Cumartesi Postası “Teşekkürler Şevval Sam”

“Teşekkürler Şevval Sam”

Paylaş
“Teşekkürler Şevval Sam”

Rock müziğin başarılı grubu Gripin dördüncü albümü 'Yalnızlığın Çaresini Bulmuşlar'ı çıkardı. Yalnızlık, geçmişle hesaplaşma ve ayrılık temalarına ağırlık veren albümde gelenek bozulmadı, bir de cover yer aldı: Gül Güzeli.. Şevval Sam'ın sözünü ve bestesini yaptığı, annesi Leman Sam'ın yorumladığı şarkı, Gripin yorumuyla alışılmışın dışına çıktı. Gripin üyeleri ve Leman Sam-Şevval Sam ile konuştuk

ÇAĞNUR HATİPOĞLU

Haberin Devamı

cagnurhatipoglu@gmail.com

Anne-kız onayı verdi

Annesi Leman Sam’dan dinlediğimiz ‘Gül Güzeli’nin söz yazarı Şevval Sam’a şarkının hikayesini sorduk. Gülerek “1900’lerin sonunda yazdım” dedikten sonra anlatmaya başladı: “Masalları severim. İnsanın hayal gücünü besler. Çocukluğumda Gül Güzeli adlı masaldan çok etkilenmiştim. Aşk masalı gibiydi. Yıllar sonra tekrar buldum, o masal bende bu şarkıya dönüştü.” Gripin’in ‘Gül Güzeli’ni yeniden yorumlaması karşısında heyecanlandığını belirten sanatçı şöyle dedi; “Şarkıyı annem ilk kez seslendirdiğinde de çok heyecanlanmıştım. Ve kendimi şanslı hissediyordum.

Yüreğinizden bir söz, bir ezgi akıyor ve insanlar onda kendilerini buluyorlar. Bir anda aynı dili konuşan kalabalıklar haline dönüşüyorsunuz tek şarkıyla... Bugün de Gripin ile aynı dili konuştuk. Müziğin gücü işte bu.” Gripin’in diğer şarkılarını da seven Şevval Sam “Onlar şarkıyı tamamladıktan sonra, sağolsunlar, benimle paylaşmak istediler. Halbuki ben beğenmeye hazırdım” diye konuşuyor. Gribin’in ‘Gül Güzeli’ni yeniden yorumlamak istediğini kızından öğrenen Leman Sam ise şöyle dedi; “Gripin grubunu önceden dinlemiştim. Şarkının yeni halini ise çok beğendim. Güzel ve ilginç bir düzenleme olmuş.”

Haberin Devamı

- Dördüncü albümünüz ‘Yanlızlığın Çaresini Bulmuşlar’ yeni piyasaya çıktı, hayırlı olsun. İlk tepkiler nasıl?

Birol Namoğlu: Hızlı çalışma tempomuz başladı. Konserlere devam ediyoruz, sahnede daha iyi çalmak için provalar yapıyoruz, 8 günlük Amerika turnemize hazırlanıyoruz...

Arda İnceoğlu: Bu yoğun tempoda yeni albümün geri dönüşünü tam anlayamadık. Ama duyduğumuz ve takip ettiğimiz kadarıyla albüm satışı iyi gidiyor.

- ’Uçurum’ dizisine enstrümantal şarkı hazırlamıştınız. Ona söz yazıp bu albüme almışsınız. Dizinin müziği fazlasıyla iç burkuyordu. Çoğu kişi sözlerini merak ediyordur şimdi.

Arda: Dizi müziğini, bu albümü hazırlarken tamamlamıştık. Albüme koymak için söz yazmamız gerekiyordu. Hikayeyi okuduk, sonra müziğe söz yazdık.

İlker Baliç: Dizideki müziği uzun zaman önce yapmıştık aslında. Parçanın şöyle bir özelliği var: Grup olarak fazla hareketli bir şarkı yapmadık, bu bizim tek hareketli şarkımız.

Haberin Devamı

Birol: 5-6 yıldır var olan bir parçaydı o. Bir türlü albümlerimize koyamamıştık. Dizide hareket ve heyecan var ama acıklı bir taraf da var. Biz de şarkıyı öyle yaptık. Hızlı gidiyor ama duygusal geçişler de bulunuyor... Zaten çok hareketli şarkı yapamıyoruz.

- Evet, niye öyle? Bu soruyu Birol’a soruyorum, çünkü çoğu şarkı sözü ona ait. Birol-Biz hareketli şarkılar yapamıyoruz (gülüyorlar).

Arda: İçinden gelmiyor diyelim.

İlker: Zaten yapsa da baksana, bitmesi 5 yıl sürüyor. Birol-Niye öyle diyorsunuz? Hareketli de olsa şarkı, sözleri derindendir. Çünkü insan mutluyken öyle şeyleri yazası gelmiyor. Ben duygusalım, o nedenle böyle şarkılar yazıyorum.

- O zaman şarkı sözlerinizde hayalden çok yaşanmışlık var.

Birol: Kesinlikle öyle. Şarkıların sözü, gördüğümüz veya yaşadığımız olaydan çıkıyor. Mesela havalimanından gelirken

7 yıl önce göz koymuşlar

- Gelelim ‘Gül Güzeli’ne... Yıllardır Leman Sam’dan dinlediğimiz bir şarkı. Sözü ve bestesi Şevval Sam’a ait. Bu şarkıyı neden albümünüze aldınız?

Haberin Devamı

Birol: 7 yıldır istiyorduk. Çünkü Leman Abla’nın bu şarkısını çok seviyorduk.

Arda: Bir de 2011 yazında Şevval Sam’ın da bulunduğu toplu bir konserimiz vardı. O vesileyle Şevval ile tanıştık. “Şarkı ve yapısı çok güzel, onu senden istiyoruz” dedik. “Seve seve” dedi. Ama onu en başında uyardık.

İlker: Evet, şarkıyı biraz değiştireceğimizi söyledik.

Arda: Şarkıyı yaptık, kayıt aşamasına geldiğimizde “Acaba şarkıyı çok mu bozduk?” diye sorduk kendimize. Ama sonra, ‘Leman Sam’ın söylediği hali orada duruyor, isteyen onu, isteyen bu halini dinler’ diye düşündük. Zaten aynı şekilde söylesek, cover olmayacaktı. Biz kendimize göre uyarladık.

- Leman Sam ve Şevval Sam dinledikten sonra ne tepki gösterdiler?

Arda: Şevval Sam beğendi. Hatta şarkının duygusunu bozmadığımızı söyledi.

Birol: Zaten bizim için bütün mesele buydu; şarkının duygusunu bozmak istemiyorduk.

İlker: Parça o kadar güçlü ki, yeni konserlerimizde şarkıyı çaldığımızda formatı o kadar değiştirmemize rağmen insanlar eşlik ediyor.

Haberin Devamı

- Leman Sam hayranlarını kızdırmayı göze alarak bu işe girişmişsiniz...

İlker: Aynen öyle. Birol-Tepki göstereceklerdi. Bu çok normal.

Arda: Bizim cover’larımızda böyle birşey var. Biz şarkıyı bayağı değiştiriyoruz. Bizde kör cesareti var galiba. Mesela ilk cover’ımız Müzeyyen Senar’ın şarkısıydı.

Birol: Şunu söylemek istiyorum: Bir gün en sevdiğim Gripin şarkısını biri alıp söylemek istese, ben veremem. Şarkınızı başkasına emanet etmeniz zordur. Bunun için Şevval Hanım’a çok teşekkür ederim.

(01.12.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)