Yaşam Türk girişimcinin kitabı 4.5 ayda 19 bin adet sattı

Türk girişimcinin kitabı 4.5 ayda 19 bin adet sattı

Paylaş
Türk girişimcinin kitabı 4.5 ayda 19 bin adet sattı

Üniversitedeyken 400 dolarla kurduğu Deulcom International adlı şirket, Barbars Altuntaş'ın (42) hayatını değiştirdi...

Röportaj: Ömer Gören
ogoren.aktuel@gmail.com


ABD Başkanı Obama’nın dünya çapındaki 150 girişimciden biri kabul ettiği Baybars Altuntaş’ın, başarının 81 sırrını verdiği ‘Otobüsten İndim BMW’ye Bindim’ adlı kitabı 4.5 ayda 19 bin sattı. Altuntaş’ın yeni kitabı hazır: “Kitap sayesinde iş kuranların hikayelerini yazacağım. Adı da ‘Otobüsten İndiler, BMW’ye Bindiler’ olacak”...

Kimsiniz siz?

Özetle iş adamıyım. 1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken Deulcom adlı şirketimi kurdum. Hem de 400 dolarla. Birçok ilde İngilizce, Almanca, İspanyolca dil eğitimi veren bir şirket bu. Ayrıca insan kaynakları, halkla ilişkiler, dış ticaret, yer ve uçuş hostesliği kursları da veriliyor. Bu kurslardan birini bitiren, uluslararası Deulcom sertifikası alıyor ve iş imkanına kavuşuyor.

ABD Başkanı Obama’ya niye gitmiştiniz?

Amerika’da ‘Girişimcilik Zirvesi’ yapıldı. Ben de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Bir dahaki sefere bu zirve Türkiye’de yapılsın” dedim. O da bir mektup yazdı. Cebimden 800 dolar verip uçak biletimi aldım ve yazdığı mektubu ABD Başkanı Barack Obama’ya verdim. Obama 700 girişimci arasından beni Türkiye’nin girişimci elçisi olarak seçti ve bir sonraki yıl zirvenin Türkiye’de yapılmasına karar verdi. 2010 yılında Başkan Obama tarafından davet edilen 150 girişimciden biri olarak dünya medyası benim için “Kim bu adam?” diye sormaya başladı.

Peki kitap yazmak nereden çıktı?

2011 Eylül’de bir televizyon kanalı ‘Dragons’-Ejderhalar’ adlı bir belgeselde benim hayatımı da verdi. Belgeseli izleyen bir yayınevi beni arayarak hayatımı kitap yapmak istediklerini söylediler. Buradan fikir çıktı.

Kitabınız ne zaman çıktı ve kaç adet sattı?

4.5 ay önce piyasaya çıktı, tanınmış bir yazar olmamama rağmen 19 bin adet satarak 6. baskısını yaptı.

Kitabın adı neden ‘Otobüsten İndim, BMW’ye Bindim’?

Üniversitede okuyor, otobüsle gidip geliyordum. Ama şirketim de vardı. Mahalleli “Koca şirket sahibisin. Senin gibi iş adamına otobüse binmek yakışmıyor” diyordu. Mahalle baskısı yüzünden BMW almak zorunda kaldım. Kitabımda da hiç torpilim ve param olmadan nasıl başardığımı anlattım.

Otobüsteki ilk projeniz ile BMW’deki ilk projeniz neydi?

Zaten bütün projelerim 559 C hattındaki Rumelihisarı otobüsünde geldi aklıma. İlk düşüncem “Bu kadar seyahat acentesi var, neden eleman yetiştirmiyoruz”du. Ben size söyleyeyim; toplu taşıma araçlarını kullananlardan dünyayı değiştirecek kadar güzel projeler çıkıyor. BMW’deki ilk projem ise “şirketi büyüterek yeni şubeleri nasıl açarız” hakkındaydı. Yani ‘franchising’ projesiydi o. Zaten Türkiye Franchising Derneği’nin de kurucusuyum.

“Fan kulübü gördüm gözlerim yaşardı”

Kitabım “Ya satmazsa?” dediniz mi?

Demez olur muyum? Tam benim kitap çıkacaktı piyasaya, dünyaca ünlü girişimci Steve Jacobs’ın kitabı yayımlandı. “Ertele” dediler, kabul etmedim. Üç gün sonra kitabım birinci sıraya oturdu. 5 bin kitap 10 günde biterek ‘en çok satan’ oldu. Risk aldım ama değdi. İlk defa bir iş adamının kitabı Arnavutça, Makedonca, Almanca ve İngilizce’ye çevriliyor.

Başka kitap çıkaracak mısınız?

Bundan sonra, kitabım sayesinde işini kuranların hikayelerini paylaşacağım. Adı da ‘Otobüsten İndiler, BMW’ye bindiler’ olacak.

Sanatçıların fan kulübü olması doğal. Ama sizin de var!

5 ay önce Facebook’da tesadüfen adımı gördüm. 15-20 üye vardı, daha sonra 200 oldu. Şunu Ardından bu sayı 500’e çıktı. Sakarya’da Selçuk adında güvenlik görevlisi bir kardeşimiz kurmuş bu kulübü. Yurt çapında, hatta Kıbrıs, Almanya, İngiltere gibi bazı ülkelerde bile il başkanları oluşturmuşlar aralarında. Bir de site açmışlar adıma. Görünce gözlerim yaşardı.

Üniversitelerde konferans veriyorsunuz. Ne anlatıyorsunuz orada?

1.5 yılda 120 üniversitede 60 bine yakın öğrenciye hitap ettim. İstiyorum ki üniversiteliler bardağın boş kısmına değil, dolu kısmına baksınlar. Dolu kısmına bakan girişimci, boş kısmına bakan memur oluyor.

“Beni ben oynamalıyım”

Yapmak isteyip de yapamadığınız ne kaldı?

Bana deselerdi ki “Cebinde beş para yokken kurduğun şirket Türkiye’nin en önemli 100 franchising markasından biri olacak”, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimcilik mektubunu ABD Başkanı Barack Obama’ya vereceksin”, “Dünyanın 110 dragon’undan (ejderha) biri olacaksın”, “Kitap çıkarıp best seller listesine gireceksin”, “Fan kulübünde hayranların olacak”... Rüyamda görsem inanmazdım. Dolayısıyla Allah’a şükretmek dışında yapabileceğim hiçbir şey yok artık.

Hayatınızı filme alsalar sizi kim canlandırsın istersiniz?

Kendim. Büyük bir keyifle oynamak isterdim. Beni benden iyi kim oynayacak!

( 12.05.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı