Futbol MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu ilk kez konuştu: Bazı hakemler kurumun üstünde davranıyordu
Paylaş
MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu ilk kez konuştu: Bazı hakemler kurumun üstünde davranıyordu

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, hakemlerle ilgili yapılan liste ve klasman yenilemesi sonrası ilk kez konuştu. Alınan kararlara dair beIN Sports'a açıklamalar yapan Ferhat Gündoğdu şunları söyledi...

"Ferhat Gündoğdu'nun sözleri şöyle:

Haberin Devamı

"Temizlik değil"

"Aldığımız kararın 'operasyon' kelimesiyle anılmasını doğru bulmuyorum. Bunun bir proje olduğunu ve sistemsel bir çalışma olduğunu bilerek yorum yaparsak çok daha iyi olur. Aslında hakemler ve kurulumuz çok ciddi şekilde yıpratılıyor. Bu da futbola fayda sağlamıyor.

Yıllardır konuşulan Türk hakemliği değişim sürecinin başlangıcı için bir proje üretmek gerekiyordu. Plan yaptık, yönetime sunup onay aldık. Türk futboluna hizmet sunuyorsak, bu hizmetin de kalitesi sorgulanıyorsa biz de kendi içimizde sorgulamayı yapmalıydık.

"Herkese süre tanıdık"

27 Ekim 2021 tarihinde ben ve ekibim göreve geldik. 11. haftada göreve geldik. Hemen göreve adapte olmak için çünkü ligin selayeti, maçların sağlıklı ve adil bir şekilde oynanması gerekiyordu. Bunu sağlayacaktık ama bir yandan da yıllardır konuşulan Türk futbol hakemliğinin ihtiyacı olan değişim sürecinin başlangıç sinyalleri verilmişti. Bir yandan da bu değişimi gerçekleştirmek içinde projeyi takip etmek üretmek, planlamamak gerekiyordu. Bu stratejiye dayalı. Biz bir planlama ve program yaptık ve bunu da yönetime sunarak onayımızı aldık. 4 ay boyunca aslında herkese bir süre tanıdım ben. Buna ekibimde çalışma arkadaşlarımda dahil.

Haberin Devamı

Biz Türk futboluna bir hizmet sunuyorsak bu hizmetin de kalitesi sorgulanıyorsa bunu yukarı çıkartmak için acaba ne yapmamız gerekiyor? Bu planımızı uygularken de doğru yapıyor muyuz, yanlışlarımız neler diye de kendi içimizde sorgulamamız gerekiyordu. En önemlisi bu 4 aylık sürece boyunca hakem arkadaşlarımızı, gözlemci arkadaşlarımızı çok ince bir çalışmayla gözlemledik"

"Kararın sorumlusu benim"

Kimseden bana bu yönde bir talep gelmedi. Karar ben sorumluyum. Bu tamamen benim ve kurulumun hazırladığı listedir. Hiçbir kulüp veya TFF yöneticisi kesinlikle dahil olmadı. David Elleray'ın da ilgisi yok. 1.5 aylık bir sürecin sonucu bu.

"Kötü hakem değiller ama isimleri yıprandı"

Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus ve Ali Palabıyık kötü hakem değiller. Hakemliğinin son senelerine gelmiş, isimleri önemli derecede yıpranmış ve Türk hakemliğini maalesef güven kaybına uğratma aşamasına gelmiş olan arkadaşlarımızdı.

Haberin Devamı

"Bazı hakemler kurumun üstünde davranmaya başladı"

Bazı arkadaşlarımız bilerek ya da bilmeyerek, kurumun üstünde davranmaya başladılar. Statülerinden dolayı hakemlik sistemi olumsuz etkilenmeye başladı. Son 48 saatte yaşananları gördüğümde ne kadar doğru bir karar aldığımızı anlamış oldum. Taşın altına elimizi değil gövdemizi soktuk.

"Mete Kalkavan'ın kendi tercihidir"

Mete Kalkavan'ın bırakması bir karardır. Bizde grev yok, istifa edebilir, belli bir süre görev almak istemeyebilir. 6719 hakemimiz var. Aşağıda bekleyen çok genç arkadaşımız var. Yıllarca B-C klasmanında bekleyenler var. Alttan gelenler çok iyi, iddialıyım.

"Hiçbirinin suç örgütü ile alakası yok"

Listede olan ya da liste dışı kalan hakem arkadaşlarımızın hiçbirinin herhangi bir suç örgütü ile alakası yoktur.