Aşk - İlişkiler Aşkla ilgili bilimsel gerçekler

Aşkla ilgili bilimsel gerçekler

Paylaş
Aşkla ilgili bilimsel gerçekler

Aşk Doktoru Mehmet Coşkundeniz; "Kadınlar, Erkekler ve Aşk" özel ekinde Posta okuyucuları için anlattı...

SARILMAK ÖMRÜ UZATIR

Haberin Devamı

Sarıldığın kişi ile kalp atışın ve vücut ısın birbirini dengeler. Her gün en az 20 dakika birbirine sarılan çiftlerin daha az kalp rahatsızlığı ve psikolojik sorun yaşadığı görülmüştür. Ayrıca sarılma sırasında kadın ve erkek oksitosin yani sevgi ve şefkat hormonu salgılar. Oksitosin baş ağrısını önemli derecede azaltır ve hatta 4 saat içinde yok eder. O yüzden başınız ağrıdığında hap içmeden önce sevgilinize sarılabilirsiniz.

İLK BAKIŞTA AŞKA İNANIN

İlk bakışta aşk gerçektir. Bir insan saniyenin beşte biri kadar bir sürede oksitosin hormonu üretimi ile aşık olabilir. Ayrıca erkekler yüzde 54, kadınlar yüzde 44 oranında ilk bakışta aşık olabilir. Eğer birisini etkilemek istiyorsanız, sadece 4 dakikanız var, bunu da unutmayın. Psikolojik araştırmalar, ne söylediğinizden ziyade, sesinizin tonu, duruşunuz ve vücut dilinizin etkilemede önemli olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

AKLINIZ TABİİ Kİ HAVADA

Yeni aşık olan insanlarda aşık olduğu kişiyi sürekli düşünmesini sağlayan hormonlar üretilir. Bu yüzden aşık olan insanlar için “Aklı havada” denir. Yeni aşık olan insanlar yaptıkları işlere konsantre olamaz ve sürekli olarak hoşlandığı kişi ile ilgili hayaller kurar. Ha bir de çok çabuk duygu durumu değişebilen ve çabuk sinirlenebilen bir hale dönüşüyoruz. Aşık olduğumuzda, o kişiye karşı aşırı takıntılı davranabiliyoruz.

KALP GERÇEKTEN KIRILIR

Ayrılık acısı gerçektir, yaşanılan üzüntü gerçek kalp ağrılarına sebep olur. Ayrılık acısı insanın nefesinin daralmasına, kalbinin sıkışmasına ve psikolojik olarak büyük üzüntülere sebep olabilir. Bilimde buna ‘kalp kırıklığı sendromu’ deniyor. Hızlı kalp atışı ve nefes alamama gibi semptomlarla gözlemlenen bu durumdan, kadınlar daha çok etkileniyor. Sıklıkla kalp krizi ile karıştırılabiliyor.

KARNINDAKİ KELEBEKLER

Aşık olunca karnımızda kelebekler uçuşur ya, bakın bu da gerçek. Adrenalinden kaynaklanıyor. Bakın şimdi, bir tehlikeyle karşı karşıyasınız. Ya üzerine gideceksiniz ya da kaçacaksınız. İşte bu durumda vücut gereğinden fazla adrenalin salgılıyor. O sırada da karnınızdaki kelebekleri hissedersiniz. Aşık olduğunuzda da, o kişiye yakın mı durmalıyız, kaçmalı mıyız karar veremeyiz ya, işte tehlike anındaki durumla aynı tepkileri veriyoruz.

Haberin Devamı

ÖPÜCÜK STRESİ AZALTIR

Çok bunaldığınız anda sevgilinizden alacağınız bir öpücük stresinizin azalmasını sağlar. Uzun süreli ilişkisi olan insanlarda sevgiliyle öpüşmeyi düşünmenin bile stresin azalmasını sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış. Ayrıca sevgilinizin fotoğrafına bakmak o an için fiziksel bir acı çekiyorsanız onun da azalmasını sağlıyor.

AŞKIN GÖZÜ KÖRDÜR

Bir insan aşık olduğu kişiyi başlarda idolleştirir, iyi olan özelliklerini gözünde büyütür kötü olan özelliklerini görmez. Bu sebeple aşktan gözü kör olmuş gibi tabirler açığa çıkmıştır. Aşık olunca beyinde 12 bölgede aşırı mutluluk salgılayan kimyasallar harekete geçiyor. İşte bu kimyasallar aşık olduğumuz kişiyle ilgili muhakeme yeteneğimizi köreltiyor. Onun kötü yanlarını görmemizi engelliyor.

SONRADAN AŞKA DA İNANIN

Birbirini çekici bulmayan insanların daha sonra birbirlerine aşık olma olasılığı çok yüksektir. Çiftlerin yüzde 35’i başlarda birbirlerini çekici bulmaz. Psikolojik araştırmalar da gösteriyor ki, birbirine çok benzer karaktere sahip kişiler, çok uzun süre birlikte olamıyorlar. Bir bilgi daha, sosyal medyada tanışıp çıkmaya başlayan çiftlerin yüzde 23’ünün ilişkisi evlilik ile sonuçlanıyor.

Haberin Devamı

AŞKI GÖSTEREN DAVRANIŞLAR

KADINLARIN AŞK BELİRTİLERİ

1- Konuşurken karşısındaki erkeğin gözlerinin içine bakarlar. Sebebi erkeğin gözlerindeki aşk ışıltısını görme çabasıdır.

2- Kadınların gözbebekleri büyür. Bunu karanlık ortamlarda fark edebilmeniz pek mümkün değildir.

3- Kadın, kendi duygularını ele vermemek için stres yaşar. Bu stres de yanak kızarıklığı olarak dışa vurur.

4- Ses tonunu sizinkine göre ayarlamaya çalışır. Böyle yaparak size uyum sağlayacağı mesajını verir.

5- Sizden biraz uzaktaysa doğrudan bakış fırlatmak yerine başını eğerek bakar ya da tesadüfen bakışlarla karşılaşmış gibi davranır.

6- Konuşurken eli yüzüne ve genellikle saçlarıyla boynuna gider. Bu, aslında cinsel bir aktivitedir. Özellikle boynuna dokunması, cinsel arzunun göstergesidir.

Haberin Devamı

7- Yüzünün yanı sıra takılarıyla da oynar. Bu, onun ellerini, kollarını nereye koyacağını bilememesinden kaynaklanır.

8- Avuç içlerini karşısındaki erkeğe doğru açık tutar. Bunun anlamı, “Senin duygularını karşılamaya hazırım”dır.

9- Kalabalık bir ortamda olsa dahi bir kadın hedefe kilitlenir. Sadece ilgisini çeken erkekle konuşur, onun üzerine yoğunlaşır.

10- Kadın, karşısındaki erkekle konuşurken gözlerini normalden daha çok kırpar. Kirpikleri telaşla hareket eder.

ERKEKLERİN AŞK BELİRTİLERİ

1- Erkek, gözlerini dikip dakikalarca bakabilir. Kadının gözlerini yakaladığı an önce kısa bir süre bakışlarını kaçırır ama sonra tekrar bakmaya başlar.

2- Karşı karşıya konuşurken erkek mutlaka kadına dokunmaya çalışır. Omuzuna, koluna... Ama bunu aşırı bir şekilde değil ‘arkadaşça’ yapmaya özen gösterir.

3- Konuşurken sık sık saçlarını düzeltir. Kendisini çekici göstermeyi amaçlamaktadır.

4- Kravatını ya da kravatı yoksa gömlek yakasını sık sık düzeltir. Düzenli olduğunu, giyimine ve bakımına özen gösterdiğini anlatmak ister.

5- Kadının karşısında vücudunu kasar. Göğüslerini şişirmeye çalışır.

6- Yüzünde sürekli bir gülümseme yaratmaya özen gösterir. Kadını dinlerken verdiği tepkiler abartılıdır.

7- Konuşurken karşısındaki kadına doğru eğilir. Kendini anlatma kaygısı vardır. Söylediklerinin net anlaşılmasını ister.

8- Kadınla konuşurken gözlerini kısar. Bu, ‘Dikkatim sende’ anlamına gelir.

9- Eli sık sık çenesine gider. Böylece ciddiyetini göstermeyi amaçlamaktadır.

10- Başparmağını kemerine geçirir. Bunun nedeni kadında olduğu gibi ellerini kollarını koyacak yer bulamamasıdır.