Ekonomi Tapudaki yoğunluğa Web Tapu çözümü

Tapudaki yoğunluğa Web Tapu çözümü

Paylaş
Tapudaki yoğunluğa Web Tapu çözümü

Web Tapu, vatandaşın tapu müdürlüğüne gitmeden 46 tapu işlemini (satış, bağış, intikal vb.) elektronik ortamda yapmasını sağlıyor. İşte tüm detaylar. Meltem Kara Söyleyenoğlu /POSTA

Konut kredisinde yüzde 0.64 gibi tarihi oranların sunulması, alım-satımı hareketlendirdi. Konut piyasası canlanınca tapu müdürlüklerinde de yoğunluk oluştu. Tapu daireleri, bu yoğun dönemde hizmetini aksatmadan sürdürüyor ancak koronavirüs önlemleri kapsamında randevu almak şart. ‘Tapu işlemi yapayım’ derken koronavirüse davetiye çıkarmayın, randevusuz gitmeyin.

Haberin Devamı

3 yolu var

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM), 3 yoldan randevu alma imkanı sunuyor. E-randevu üzerinden, Alo 181 hattından ve Web Tapu portalından işlem yapmak mümkün. E-randevu ve Alo 181 yoğunluk nedeniyle günlerce ileriye tarih veriyor. Web Tapu’da ise aynı gün işlem yapılabiliyor. Ayrıca Web Tapu’da işlemler online çözülüyor, yalnızca ıslak imza için tapuya gidiliyor.

Hızlı ve güvenli

TKGM Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, önceden ön başvuru sistemiyle işlem kabul ettiklerini ancak koronavirüs nedeniyle Web Tapu'da işlem önerdiklerini belirtti. Adlı, randevu alındığında cep mesajı ile randevu saatinin ve yerinin bildirildiğini belirterek, "Ancak birçok kişi randevusundan saatler önce tapu müdürlüğüne geliyor. Orada randevu saatini bekliyor. Bu durum hem tapu dairesini yoğunlaştırıyor hem de sağlık açısından riskli. Vatandaşımız bildirilen saatten önce tapu dairesine gitmesin" dedi.

Haberin Devamı

Hatalı işlem korkusu yaşamayın

Mehmet Zeki Adlı, vatandaşın Web Tapu’da hatalı bilgi vermekten korktuğu için işlem yapmaktan çekindiğini ifade ederek, şu öneride bulundu: “Web Tapu’da verilen bilgiler, arka planda personelimiz tarafından kontrol ediliyor ve yanlışlık farkedilirse işlem yapanlar aranıp, hata düzeltiliyor. Ayrıca Web Tapu’yu kullananlar, tapu dairelerine gelip ıslak imza atmadan işlem sonlandırılmıyor. Bu nedenle ‘yanlış beyan veririm’ korkusu yaşamasınlar.”

DiKKAT!

Son günlerde tapu dairelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle randevular ileri bir tarihe atarken, ‘aynı güne randevu alacağım’ diyerek sizden para isteyen kişilere itibar etmeyin. Çünkü bu fırsatçılar da Web Tapu’yu kullanıyor. Boşuna para ödemeyin.

Alım-satımda hangi belgeler isteniyor?

Alıcı ve satıcının cep telefonu ve TC kimlik numarası.

Belediyeden alınan emlak beyan değeri.

Satış bedeli.

Zorunlu Deprem Sigortası poliçe numarası ve poliçe sahibinin TC kimlik numarası.

Ipotek bedeli.

e-devlet şifresi yeterli

  • Web Tapu sistemine https://webtapu.tkgm.gov. tr adresinden ulaşılıyor.
  • Girişte TC kimlik numarası ve şifre isteyen bir ekran açılıyor. e-Devlet üzerinden sisteme girmek mümkün.
  • Başvuru yapılacak tapu müdürlüğü ve işlem türü seçiliyor.
  • Sistem tarafından işlem yapılacak taşınmazlar listeleniyor ve bunlardan seçim yapılması isteniyor.
  • İşlem tipine göre istenecek bir belge varsa, bir sonraki adımda başvuran kişiden belgeler isteniyor.
  • Bir sonraki adımda başvuruya ait sözleşme metni yer alıyor. Sözleşme onaylanmazsa başvuru kabul edilmiyor.
  • Sözleşme okunup onaylandıktan sonra başvuru işlemi TKGM tarafına iletiliyor ve başvuru oluşuyor.
  • Harç miktarı TKGM tarafından hesaplanıp kişilere gönderiliyor.
  • Harç bedeli yatırıldıktan sonra tapu müdürlüğü işlemin tamamlanması için imza tarihi ve saatini SMS ile gönderiyor.