Spor 'Kurgulanan bir maçı yönetti'

'Kurgulanan bir maçı yönetti'

Paylaş
'Kurgulanan bir maçı yönetti'

Eski hakem ve MHK Başkanı Mustafa Çulcu, dün akşam oynanan derbinin ardından gelişen olayları yorumladı

Eski hakem ve MHK Başkanı Mustafa Çulcu, dün akşam oynanan derbinin ardından gelişen olayları yorumladı.

Haberin Devamı

Ülke futbolumuzda 14.02.2008 tarihinde rahmetli Hasan Doğan federasyonu ile birlikte MHK Başkanlığına Oğuz Sarvan getirildi. Sonraki Mahmut Özgener federasyonu Oğuz Sarvan kurulu ile yollarına devam etti.

29.06.2011-31.01.2012 tarihleri arasında Mehmet Ali Aydınlar federasyonun MHK Başkanı Yusuf Namoğlu oldu. 27.02 2012 tarihinde göreve gelen Yıldırım Demirören federasyonu ise MHK Başkanlığına hakem kökenli olmayan Zekeriya Alp getirildi.

Bu süreçte çeşitli kademelerde görev alarak hakemliğimizin yönetiminden hiç ayrılmayan Oğuz Sarvan son olarak hakem koordinatörlüğüne, 2006 yılında temelleri atılan UEFA Ref.Con. gereği olarak profesyonel anlaşmalı Hollandalı eğitmen Jaap Uilenberg ise hakemliğimizin her şeyi konumuna getirildi.

Haberin Devamı

Bu son 5 yıllık süreçte sadece Süper Lig de (2011-2012 sezon sonu oynatılan Süper Toto Süper Final de dahil) Beşiktaş,Fenerbahçe,Galatasaray arasında 36 derbi maçı oynandı.Maçlarda 11 değişik hakem görev yaptı.

Yakın geçmişte hakemliği bırakan Bünyamin Gezer bu müsabakaların 2 tanesinde görev yaptı.Kamil Abitoğlu,Mete Kalkavan,Tolga Özkalfa (1)Yunus Yıldırım,Özgür Yankaya,Halis Özkahya(2)Hüseyin Göçek(3) er maçta görev aldılar.

Yani diğer bir pencereden bakarsak 36 derbinin 14 tanesinde 8 hakem görev alırken geriye kalan 22 derbiyi sadece 3 hakem yönetti!Bülent Yıldırım(5) Cüneyt Çakır(8)Fırat Aydınus (10) ar maç yönettiler!

Kupa,süper kupa ve diğer derbi maçları hariç sadece Süper Ligin son 9 yılına baktığımızda iyi ki elimizde Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus var dedirtecek kadar durum vahim!

18 DERBİ YÖNETTİ

Siz bakmayın MHK'nın ''Hakemlerimiz çok başarılı UEFA'dan bize çok maç geliyor'' diye anlatımlarına. UEFA'da hakemlerimizden sorumlu Jaap Uilenberg'in TFF'nin profesyonel anlaşmalı eğitmeni olması büyük avantaj. Çünkü FIFA hakemlerimizi hem eğitiyor, hem maçları veriyor, hem de bu iş için TFF den maaş alıyor.

Doğru UEFA'dan hakemlerimize bolca da maç geliyor. Haklı olarak MHK da başarılarını ballandıra ballandıra anlatıyor. Buraya kadar her şey iyi,güzel. Ama alın Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus'u bir kenara bakın geriye neler kalıyor! Kaldı ki Fırat ile Cüneyt'in lige alınmalarında, yetişmelerinde kendilerinin katkısı yok denecek kadar az. ''Başarılıyız'' diyorsunuz ama ne acıdır ki Cüneyt ve Fırat'ın dışında derbilere verecek hakem bulamıyorsunuz!

Haberin Devamı

Onları da yaptığınız bencil ve yanlış atamalarla yıpratıyorsunuz. Geçtim Süper Ligi, 8 Haziran 2012 de oynanan Coca-Cola Akademi U-18 play-off müsabakasına bile Fırat Aydınus'u verecek kadar kendinizi ve koltuklarınızı düşünmek zorunda mıydınız?

Önce ki hafta oynanan Gaziantepspor-Rizespor maçında verdiği kararlardan dolayı büyük tepki alan aynı Fırat Aydınus'u bu hafta Beşiktaş-Galatasaray derbisine vermek hangi aklın işidir?

Geçen sezon yönettiği Beşiktaş-Bursa maçından sonra Eskişehir-Fenerbahçe maçındaki Caner olayından sonra Fırat'ın yaşadıklarını ne çabuk unuttunuz! Dün gece yaşananları tasvip etmemiz mümkün değil. Türk futboluna yazık oluyor.Hakemin maçı tatil etmesi de doğru. Fırat Aydınus şüphesiz ülkemizin en değerli en önemli hakemlerinden biri.

Haberin Devamı

Ama nihayetinde o da bu ülke sınırları içinde yaşayan bir insan. Üstelik Beşiktaş'lı diye ilan edilen bir hakem konumunda. Bu olay gördüğümüz kadarıyla onu fazlasıyla baskı altında tutuyor ve kendini ispata çalışıyor. Gördüğü maçı değil de kafasında kurguladığı maçı yönetiyor.

Bir de yöneticilerinin kolaycılığı seçtiğini,kendilerini düşündüğünü hissetmiş,görmüş olmalı ki o da müsabakayı düşüne düşüne,duruma ve skora göre yorum yapa yapa yönetti. Beşiktaş öndeyken Galatasaray'ı,Galatasaray öndeyken Beşiktaş'ı okşadı! Ne dersiniz ''Balık mı hasta su mu kirli''

Eurosport