Futbol Kimse hep kazanamaz, lig artık alev aldı
Paylaş
Kimse hep kazanamaz, lig artık alev aldı

Fenerbahçe, Kadıköy’de Trabzon’a kaybetti, liderlik de gitti. Yeni lider üst üste 10 maçını kazanıp müthiş seri yakalayan Galatasaray. Beşiktaş’ta işler hem saha içi hem de dışında iyi gitmiyor. Hakem hataları ise her takımı isyan ettirecek boyutta.

Galatasaray’da eleştirilen Zaha, Kasımpaşa maçını kazandırdı. Icardi yine boş geçti, Muslera sakatlandı. Bu bilgiler ışığında Bayern maçı ne olur?

Haberin Devamı

ŞORAY UZUN: Bayern deplasmanı için bizi havaya sokan, Manchester deplasmanında alınan galibiyet ve Sami Yen’deki Münih maçının ilk 70 dakikası oldu. Galatasaray’ın Münih’i yenmesi olmayacak şey değil ama bu gerçekten zor. Zaha’nın form grafiği yukarı doğru. Böyle devam edeceğini öngörüyorum. Icardi’nin her vurduğu gol oluyordu. Kral bu aralar rölantiye aldı. Muslera yoksa Günay var. Bugünler için alındı.

COŞKUN TÜRK: Kasımpaşa maçının yıldızı Zaha oldu. Icardi’de sakatlığının ve antrenmansızlığının etkileri görülüyor. Muslera yoksa kale sorunlu. Bayern maçı bu anlamda çok zor geçecek Galatasaray için. Çünkü bu maçta bir yıldızın çıkması yetmez, bütün takım çok iyi olmalı.

FAİK GÜRSES: Zaha Premier Lig’i Galatasaray’a getirdi. İyi futbol, iyi oyuncularla oynanıyor. Herkesin bir fiyatı var. Zaha da benim fiyatım bu dedi, aldılar. Şimdi parasını ödüyor takımına. Bayern maçı zor. Ne kadar klas transfer yapsan Bayern, Manchester City, Liverpool, Real Madrid gibi takımlara tosluyorsun. Kaçış yok. Keşke kazansa.

Haberin Devamı

Tek farklarla maç kazansa da zaman zaman futbolu beğenilmese de yeni lider Galatasaray. Seri devam eder mi?

ŞORAY UZUN: Tek farklı galibiyetler taraftara son dakikalarda büyük stres yaşatsa da, bu tek farkla alınan puanlar liderliği getirdi. Geçtiğimiz hafta ‘takım kazandıkça skorun önemi yok’ demiştim. Fikrim değişmedi. Şimdilik iki kulvarı da idare edebiliyor ancak her maç işin zorluk derecesinin yükseldiğini de görüyoruz. Serinin uzaması da bir strese yol açıyor doğrusu.

COŞKUN TÜRK: Galatasaray kazanıyor ve serinin sonu liderlik oldu. Şu ana kadarki görüntü kalede Muslera, ortada Torreira savaşıyor, maçlarda bir yıldız çıkıp işi bitiriyor. Tüm takım tempo kazanırsa seri devam eder, ancak her maç bir yıldız çıkmazsa Galatasaray da puan kaybı yaşar.

FAİK GÜRSES: Mühim olan 3 puandır. Rakibin eli armut toplamıyor, saldıracak, karşı koyacak ve kazanmak isteyecektır. Tek fark veya 2 gollü galibiyet fark etmez. 3 puanı alıyorsan gerisi boştur.

BEŞİKTAŞ’TA BÜYÜK TEMİZLİK YAPILMALI

Haberin Devamı

Antalya maçının ilk yarısında müthiş Beşiktaş vardı, ikinci yarıda 12 dakikada çöktü. Bu bir maçlık mı, istikrarsız gidiş sürer mi?

FAİK GÜRSES: Beşiktaş’ta bir temizlik yapılmalı, hem de vakit geçirmeden. Müzmin sakatlarla yollar ayrılmalı. Bu adamlarla lige devam edemezsiniz. Her virajda Beşiktaş kaza yapıp hastaneye kaldırılıyor. Şu stoperlerin haline bakın rezalet ötesi. 5’i bir Necip etmiyor. 2008’den bu yana Necip Uysal’ın uzun süreli bir sakatlık yaşadığını görmedim, hatırlamıyorum da.

COŞKUN TÜRK: İlk yarıya baktığınızda farklı kazanacak bir Beşiktaş vardı, ikinci yarı görüntü tamamen değişti. Futbolcular özgüven kazanmadan bu istikrarsızlık sürer.

ŞORAY UZUN: Bu istikrarsızlık takıma da işlemiş. İlk yarı Beşiktaş gayet iyi giderken, hatta maçı alabilecek oyunu oynarken, Burak Yılmaz Bailly’yi ‘Beşiktaş’a yakışmayan hareketi’ nedeniyle oyundan çıkarıyor ve maçın hikayesi Beşiktaş aleyhine değişiyor. Yahu Burak Yılmaz! Şurada bir aydır hasbelkader Beşiktaş’a teknik direktörlük yapıyorsun. Futbol oynarken kimbilir hocaların ile neler yaşadın. Disiplin sağlamak, futbolcular üzerinde bir Terim efekti için galip götürdüğün maçın devre arasını mı buldun?

Haberin Devamı

BAŞKAN ADAYLARI NİYE ORTAYA ÇIKMIYOR?

Beşiktaş’ta seçim öne alındı, ancak hala bir ismin resmi başvurusu ve yönetimiyle ilgili bilgiler yok. Başkan Çebi kesin kararını vermiş değil. Bu belirsizlik takımı nasıl etkiler?

FAİK GÜRSES: Seçim ayrı, takım ayrı. Devre arasına kadar bu oyuncu grubu ile devam edilecek. Sonra yeni gelen yönetim, kimi alır. kimi satar göreceğiz. Çebi kararını bu hafta verecek.

COŞKUN TÜRK: Kongre havası takımı olumsuz etkiliyor, bu gerçek. Niyeti olanlar bir an önce adaylığını açıklamalı, projelerini söylemeli ve camiayı toparlamalı. Adaysız geçen her gün takımı olumsuz etkiler.

ŞORAY UZUN: Taşın altına elini sokmak ya da ateşten gömlek giymek kolay değil tabii. Öyle mikrofonlara Polat Alemdar tarzı açıklama yapmaya da benzemiyor. Haberiniz yok mu; seçim tarihi belli oldu. Yoksa siz de mi takımın alacağı sonuçlara göre pozisyon alacaksınız?

Haberin Devamı

HAKEMLER İÇİN ARTIK HAREKETE GEÇME ZAMANI

Hemen her takımın hakemlerden şikayeti, son dönemde çoğalarak artan iddialar. Türkiye’de hakem sorunu nasıl çözülecek?

COŞKUN TÜRK: İddialar bir an önce muhatapları tarafından cevaplanmalı. Yönetici, hakem, MHK, TFF bu iddiaları dedikodu düzeyinden çıkarıp ciddi açıklamalarla ortadan yok etmeli. Eğer hakemler arasında kayırma, hemşericilik varsa kim olduğuna bakmadan görevlerine son verilmeli. En önemlisi hakem camiasına güven olmalı. TFF önündeki bu şansı çok iyi değerlendirip, gereğini yapmalı.

FAİK GÜRSES: Hakem sorunu başlı başına bir dram. Bir hakemin boşanma davası sonrası ortaya çıkan kirli ilişkiler, İzmir çetesi ve hiçbir şey yapmayan federasyon. Divan Kurulu’nda Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un ortaya attıklarını bir dinleyin. Bu iddiaları araştırmayanlar da suça ortaktır.

ŞORAY UZUN: Bu soruya yanıtım, Faik (Gürses) ustanın geçen hafta söylediğini tekrarlamak olur; ‘Riva’ya iş makineleri ile dalacaksın. İlk kepçeyi de MHK binasına vuracaksın.’ Bir küçük ilave olarak da medyada yer almayı bir şekilde çok seven değerli iş insanlarını kulüp yönetimlerine sokmayacaksın.

SAKATLAR ‘BANKO’ OLURSA 2-3 OYUNCU ÇOK ETKİLER

Kim takılacak derken, Fenerbahçe bunu yaşadı, liderlik gitti. 2-3 oyuncunun yokluğu takımı bu kadar etkiler mi?

COŞKUN TÜRK: 2-3 oyuncunun yokluğunun tabii ki etkilememesi lazım. Ancak baktığınızda iki stoper ve takımın kalbi denilecek Fred yoktu. Sonuçta rakip de Trabzonspor. Fener, kaybedilmesi pek düşünülmeyen maçta kaybetti. Şimdi Adana deplasmanı daha zor geçecek.

ŞORAY UZUN: İİki, üç oyuncunun biri orta sahanın dinamosu ve takımın oyun aklı olan Fred, bir diğeri de defansın sigortası Becao olunca bu kadar etkiler tabii ki. Bu oyuncuların yerine oynayan isimlerden beklenen katkı alınamadı. İsmail’in yediği kırmızı da tuz biber ekti. Livakovic de her geleni aldı.

FAİK GÜRSES: İstikrar, rotasyon derken lastik patladı. Kimse bu ligde ölümsüz değil. Herkes yenilir. Yenile yenile şampiyon oluyorsan bu da bir erdemdir. İsmail Kartal şimdi bir zamanlar oynatmadıklarını mecburen kullanacak.

KARTAL SİSTEM HOCASI AMA B PLANI YOK

İsmail Kartal’ın maç sonu “Buna bir iş kazası diyelim” sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? “B planı” olmadığı eleştirileri var. Fenerbahçe’nin bir ya da iki stopere daha ihtiyacı var mı?

COŞKUN TÜRK: Bu asla bir iş kazası değil. İş kazası olması için şanssız bir şekilde kaybetmeliydi. Kartal’ın ne B ne C planı varmış. Tamam sistem hocası. Ama bazen sistemden taviz vermeni gerektirecek maçlar olur, işte o zaman B ve C planları devreye girer. Mecbur muydu bu maçta 4’lü oynamaya iki önemli stoperi yokken. Mecbur muydu tek forvet oynamaya coşkulu taraftar önünde. Başka planları olsaydı durum değişebilirdi.

ŞORAY UZUN: Bu maça iş kazası diyelim. Tamam diyelim de; 48. dakikadan sonraki ‘durağanlığa’, ‘tepkisizliğe’, hadi uzatmayalım ‘plansızlığa’ ne diyeceğiz peki? İsmail Kartal’ın bir B planının olmadığını sevgili Coşkun Türk maç yazısında belirtmişti. İşler yolundayken eksikler pek göze batmamış demek ki. Görünen o ki İsmail Kartal’ı kötü senaryolara karşı önceden uyaran birileri de yokmuş. Stoper takviyesi şart. 

FAİK GÜRSES: Her mağlubiyetin ardında yeni bir transfer aranacaksa, onun sonu gelmez. Fenerbahçe’de stoper, orta saha forvet yığınla var. Çamaşır değiştirir gibi oyuncuyu takıma kazandırmak İsmail Kartal’ın işi. Herkes hata yapıyor. Hoca da hatasını biliyorsa mesele kalmamıştır.

TRABZON İÇİN LİG YENİ BAŞLADI

İstanbul’da Fenerbahçe’nin serisine son veren Trabzonspor için “Oldu, şampiyonluğa oynar” diyebilir miyiz?

COŞKUN TÜRK: Henüz bunu demek için çok erken. Ancak büyük moral ve önümüzdeki haftalara yansımasının olumlu olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

FAİK GÜRSES: Bu ligin altından çok sular akar. Tek elle rakiplerini yenen Fenerbahçe’ye, Trabzonspor çok güzel bir uyarı yaptı. Anlayana saz, anlamayana davul-zurna az derler. Trabzonspor bu galibiyetten bir şey anladıysa ne ala. Şampiyonluk hayali kurmaları şimdilik çok erken.

ŞORAY UZUN: Trabzonspor için ligin yeniden başladığını söyleyebiliriz. Bu güzel galibiyet biraz abartılırsa küçük hayal kırıklıkları yaşanabilir. Yakın geçmişte bunun örneğini gördük. Trabzonspor’un Fenerbahçe’ye attığı her şut gol oldu. Bu her maçta olmaz. Trabzonspor büyük vurgun yaptı. Şimdi sıra devamını getirmekte. Fikstür, milli ara ve ara transfer dönemi. Hemen her şey Trabzonspor’dan yana.