Ekonomi Türk gemisine yapılan saldırı petrol fiyatlarına yansıyacak

Türk gemisine yapılan saldırı petrol fiyatlarına yansıyacak

Paylaş
Türk gemisine yapılan saldırı petrol fiyatlarına yansıyacak

Trablus'taki Ulusal Kurtuluş Hükümeti Petrol Bakanı Maşala Agoup Said, Libya açıklarında uluslararası sularda bir Türk firmasına ait gemiye yönelik saldırıyı kınayarak, bunun insan haklarına ve uluslararası kanunlara aykırı olduğunu söyledi

Bakan Agoup Said, bir dizi görüşmelerde bulunmak için geldiği Ankara’da basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı. Agoup Said, Libya’da Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı "Tuna-1" isimli kuru yük gemisine düzenlenen ve Tobruk hükümetine bağlı Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın üstlendiği saldırıya ilişkin "Bu saldırı, insan haklarına ve uluslararası yasalara aykırıdır.

Haberin Devamı

Bu tür saldırıların tekrarlanmasından endişe duyuyoruz ve tekrar olmaması için NATO’dan destek bekliyoruz" dedi. Saldırıda geminin 3. kaptanının öldüğünü, beş kişinin de yaralandığını hatırlatan Agoup Said, kaptanın ailesine ve Türk milletine başsağlığı diledi. Agoup Said, benzer şekilde daha önce Liberya ve Yunan bandıralı iki geminin de daha önce saldırıya maruz kaldığını ifade ederek, Birleşmiş Milletler’e Tobruk hükümetine karşı yaptırımda bulunmak üzere çağrıda bulundu.

"Petrol fiyatlarına yansıyacak"

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’nin desteğini alan emekli General Halife Hafter’in bu saldırısının, enerji güvenliğine yönelik maliyetleri artırdığını vurgulayan Agoup Said, "Bu saldırı petrol fiyatlarına yansıyacaktır. Ayrıca, bu saldırı Libya limanlarını kullanan petrol gemileri için de sorunlar çıkaracak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Agoup Said, Türkiye’ye enerji konusunda ve Libya’daki son gelişmeleri değerlendirmek üzere dün geldiğini belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.

Görüşmelerde Libya’daki çatışmalar nedeniyle kullanılamayan petrol sahaları ve elektrik teminatı ile ilgili konuların konuşulduğunu bildiren Agoup Said, "Bu nedenle ’Türk firmaları için petrol sahalarını nasıl güvenli hale getirebiliriz’ diye bazı Türk firmalarıyla da görüşmelerde bulunduk" dedi. Agoup Said, ülkedeki elektrik santrallerinin çoğunun savaş sebebiyle faaliyet dışı kaldığının altını çizerek, "Şu durumda Türk hükümeti bize destek eli uzatıyor.

Türk hükümeti bütün Libyalılara destek veriyor. Eğer bu sıkıntılı dönemde bizimle olurlarsa ileride daha güzel bir şekilde onlara faydamız dokunur. Libya’da en çok Türkiye’nin payı olacak " ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayından önce barışın sağlanmasını umuyoruz"

Agoup Said, Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle de görüşmeyi beklediklerini belirterek, Türkiye’den, uluslararası toplumda karşılıksız kalan mesajlarını iletmesini ve seslerini duyurmasını beklediklerini kaydetti. Libya’daki çatışmaların durması için destek beklediklerini ifade eden Agoup Said, "Mübarek Ramazan ayından önce barışın sağlanmasını umuyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

DAEŞ’in petrol sahalarını yok ederek verdiği zarar 4 milyar dolar

Agoup Said, ülkenin 1 milyon nüfusuyla en büyük ikinci kenti olan Bingazi’nin harabeye döndüğüne işaret ederek, nüfusun yüzde 25’inin şehri terk etmek zorunda kaldığını söyledi. General Hafter’in kendilerini ülkedeki DAEŞ unsurlarına destek vermekle itham ettiğini anlatan Agoup Said, DAEŞ ile savaştıklarını buna karşılık, Tobruk merkezli hükümetin DAEŞ’le işbirliği yaptığını öne sürdü.

Agoup Said, DAEŞ’in beş petrol sahasını yok ettiğini söyleyerek, günlük yaklaşık 80 bin varillik petrol üretiminden olduklarını, bunun maliyetinin ise senelik 4 milyar doları bulduğunu kaydetti.

AA