Ekonomi Vişne fiyatları el yakıyor

Vişne fiyatları el yakıyor

Paylaş
Vişne fiyatları el yakıyor

Mevsimsel nedenlerle vişne üretiminde yaşanan gerileme, fiyatlara da yansıdı

İlkbahar aylarındaki çiçeklenme döneminde etkili olan yağışlar nedeniyle verim kaybı yaşanan vişnede üretimin, geçen yıla göre yarı yarıya azalarak 50 bin ton civarına gerilediği bildirildi. ’Küçük kırmızı ikizler" olarak nitelendirilen meyvenin üreticiden alım fiyatı, son yılların en yüksek seviyesi olan 2,5-2,8 lira aralığına ulaştı.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, dünya vişne üretiminde ikinci sırada bulunan Türkiye, toplam üretimin yaklaşık yüzde 11’ini karşılıyor.

2009 ve 2010 yıllarında, özellikle Avrupa ihtiyacını karşılayan Polonya ve Rusya ile birlikte Türkiye’de de verimin yüksek olması, ürünün, çiftçiden toptan alım fiyatını 50 kuruşa kadar düşürdü. Kilosu geçen yıl 80 kuruşa kadar çıksa da çiftçi, vişnede maliyetlerini karşılayamadı.

Bu yıl ise üretimdeki azalma nedeniyle vişnenin üreticiden alım fiyatları, 2,5-2,8 lira seviyelerine çıktı. Vişne fiyatı, kirazla hemen hemen aynı değere ulaştı. Ürün azlığına üzülen çiftçi, son yılların en yüksek fiyatını görünce teselli buldu.

-ARILAR AZ ÇALIŞINCA...-

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, ilkbahar aylarındaki çiçek döneminin yağışlı geçmesi nedeniyle arıların beklenen ölçüde çalışamadığını belirterek, bu durumun döllenmeyi ve meyve tutumunu olumsuz etkilediğini söyledi.

Haberin Devamı

Vişnede geçen yıla göre yarı yarıya azalma yaşandığını ve üretimin 50 bin civarına gerilediğini ifade eden Akdağ, "Geçen yıl vişne ihracatında adeta rekor kırıldı ve 200 milyon dolara ulaşıldı. Bu yıl aynı rakamların yakalanması çok zor" dedi.

-POLONYA’DA ÜRETİM AZLIĞI-

Akdağ, Avrupa ihtiyacını karşılayan önemli üreticilerden Polonya’da bu yıl ciddi anlamda verim kayıpları yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Polonya çok güçlü kötü bir sezon geçiriyor. Bu yıl durumları iyi değil. Bu ülkede mayıs ayında yaşanan don vişneyi olumsuz etkiledi. Bunların yanı sıra yaşlanan ağaçlarında kurumalar ve verimsizlikler var. Bu olumsuz şartlar nedeniyle Polonya’da üretimin azalması talepleri Rusya ve Türkiye’ye çevirdi. Türkiye’de de hem iç pazar hem de dış pazardan gelen talepler, ürün azlığına bağlı olarak fiyatları yükseltti. Özellikle Avrupa, küçük kırmızı ikizlerden çok istiyor ancak bizde de üretim az."

Geçen yıl vişne ağaçlarını sökmeye başlayan çiftçilerin bu rakamları görünce şaşırdığını dile getiren Akdağ, "Çiftçiler söküm planlarını erteledi ancak bu fiyatların kalıcı olacağını sanmıyorum. Bu fiyatlar böyle devam ederse sektör olumsuz etkilenir" dedi.

Haberin Devamı

Akdağ, son yıllarda özelikle Avrupa ülkelerinde vişne gibi kırmızı meyvelere olan talebin arttığını belirterek, bu meyvenin kanser ve kalp hastalıklarına iyi geldiğine yönelik birçok araştırma yapıldığını anlattı.

Çok önemli bir antioksidan olan kırmızı meyvelerden olan vişnenin iltihapları da engellediğinin bilindiğini dile getirerek, gelecekte bu meyvenin daha fazla tüketileceğini söyledi.

Zafer Akpınar - AA