Sağlık Tembel göze sanal gözlük (Göz tembelliği nasıl tedavi edilir?)

Tembel göze sanal gözlük (Göz tembelliği nasıl tedavi edilir?)

Paylaş
Tembel göze sanal gözlük (Göz tembelliği nasıl tedavi edilir?)

Göz tembelliği artık sanal gerçek gözlüklerinin sunduğu 3 boyutlu görüntüyle tedavi edilebiliyor. Yöntem eğlenceli dijital oyunlarla tembel gözü çalıştırıyor. 55 yaşına kadar uygulanabilen yöntem görmede 30-40 puan artış sağlıyor

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker göz tembelliği hakkında merak edilenleri anlattı:

Çocuklarda ilk göz muayenesi ne zaman yapılmalı?

Doğar doğmaz... Doğumu yaptıran ekip bebeğin göz ve çevresindeki dokularda bir sorun olup olmadığını değerlendirir. Bunun dışında herhangi bir sorun olmasa bile 1 yaşında, en geç 3 yaşına kadar ilk göz muayenesi yapılmalı.

Göz tembelliği nedir?

Göz tembelliği bir gözün diğerine göre daha az görmesidir. Görmenin gelişmesi doğumla başlar, 9-10 yaşlarında tamamlanır. Eğer kayma varsa çoğunlukla gözlerden birinden gelen görüntü beyin tarafından yok sayılır. Bu da o gözde görme gelişiminin duraklaması yani göz tembelliği demektir.

Hangi belirtiler uyarıcı olmalı?

● Kayma şüphesi,
● Kapak düşüklüğü,
● Göz bebeklerinde beyaz leke,
● Aşırı sulanma,
● Aşırı göz kırpma veyaovuşturma. Çocukta bu belirtiler varsa aile en kısa sürede bir göz hekimine başvurmalı.

Sebepleri nelerdir?

● Şaşılık,
● İki gözde farklı derecelerde gözlük kullanma ihtiyacı,
● Görüntünün göz dibine ulaşmasını engelleyen kapak düşüklüğü,
● Katarakt ve göz tümörü varlığı.

Tembellik engellenebilir mi?

Evet. Engellenebilmesi, tembelliğe yol açan durumların erken tanınması ve tembellik oluşmadan doğru hamlelerin yapılmasıyla sağlanabilir. Burada erken muayene çok önemli rol oynar. Öncelikle varsa göz kapak düşüklüğü ve katarakt gibi hastalıklar tedavi edilmeli. Şaşılık varsa düzeltilmeli. Görme bozukluğu varsa uygun gözlüklerin kullanılması şart. Bir gözde daha çok olan görme kusuru daha tehlikelidir. Çünkü genellikle fark edilmez ve doktora geç başvurulur. Bu da göz tembelliği demektir. Göz tembelliğinde az gören gözde görmeyi artıran en bilinen yöntem kapama tedavisidir. Kapama bandıyla bir göz kapatılır ve tembel gözün çalışması sağlanır.

ŞAŞILIK NEDİR?

Gözlerin görme doğrultularının paralelliğinin kaybolmasıdır. Normalde gözler aynı noktaya bakarken her iki gözden gelen görüntüler beyin tarafından üst üste getirilir ve derinlik hissi oluşur. kayma ile bu görsel gelişim kesintiye uğrar. kişi derinlik hissiyle birlikte olan ileri düzey görmeye ulaşamaz.

ERKEN TEŞHİSLE TEDAVİ ÇOK KOLAY

Eğer tembelliğe yol açabilecek görme kusuru erken teşhis edilmişse daha tembellik oluşmadan yalnızca gözlük takmak yeterli. Ama diyelim ki geciktik, tembellik oldu. Bu durumda en yaygın tedavi, göz kapama tedavisidir. Bu yöntem görmenin gelişmesi için zorunlu ama çocuk için çoğunlukla can sıkıcıdır. Çok yeni tedavilerden biri ‘vivid vision’ ise çocuk için daha eğlenceli bir yöntem.

‘Vivid vision’nasıl uygulanıyor?

3 boyutlu sanal gözlükle... Bu yöntem hem çocukların vazgeçemediği dijital oyun ortamı sunuyor hem de tembel göze uyaran sağlıyor. Göz tembelliği olanlarda derinlik (3 boyutlu görme) kaybolabildiği için çocuk vivid vision’daki 3 boyutlu görmeyi çok seviyor. Örneğin çocuk sanal gözlüğü ile balon oyunu oynuyor, havada balonları patlatıyor, elleriyle bir şeyleri tutuyor. Sistemin farklı farklı oyun seçenekleri var. Tedavi klinikte veya evde uygulanabiliyor.

5 ayda kalıcı sonuç ortaya çıkabilir

Sanal gözlük tedavisi hem çocuklara hem de erişkinlerde kullanılıyor. 55 yaşına kadar kişiler bu yöntemden fayda görüyor. Eskiden hiçbir şekilde erişkinlere göz tembelliği tedavisi yapılamaz, beynin o bölgesi uyarılamaz sanılıyordu. 58 yaşında bir hastamda bu yöntemle bir gözünde yüzde 30 olan görme yüzde 70’e kadar çıktı.

Bu görme oranı kalıcı mı?

Evet, kalıcı bir yöntem görme eski seviyeye düşmüyor. Görme 30-40 puan artabiliyor. Ama kişinin yöntemden fayda görebilmesi için görmesinin minimum yüzde 10 olması gerekir. Bu arada pek çok kişi göz tembelliği olduğunu bilmeden yaşıyor. Mesela hep sakar olarak bilinen, bir yerlere çarpan, bir şeyleri kırıp döken kişilerde aslında altta yatan sebep göz tembelliği olabilir. Çünkü bu kişiler 3 boyutlu göremediği için kazalar yaşar.

Ne kadar sürüyor?

Tedavi 4-5 ayda tamamlanıyor. Her gün 20 dakika yeterli oluyor.

Haberin Devamı