"ÇAYKUR RİZESPOR-BEŞİKTAŞ MAÇINDA TOP HAKEME ÇARPTI OYUN DURMADI, HAKEMİN DEVAM KARARI DOĞRU MU?"

Deniz Çoban: Kural belli. Bir takımın hücuma çıkarken, topun yönünü değiştirerek, avantaj oluşturması hakem atışı gerektirir. Top aynı takımda kalıyor. Umut vadeden atak duruyor. Beşiktaş savunması, pozisyonunu bu oyuncuya doğru alıyor. Abdulkadir Bitigen'e çarpınca top farklı yöne gidiyor. Burada hakem atışı olması lazım. Kaleciye verecek topu. Abdulkadir Bitigen nasıl devam ettirdi, şaşırdık bu pozisyonda.

Bahattin Duran: Oyun kesinlikle hakem atışıyla başlamalı.

"EMİRHAN TOPÇU, TOPU RAKİBE ATTIĞI İÇİN SARI KART GÖRDÜ. KARAR DOĞRU MU?"

Bülent Yıldırım: Topu oynasın diye de atabilirsiniz. Sportmenliğe aykırı şekilde atabilirsiniz. Şiddetli bir şekilde atabilirsiniz. 3 ihtimal var, burada sportmenliğe aykırı bir hareket var. Yaralıyıcılık yok, kafasına atmıyor. Sarı kart doğru.

Haberin Devamı

Bahattin Duran: Benim için bu bir sarı kart. Burada şiddet yok. Sportmenliğe aykırı hareketten dolayı sarı kart. Abdulkadir Bitigen'in maçta gösterdiği 4 sarı kart da doğruydu.