Ekonomi Thodex battı mı? Thodex'in sahibi Faruk Fatih Özer yurt dışına çıktı!

Thodex battı mı? Thodex'in sahibi Faruk Fatih Özer yurt dışına çıktı!

Paylaş
Thodex battı mı? Thodex'in sahibi Faruk Fatih Özer yurt dışına çıktı!

Thodex yatırımcıları şokta! Thodex, Porsche marka araba çekilişiyle ve ünlülerin yer aldığı reklamlarla dikkatleri üzerine çekmişti. Thodex'e önceki akşamdan bu yana erişim sağlanamıyor. İlk olarak 6 saat süreceği belirtilen bakım çalışmasının, son yapılan devir işlemi açıklaması ile 4-5 gün daha devam edeceği belirtildi. Türkiye’nin en büyük üçüncü kripto para borsası Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer, siteyi kapatıp yurt dışına çıktı.

2 trilyon doları aşan günlük hacmiyle milyarlarca kişi tarafından takip edilen kripto paraların (Bitcoin, Ethereum, Ripple....) yatırımcı sayısı ülkemizde hızla artıyor. 5 milyondan fazla kişinin kripto para borsasında yatırım yaptığı belirtiliyor. Ancak denetlenmeyen ve bir düzenlemesi olmayan kripto piyasası tehlikeleri de barındırıyor. Olası risklere karşı geçen hafta Merkez Bankası, kripto paralarla alışverişi yasaklamıştı.

Haberin Devamı

400 BİN YATIRIMCI

Bu alanda yeni düzenlemelerin de yapılması bekleniyordu. Tam da bu tartışmalar gündemdeyken son yaşanan olay, kripto piyasasındaki olası tehlikeyi gözlerönüne serdi. Olayın merkezinde ise 400 bine yakın kullanıcısı olan kripto para borsalarından Thodex var. İşlem hacmi 100 milyar lirayı bulan ve kısa bir süre önce yatırımcılara 2 milyon ‘Dogecoin’ dağıtma kararı alarak sesini duyuran platforma, önceki akşamdan beri giriş yapılamıyor.

ÇİFTLİK BANK'A BENZETİLDİ

Firmadan ise çelişkili açıklamalar geldi. İlk olarak 6 saat süreceği belirtilen bakım çalışmasının, son yapılan devir işlemi açıklaması ile 4-5 gün daha devam edeceği kaydedildi. Endişeli Thodex kullanıcıları bir anda hesaplarına erişemeyince iletişim kurmak için çabalasa da internet sitelerinde ulaşabilecekleri bir telefon ya da e-posta adresi bulunmuyor. Olay, sosyal medyada günün en çok konuşulan konusu oldu. Mağdurların bazılarının ‘Thodex’in battığı ve sahiplerinin yurtdışına kaçtığıyla’ ilgili paylaşımları ise dikkat çekti. Olayı ‘Çiftlik Bank’a benzetenler dahi oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 3’ÜNCÜ KRİPTO PARA BORSASI

Thodex’teki vurgun iddialarına ilişkin olarak Avukat Oğuz Evren Kılıç açıklamalarda bulundu. Kılıç ortaya atılan rakamların yüzde 100 doğru olmadığını, tahmini olarak söylendiğini belirtti. Kılıç “Thodex kapanmadan önce 400 bin kullanıcıya sahipti. Bunların 391 bini aktif olarak işlem yapıyordu. Aylık olarak 8-13 milyar dolar arasında işlem hacmine sahipti. Türkiye’nin en büyük 3’üncü kripto para borsasıydı” dedi.

TAHMİNİ 2-10 MİLYAR DOLAR KAÇIRDI

Kılıç “Faruk Fatih Özer tahmini olarak 2 ile 10 milyar dolar arasında parayı alıp yurt dışına kaçmış olabilir. Miktarı tahmin etmek çok net değil, soruşturma neticesinde rakamlar netleşecektir” açıklamasını yaptı.

ARNAVUTLUK’A GİTTİĞİ ÖĞRENİLDİ

Kripto para dolandırıcılığı iddialarıyla ilgili şirketin Kadıköy'de bulunan merkezine polis geldi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da şirket ile ilgili Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç örgütü kurmak"suçundan re'sen soruşturma başlattı. Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in ise 20 Nisan Salı günü saat 19.50'de Arnavutluk Tiran'a gittiği öğrenildi.

Haberin Devamı

SORUŞTURMA BAŞLADI, ŞİRKETE POLİS GELDİ

Türkiye'de işlem yapan kripto para borsalarından Thodex'te iki gündür işlem yapılamıyor. 391 bin kişinin işlem yaptığı platformun kurucusu Faruk Fatih Özer'in 2 milyar dolarlık kripto parayla yurtdışına çıktığı öne sürüldü. Çok sayıda kişinin suç duyurusu üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı merkezi Kadıköy'de bulunan şirket ile ilgili Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç örgütü kurmak"suçundan re'sen soruşturma başlattı. Sabah saatlerinde de şirketin merkez ofisinin bulunduğu binaya polis geldi. Polis incelemenin ardından binadan ayrıldı.

Bu arada Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in ise 20 Nisan Salı günü saat 19.50'de Arnavutluk Tiran'a gittiği belirlendi.

Haberin Devamı

Beyza Nur GÜLER - Cengiz ÇOBAN - İsa ALMAÇAYIR / DHA