Uzmanlar uyardı: Sebzeleri sirkeli su yerine karbonatla yıkayın

Son zamanlarda yaşanan ıspanak zehirlenmeleri haberlerinin ardından özellikle ev hanımları sebzelerin en sağlıklı nasıl yıkanacağını merak ediyor. Bu konuda uzmanlardan bir uyarı geldi. Uzmanlar, sebzelerin yıkanması için sirkeli su yerine karbonat tercih edilmesinin daha doğru olacağı uyarısında bulundu.

05 Kasım 2019, Salı 19:50
A A
Ispanak çıkan haberlerle gündemde

Ispanak çıkan haberlerle gündemde

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Sibel Bölek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin ilk akla gelen sebzelerinden olan ıspanağın son günlerde zehirlenme vakalarıyla kamuoyu gündeminde olduğunu hatırlattı.

'Dikkat edilmediği takdirde ölümcül etkilere sahip"

'Dikkat edilmediği takdirde ölümcül etkilere sahip"

Ispanağın, zengin vitamin ve mineral içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi başta olmak üzere beyin fonksiyonlarından kemiklerin korunmasına kadar sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi olduğunu vurgulayan Bölek, "Ispanak, temizlenmesi, pişirilmesi ve muhafazasına dikkat edilmediği takdirde ölümcül etkilere sahip olabilen bir gıdadır." ifadelerini kullandı.

Mutlaka yabancı otlardan temizlenmelidir

Mutlaka yabancı otlardan temizlenmelidir

Bölek, ıspanak içerisine karışan ve tıbbi amaçlarla kullanılan otların kontrolsüz tüketiminin çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini belirterek, "Bu nedenle ıspanak toplanırken çok dikkatli olunmalı ve mutlaka yabancı otlardan temizlenmelidir.

Satın alınırken de ıspanak içerisinde yapraklarının rengi ya da şekli farklı olan otların olup olmadığı gözle dikkatli bir şekilde muayene edilmelidir." diye konuştu.

Ispanağın nitrat içeriği çok yüksek olan kök bitkiler grubunda olduğunu hatırlatan Bölek, şunları kaydetti:

''Ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir''

''Ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir''

"Bu tür bitkiler pişirildikten sonra soğuyup tekrar ısıtıldıklarında içerikleri nitrat nitrite dönüşmektedir. Bebeklerin 5 miligram nitrit alması bile onlarda ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu nedenle ıspanağın mutlaka tek seferde tüketilecek porsiyonlar halinde hazırlanması gerekmektedir. Kalan porsiyonlar için ise salataya ilave etmek gibi tekrar ısıtılmaya gerek duyulmayan tüketim yöntemleri tercih edilmelidir."

"Ispanak tek seferde tüketilmeli"

"Ispanak tek seferde tüketilmeli"

Bölek, ıspanakların sulama suyuna kanalizasyon karışması durumunda mikrobiyal yükün artması ve gıda kaynaklı aktif enfeksiyona yol açan mikroorganizmaları barındırmasının söz konusu olabileceğini söyledi.

''Bol su ile yıkanması gerekiyor''

''Bol su ile yıkanması gerekiyor''

Ispanakların tüketilmeden önce mutlaka bol su ile yıkanması gerektiğini vurgulayan Bölek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ispanak gibi kabuğunu soyarak tüketmenin mümkün olmadığı yapraklı gıdaların zirai ilaç kalıntısından arındırılmasında sirkeli suda bekletmek genellikle başvurulan bir yöntemdir. Ancak sirkeli su bazı zirai ilaçların daha da etkili hale gelmesine sebebiyet verebilmektedir.

Sirkeli su yerine karbonatlı su ile yıkama yöntemi tercih edilmelidir

Sirkeli su yerine karbonatlı su ile yıkama yöntemi tercih edilmelidir

Bu nedenle gıdaların yıkanmasında sirkeli su yerine karbonatlı su ile yıkama yöntemi tercih edilmelidir. Karbonatlı su içerisinde bekletilen gıdalar daha sonra bol su ile yıkanmalıdır." AA

Sıradaki haber yükleniyor...
SIRADAKİ HABER Uzmanından ‘Dul avrat otu’ uyarısı: 'Küçük boy ıspanak alın'