Futbol Lig bitmez dediler hepsi bitti, bu da biter
Paylaş
Lig bitmez dediler hepsi bitti, bu da biter

Fenerbahçe-Karagümrük maçındaki hakem hataları VAR’ın yeniden tartışılmasını başlattı. Yine ‘Bu hakemlerle lig bitmez’ konuşmaları, demeç savaşları yaşanıyor. Yıllardır aynı şeyler konuşuluyor, yıllardır sezonlar bitiyor, şampiyonlar susuyor, olamayanlar konuşuyor. Sonuç hiç değişmiyor.

İsmail Kartal iki hafta önce sakatlarla ilgili, “Adana Demirspor maçına bazıları yetişebilir, bazıları milli maç arası sonrası dönebilir” demişti. İlk 11 anlamında hiçbiri dönemedi. Sağlık heyetinde mi bir sıkıntı var, Kartal yanlış mı bilgilendiriliyor?

Haberin Devamı

COŞKUN TÜRK: Bu açıklamaya bakınca sıkıntı olduğu çok net. Hadi Adana Demirspor maçını geçelim ancak beklenen Karagümrük karşısında hem Fred hem de Djiku’nun sahada olmasıydı. Sorun sağlık heyetinde gibi duruyor. Tedavi süreci ya öngördükleri gibi gitmedi ya da İsmail Kartal’a net bilgi veremediler. Büyük kulüplerde bu olmaz.

FAİK GÜRSES: Sakatlık konusunda sağlık birimi canla başla çalışıyordur. Her şey futbolcuda bitiyor. Organizmayı iyi hazırlaması, rehabilitasyon sürecini çok iyi geçirmesi gerekir. Uzun sakatlıklar devam ediyorsa suçu kimsede aramayalım.

ŞORAY UZUN: Bence sağlık heyetlerinde bir sıkıntı yok, futbolcularda bir sıkıntı var. Hemen tüm takımlarda adale sorunu yaşayan onlarca topçu var. Biraz futboldan anlayan biri bu sakatlığın en büyük gerekçesinin kendine iyi bakmamak ve iyi çalışmamak olduğunu bilir. Daha maçın 5. dakikasında adalesi atan adama sağlık heyeti ne yapsın? Tabii İstanbul çok güzel. Topçuları da anlamak(!) gerekir.

Haberin Devamı

İSMAİL KARTAL ÇARE ÜRETEMİYOR

Kartal’ın “Hala en çok gol atanız, ligde ve Avrupa’da grupta lideriz” sözleri nasıl algılanmalı? Takıma güven mi eleştirileri görmezden gelmek mi?

COŞKUN TÜRK: Bunların benzerini zamanında Jesus da söylemişti. Sonuçta bir anda liderlik gitmiş, Avrupa’dan elenilmişti. Lider olmak güzel ancak orada kalıcı olacaksın. Fenerbahçe’nin şu anki görüntüsü öyle demiyor. Bu açıklama takıma güven değil bence. Kartal, sorunlardan kaçmamalı, çareler üretmeli. Bıraktım C, D planını bir B planı olmalı.

FAİK GÜRSES: Her çıkışın bir düşüşü olabiliyor. İsmail Kartal mental olarak takımı güçlü kılmak için motivasyon yapıyor. Ancak Crespo-İsmail ikilisine orta alan çok bol geldi. Burada bir hata oldu.

ŞORAY UZUN: Fener, Ludogorets maçını çok ciddiye almadı, milli ara dönüşlerinde zorlanması da son derece anlaşılabilir bir durum. Asıl mevzuu bundan sonra başlıyor. İsmail Kartal’ın eleştirileri görmezden gelme lüksü yok. Çünkü son iki maçta oynanan futbol iç açıcı değil. Ama dediğim gibi; esas Fener’i bundan sonra göreceğiz.

Haberin Devamı

EZELİ KAVGA

Galatasaray’dan zehir zemberek yapılan açıklamada, Fenerbahçe ve başkan Ali Koç hedef alındı. Fenerbahçe ise “Karagümrük maçını yeniden oynamaya hazırız” dedi. Bu kavga nereye gider?

ŞORAY UZUN: Ben kendi payıma bu işten çok sıkıldım. İşin doğrusu; hakem hatalarını yönetici açıklamalarına tercih ederim. En bariz hakem hatası bile şahsen beni bir yöneticinin çıkışı (!) kadar rahatsız etmiyor. Takım ayırt etmeksizin her maç sonrası yönetici açıklamalarından gına geldi. Biliyorum bir karşılığı olmayacak ama bir susun yahu!

COŞKUN TÜRK: Yıllardır yapılıyor bu kavga. Son yıllarda işin içine bir de VAR girdi. Soru şu: Bunun sonu nereye VARacak? Yine yıllardır olduğu gibi bir takım şampiyonluğa ulaşacak. Olamayanlar başta rakiplerin açıklamaları olmak üzere hakemleri ve federasyonu eleştirecek. ‘Bu hakemlerle lig bitmez’ denilirken bir bakmışsınız lig bitecek, şampiyon belli olacak. Zaten Türk futbolunun ana sorunu bu.

FAİK GÜRSES: Ezeli rekabet, her sezon ezeli kavgaya dönüşüyor. Samet’in elle müdahalesine penaltı verilmemesini Galatasaray kullandı, Fenerbahçe hodri meydan deyip tekrar istedi. MHK hala hakemler dinleniyor diyor. Arda Kardeşler, Zaynutdinov’un suratı dağılırken seyretti. Şimdi de yanlışa yanlışla devam etti. Bitir hakemliğini de görelim MHK:

Haberin Devamı

MANCHESTER MAÇI ÇETİN GEÇECEK

Alanya maçı rahat kazanıldı, ‘ManU provası’ denildi. Oysa Alanya kendi sahasından bile pek çıkamadı. Bu futbol Manchester United maçına yeter mi?

ŞORAY UZUN: Alanya maçındaki futbol Manchester maçına yetmez. Daha tempolu, daha agresif ve defansta daha dikkatli oynamak gerekiyor. Orta sahada bir sorun görünmüyor. Ekstra bir konsantrasyon ve büyük seyirci desteğiyle olmayacak şey değil.

COŞKUN TÜRK: Alanya karşısındaki futbol ölçü olmaz. Alanya bu haliyle en büyük düşme adayı. Ama unutulmasın ki Galatasaray Avrupa maçlarında başka oynuyor. ‘Her maçın ayrı bir öyküsü vardır’ sözüne inananlardanım. Manchester maçı çok çetin geçecek.

FAİK GÜRSES: Manchester United maçı farklı bir kulvar. Galatasaray bu maçlara iyi konsantre oluyor. Bu maç Galatasaray’ın gruptan çıkma adına en sıkıntılı 90 dakikası olacak. United, Everton’u deplasmanda topa tuttu. Çok moralli ve fiyakalı çıkacak maça.

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ SEZONU ÇALIMBAY İLE BİTİRİR

Rıza Çalımbay 2’de 2 yaptı ama futbolu umut verdi mi? Üst üste Ankaragücü ve Fener ile oynayacak. Bu maçlar ne olur, sonuçlar kongreyle birlikte hoca değişikliği getirir mi?

FAİK GÜRSES: Bir defa iki başkan adayı da sezonu Rıza hoca ile tamamlayacak. Bu kesin. Hoca yarım takımla 3 puan aldı. 10 eksik ile mücadele etti. Yarın bir de Brugge ile oynayacaklar. Yokuş dik, viraj keskinden de öte. Ankaragücü ve Fenerbahçe maçlarından kayıpsız çıkarsa Beşiktaş talihini döndürebilir. Önemli olan ‘Beşiktaş Hastanesi’ kaç oyuncuyu taburcu edecek!

COŞKUN TÜRK: Efsane Kaptan Rıza Çalımbay ile bir seri başladı görünüyor. Üst üste çok zor maçlar oynayacak. Burada en büyük iş yine Rıza hocaya düşecek. Bu iki zorlu maça takımını çok iyi hazırlamak zorunda. Bu maçlarda kayıp yaşansa bile Serdal Adalı başkan olursa onunla devam edecek gibi görünüyor.

 ŞORAY UZUN: Beşiktaş’ın sorunu sakatlıklar. Maçlara neredeyse genç takımla çıkacak. Maç kazandığı sürece skorun bir kıymeti yok tamam da futbolcuların formsuzluğunu anlamak zor. Rıza Çalımbay’ın ilk çözmesi gereken sorun futbolcuların form durumu. Bu form düzeyi onlara hiç yakışmıyor. Hangi teknik direktör olursa olsun; başarısız olunca gider. Bunun kongreyle bir ilgisi olduğunu sanmıyorum.

HER BÖLGEYE OYUNCU TRANSFERİ ŞART

Sakatlıklar, Afrika Kupası’na gidecek oyuncular Kartal için büyük dert. Ara transferde hangi mevkilere oyuncu alınmalı. Transfer sonrası Kartal zirveye ortak olur mu?

FAİK GÜRSES: 10 numara şart. Bir de sakatlanmayan kaliteli libero. Kadro içinde Onana, Chamberlain, Amartey, hatta Zaynutdinov bile gönderilebilir.

COŞKUN TÜRK: Beşiktaş bu sezon sakatlıklardan çok çekti, çekmeye de devam ediyor. Başkan adayları çok ciddi nokta transferleri yapacaklarını söylüyor. Savunmaya, orta sahaya ve forvete transfer olacak gibi görünüyor. Sezonun ilk yarısını zirveden 8-9 puan geride kapatırsa ikinci yarı işler değişir. Daha üst puan farkında şampiyonluk çok zor olur.

ŞORAY UZUN: Beşiktaş’ın her mevkide takviyeye ihtiyacı var gibi görünüyor. Yaklaşık on yıldır bir stoper, mümkünse ofansa yatkın bir kesici, dinamik bir top dağıtıcı ara transferde harika olur. Afrika Kupası da forvet ihtiyacı ortaya çıkartır. Tüm bu takviyeler Beşiktaş’ı zirveye ortak eder evet.

TRABZON’DA TEDAVİ UZUN SÜRECEK

Trabzonspor istikrar da yakalayamadı, deplasman fobisini de aşamadı. Trabzon taraftarı sabırsızdır. İstikrarsız sonuçlar Abdullah Avcı’ya fatura edilir mi?

FAİK GÜRSES: Sivasspor biraz öne geçtiği skorları tutabilse rakibini açık farkla mağlup edecekti. Trabzon’un 2-3 maç üst üste kazanması gerekiyor. Bakasetas vasatın altında oynadı. Visca artık yaşlandı. Savunma, geriden beklenen oyunu kuramıyor eksik çok, takım yarım, beklentide sıkıntı olması herkesin canını sıkıyor. Tedavi uzun sürecek anlaşılan.

ŞORAY UZUN: Abdullah Avcı’nın kredisi öyle hemen bitmez. Takım istikrarsız evet. Normalde yenilgi sonraları olur ama Trabzon ters takım; Fener galibiyetlerinden sonra mutlaka bir düşüş yaşıyor. Son maça gelecek olursak; Sivas’ta iki puan kaybedilmedi, bir puan alındı diyebiliriz.

COŞKUN TÜRK: Abdullah Avcı, tükenen umutları yeşerten isim oldu. Devre arası transferlerle de daha etkili olacakları kesin. Sivas maçının şartları önemliydi. Çok soğuk hava, kalede Uğurcan’ın olmayışı bu sonucu getirdi. Avcı’ya şu an için fatura edilecek bir durum yok. Sezonun ikinci yarısını beklemek lazım.