Futbol Zirve ile diğerleri arasında güç farkı çok
Paylaş
Zirve ile diğerleri arasında güç farkı çok

Galatasaray’ın Adana Demirspor’u, Fenerbahçe’nin de Beşiktaş’ı rahat geçmesi, şampiyonluk adayları ile diğer takımlar arasındaki güç farkının büyük olduğunu gözler önüne serdi. Üst sıralar için Beşiktaş, Trabzonspor dışında Kayseri, Adana Demirspor ve Antalya büyük bir kapışmaya yaşayacak gibi görünüyor.

Fenerbahçe, derbiyi eze eze kazandı. Bu Fener’in güçlü olması mı, Beşiktaş’ın zayıflığı mı?

Haberin Devamı

COŞKUN TÜRK: Her ikisi de. Futbolcu kalitesi olarak Fenerbahçe ezeli rakibinden kat kat üstün. Nitekim bu sahaya çok net şekilde yansıdı. Kaleci Mert formda olmasa Fenerbahçe tarihi bir farkla galip ayrılırdı derbiden.

FAİK GÜRSES: Fenerbahçe’nin kadro yapısı ve sahaya çıkan oyuncu grubu Beşiktaş ile kıyaslanmayacak kadar güçlüydü. Pas üstünlükleri ile maçı rahat çözdüler. 3-1 Beşiktaş için iyi sonuç. Başka rakamlarla bitebilirdi Beşiktaş aleyhine.

ŞORAY UZUN: Bence her ikisi de... Fenerbahçe sadece güçlü değil, aynı zamanda çok formda. Beşiktaş ise kelimenin tam manasıyla kabus gibi bir dönem geçiriyor. Mert Günok olmasaydı tarihi bir farka bile tanık olabilirdik. İsmail Kartal çok iyi hazırlanmışken Rıza Çalımbay dersine çalışmamış.

Haberin Devamı

SON DERBİYİ HAKEM DEĞİL VAR YÖNETTİ

Fenerbahçe, galibiyete rağmen hakem Atilla Karaoğlan’dan şikayetçi oldu. Bazen VAR’dan şikayet ediyoruz ama derbide VAR olmasaydı ne olurdu?

COŞKUN TÜRK: Hakemin gözünün önünde olan penaltıyı vermemesi inanılır gibi değil. Hakem Karaoğlan ‘Nasılsa VAR var’ diye düşündüyse tamam. Ama pozisyonu görmüyorsa hem gözlerinde hem de hakemliğinde sorun vardır. Derbide VAR olmasaydı şimdi Fener’in haklı isyanını yazıyor olacaktık.

FAİK GÜRSES: Maçı VAR yönetti. İlk kez doğru çağrılarla maçı hakemden alıp yönettiler. 1.5 ay yurt dışında olan hakemi yapay zeka diye yutturanlar o koltukta niye oturuyor? Kulüpler ve seyirci yemiyor artık bu atamaları. Bal gibi istedikleri hakemi atıyorlar.

ŞORAY UZUN: VAR bu maçta şov yaptı. Bu sistem geldiğinden bu yana ilk defa bir maçta hem maçı hem hakemi hem de bu maç özelinde MHK’yı kurtardı. Bizim VAR sisteminden beklediğimiz tam olarak da bu! VAR’daki Özgür Yankaya’yı tüm içtenliğimle tebrik ediyorum.

AVRUPA BİZİ İSTEMİYOR

Galatasaray, Kopenhag ile tarihi maça çıkacak. Kazanırsa son 16’da, kaybederse Avrupa’ya veda da edebilir. Turu geçmesi veya elenmesi lige nasıl yansır?

ŞORAY UZUN: Şu çok açık ki; bizi Avrupa’da İSTEMİYORLAR! Ve bunu çok belli ediyorlar. Artık derin UEFA mı, Manchester lobisi midir nedir; son iki Avrupa maçında Galatasaray’ın bariz iki golü göz göre göre yendi. Son saniyede Kopenhag karşısında Bayern’in net penaltısı VAR’dan geri dönüyor ve Galatasaray son grup maçında galip gelmek zorunda bırakılıyor. Galibiyet tabii ki mümkün ama kolay olmayacak. Bu maçın sonucu Galatasaray’ın ligdeki durumunu zerre etkilemez. O başka bu başka.

Haberin Devamı

COŞKUN TÜRK: Galatasaray turu geçerse çok büyük moral kazanır. Ancak bundan sonraki rakipleri daha formda ve güçlü olacaktır. Bu rakiplerle kapışmak da doğal olarak o haftalarda ligde Galatasaray’ı etkiler. Elenirse tüm gücünü Süper Lig’e verecektir. Ama bunu düşündüklerini hiç sanmıyorum. Avrupa’da hedefi sonuna kadar kovalayacaktır.

FAİK GÜRSES: Galatasaray ligi ayrı, Avrupa’yı başka bir mantalite ile oynuyor. Kopenhag maçına final ruhu ile hazırlandıkları gerçek. Üstelik o statta UEFA Kupası tarihine geçen bir final oynamışlardı. Stat tanıdık. Bu da bir başka motivasyon.

DEVŞİRME BEKLER SADECE GÖZ BOYAR

Galatasaray, Angelino ve Kazımcan’ın olduğu takımda Barış’ı sol bek yaptı. Sol bek için ara tansferde bir isim alınmalı mı, böyle de devam edebilir mi? 

Haberin Devamı

ŞORAY UZUN: Angelino tam balon çıktı. Kazımcan da gereken gelişmeyi gösteremedi. Dolayısı ile ara transferde ilk evvela bir sol bek alınırsa harika olur. Şampiyonlar Ligi’nde son 16’ya kalınırsa bu transferin olma ihtimalini çok yüksek görüyorum. Barış Alper’in sol bek performansı hepsinden iyiydi. Sürekli olup olmayacağı konusu çok yeni. En doğrusu eğer mümkünse Alex Telles’i getirmek.

COŞKUN TÜRK: Angelino sola çare olsun diye alındı, alındığında da sosyal medyada ‘Uçacak, kaçacak, atacak, canavar’ gibi yorumlar yapıldı. Ancak ne uçtu ne kaçtı. Ara transferde sol beke mutlaka bir transfer yapılır.

FAİK GÜRSES: Van Aanholt’u niye bırakıp Angelino’yu aldılar? Bu da bir başka baş ağrısı. Herhalde izliyorlardır Van Aanholt’u. Her yerin adamı bellidir. Devşirme bekler, sadece göz boyar. Üstelik böyle bir maçta devşirme bek can sıkar. Maçı da zora sokar.

BEŞİKTAŞ’I KUPA BİLE TESELLİ ETMEZ

Haberin Devamı

Beşiktaş, derbi mağlubiyeti ile zirvenin 14 puan gerisine düştü. Yeni yönetime, Çalımbay’a, Aybaba-Uçar ikilisine taraftar güveniyor mu?

FAİK GÜRSES: Bu kadro yapısına ben hoca olsam gelmem. Kadro hem sakat hem bunalımlı hem de performansı ortaya koyamayan beceriksizler ordusu. Ne yani Rıza hoca gittikten sonra, gelecek teknik adamdan bu kadroyu uçurması mı bekleniyor? Türkiye Kupası alınsa bile Beşiktaşlı bu sezonu unutmaz.

COŞKUN TÜRK: Beşiktaş için bu sezon ligde şampiyonluk mucize ötesinde. Bunu herkes biliyor. Yapılanma önümüzdeki sezon için olmalı, Türkiye Kupası hedefi de sonuna kadar kovalanmalı. Taraftar başarı gelirse güvenir, başarısızlıkta yeni yönetim dahil herkes tepkilerin hedefindedir.

ŞORAY UZUN: Rıza Çalımbay da yönetim de henüz çok yeni. Yönetim değil de sonuçlar böyle giderse Rıza hoca Ümraniye’de duramaz. Taraftar ne yapsın? Takımı kuran Şenol Güneş maçları evinin salonundan izliyor. Kenarda oyunu bizim gibi izleyen bir teknik direktörle derbi kaybetmiş. Taraftar takımını asla terk etmez ama bu sene Beşiktaşlı’nın işi zor.

ÇALIMBAY TARAFTAR GİBİ İZLEDİ

Rıza Çalımbay oyuncuları eleştirdi, ara transferde 3-4 transfer yapsa da hemen hemen aynı oyuncularla devam zorunda. Bu durum sonuçları nasıl etkiler?

FAİK GÜRSES: Bu kadronun ayağına taş bağlayıp Sarayburnu’ndan atmadıkça düzen değişmez. Yeni kadro şart. Ben hoca olsam bu kadrodan Mert, Masuaku, Rosier azıcık da Bailly’den başkasını tutmam. O da yetmez. Beşiktaş’tan kimi satacaksınız da kadroyu boşaltıp yeni oyuncu ilave edecekiniz? Para da yetmez, zaman da yok zaten. Tüm bunları bir kupa için yapacaksanız buna da gerek yok. Seyircinin Beşiktaş aşkı yine tribüne onları getirir.

COŞKUN TÜRK: Rıza Çalımbay takımın durumunu biliyordu. Oyuncularını hiç eleştirmesin. Derbide maç boyunca ezilen takımını taraftar gibi izledi. Tamam sakat çok, maç içinde de sakatlık oldu. Ancak bu kadar da aciz olunmaz. Eldeki imkanlarla en iyisini yapmak zorunda. ‘En iyisi bu’ diyorsa o zaman görevi kabul etmeyecekti.

ŞORAY UZUN: Beşiktaş ve Rıza Çalımbay’ın 2. dönemleri tabiri caizse ölü doğdu. Takım da, Rıza Çalımbay da formsuz. Tüm takımı değiştirmek pek mümkün görünmediğine göre bu oyuncuları kazanma yoluna gitmek en doğrusu. Futbolcuları eleştiriyorsun da; maç 1-1 devam ederken ‘gol geliyorum’ dediği o on dakika sen ne yaptın?

TRABZONSPOR İÇİN BU SENE ÖLDÜ

Trabzon da hedeften uzaklaştı. Bu durumlarda alınan galibiyetler günü kurtarır. Böyle bakınca Trabzonspor için neler söylenebilir?

COŞKUN TÜRK: Trabzonspor’un bu sezonki hedefi Türkiye Kupası. Sonra yeni sezon için ön hazırlık. Abdullah Avcı böyle olacağını söylüyor zaten. Yapılacak transferlerle kupa hedefine ulaşabilir, ligde şampiyonu belirleyen ekiplerden olabilir.

FAİK GÜRSES: Fenerbahçe’nin maçından sonra ilk kez iştahlı bir Trabzonspor izledim. Her şey yolunda gitti. Onların da Beşiktaş’tan farkı yok. Bu sene öldü. Çok transfer şart. Kalan maçlarda aynı futbolu oynasın, seyirci onları yine bağrına basar. Bir de Onuachu’yu kaçırmasınlar.

ŞORAY UZUN: Trabzonspor Nenad Bjelica ile çok ciddi vakitler kaybetti. Abdullah Avcı elinden geleni yapıyor, yapmaya da devam edecek. Devre arası Avcı ve yönetim gereğini yapacaktır. Aksayan ya da ihtiyaç olan iki üç mevkiye yapılacak takviyeler ile takım daha iyi olacaktır. Şu an için en mantıklı hedef Ziraat Türkiye Kupası gibi görünüyor.