Futbol UEFA yeni formatı duyurmuştu! Şampiyonlar Ligi yeni formatı nasıl, ne zaman uygulanacak?
Paylaş
UEFA yeni formatı duyurmuştu! Şampiyonlar Ligi yeni formatı nasıl, ne zaman uygulanacak?

UEFA Şampiyonlar Ligi formatının değiştiğini duyurmuştu. Onay verilen yeni format için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Şampiyonlar Ligi formatında normalde 32 takım yer alırken yeni düzende takım sayısı 36'ya çıkarıldı. Peki, Şampiyonlar Ligi yeni formatı nasıl olacak, ne zaman uygulanacak?

Arife Kübra Zımba - Posta.com.tr Şampiyonlar Ligi'nde geleneksel grup aşaması geride kalıyor! UEFA tarafından yapılan açıklamada Şampiyonlar Ligi'nin yeni formatı 'İsviçre sistemi' adı ile anılan lig sistemi olarak belirtildi. Devam eden formatta 6 grup karşılaşması düzenlenirken, yeni düzende 8 maç oynanacak. İşte, UEFA Şampiyonlar Ligi yeni format detayları...

Haberin Devamı

UEFA ŞAMPİYONLAR LİGİ YENİ FORMAT NE ZAMAN?

UEFA Şampiyonlar Ligi, lig sisteminden oluşan yeni formatı 2024-2025 sezonunda uygulanıyor olacak.

ŞAMPİYONLAR LİGİ YENİ FORMATI NASIL OLACAK?

Geleneksel grup aşamasından lig sistemine geçildi.

2024-25 sezonunda takım sayısı 32'den 36'ya yükseltildi.

Formatın adı "İsviçre sistemi" olarak duyuruldu.

Mevcut sistemde 3 rakiple oynanan 6 grup karşılaşması yerini, 8 farklı ekibe karşı 4'ü evinde, 4'ü deplasmanda 10 haftalık bir periyotta en az 8 lig maçı yapılacak.

Ligi ilk 8'de bitiren takımlar, direkt son 16 turuna yükselecek. 9 ile 24. sıralarda tamamlayan takımlar da son 16 turu için play-off maçları oynayacak.

Lig'de devam eden uygulamalar şöyle olacak:

Önceki sezonunda UEFA Avrupa Ligi şampiyonu UEFA Şampiyonlar Ligi lig aşamasına katılmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Şampiyonlar Ligi'nin ön eleme ve birinci eleme turunda elenen takımlar UEFA Avrupa Konferans Ligine katılacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nin ikinci ve üçüncü eleme turları ile play-off turunda elenen takımlar UEFA Avrupa Ligi'ne katılım sağlayacak.

Kulüp katsayılarının hesaplanmasında ülke katsayısının yüzde 20'sinin eklenmesi uygulaması kaldırıldı. Kulüp katsayısı, ülke katsayısının yüzde 20'sinden az ise ülke katsayısının yüzde 20'si kulüp katsayısı olarak alınır.