Aşk - İlişkiler Baba olamamak erkeklerin psikolojisini olumsuz etkiliyor

Baba olamamak erkeklerin psikolojisini olumsuz etkiliyor

Paylaş
Baba olamamak erkeklerin psikolojisini olumsuz etkiliyor

Baba psikolojisi pek çok kişi tarafından merak edilen ve farklı araştırma konularında ele alınmayı başarabilmiş detaylı ve kapsamlı bir psikoloji türüdür. Bir ebeveyn türü olan baba, bebeğin hayata gelmesinden büyüyüp bir yetişkin olmasına varana dek her aşamada önemli roller oynayan kişidir. Aile, Çift ve Evlilik Danışmanı Anila Çelik, pek çok araştırmanın babaların çocukların gelişim sürecine anneler kadar katkı sağlayamadıklarının altını çizdi. Anila Çelik, bu durumu neden olan etkenlerin hem sosyal hem de fizyolojik olabileceğini belirtti.

Eğer babanızla iletişim kuramadığını düşünüyor, genellikle onu kızdırdığınız varsayıyor ve aranızdaki iletişimi nasıl daha sağlıklı hale getireceğinizi bilmiyorsanız psikolojik açıdan değerlendirmeniz gereken konular var demektir. Bunun için yaşanan süreçlerin birbirinden farklı şekilde ele alınması gerekir.

Haberin Devamı

BOŞANMA AŞAMASINDAKİ BABA YALNIZ HİSSEDEBİLİR

Boşanan baba psikolojisi en çok araştırılan konulardan biridir. Anne ile evlilik sürecini sona erdiren yani boşanma aşamasında olan baba genellikle kendini yalnız hisseder. Babanın bu süreçte ne gibi bir psikolojiye sahip olacağı çocuklarıyla daha öncesinde meydana gelen iletişim ya da anneyle ayrılmaya neden olan etkenler dolayısıyla değiştirebilir.
Boşanma süreci boyunca çocukların ebeveynlerine ebeveynlik yapması çok yanlıştır. Bu süreç boşanan taraflar tarafından yeni olduğu kadar çocuklar içinde yeni ve yorucu bir süreçtir. Bu süreç kapsamında ebeveynlerin ve çocukların birbirlerini karşılıklı olarak anlaması ve anlayış göstermesi gerekir. Eğer bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatamayacağınızı düşünüyorsanız terapi gibi bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Haberin Devamı

KORKULARINIZI EŞİNİZLE PAYLAŞIN

Gebelik ile birlikte annelik içgüdüleri kadınlarda kendini göstermeye başlar. İçgüdülerin görünür hale gelmesini sağlayan en önemli etken fizyolojik olarak vücutta meydana gelen değişikliklerdir. Hormonlar değişir, vücut değişerek kendini annelik sürecine hazırlar. Ancak babalar da bu gibi bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla hamilelikte baba psikolojisi oldukça karışık olabilir. Bu süreçte baba adayları kendilerini hayatlarını yeni sürecini hazırlamaya çalışır. Çoğu zaman annelik içgüdüsü gibi babalık içgüdüsüne kapılamayacaklarını düşünüp endişe duyarlar. Eğer bu gibi bir süreç yaşıyor ve endişeli hissediyorsanız bu durumu eşinizle paylaşabilirsiniz. Süreç her şeyi çözeceği gibi sağlıklı iletişim kurmak meydana gelen problemlerin başarılı şekilde giderilmesine yardımcı olur.

Hamilelik sürecinde olduğu gibi doğum sonrasında babanın psikolojisi değişkenlik gösterebilir. Hem anne hem de bebeğe yeterince destek olamayacağını düşünmek yeni baba psikolojisi için olumsuz bir etken haline gelir. Ancak bu sürecin aile bireylerinin tamamı için yeni ve alışılması gereken bir süreç olduğunu göz ardı etmemelisiniz.
Hayatınızın yeni döneminin tadını çıkartmak baba olma psikolojisi adına da izlenmesi gereken en önemli yoldur. Böylelikle kendinizi hayatınızın yeni döneminde hazırlarken hayatınızda olup bitenlerden memnuniyet duymaya başlayabilirsiniz. Psikolojinizi bu süreçte sağlıklı ve dinç tutmak için terapi görebilirsiniz. Unutmayın sizin psikolojiniz ne kadar iyi olursa çocuğunuza ve eşinize gösterebileceğiniz şefkat ve dayanıklılıkta o kadar yüksek olur! Dolayısıyla profesyonel destek almak ve terapi görmek her biriniz için yeterince avantajlı olacaktır.

Haberin Devamı

HERKES EBEVEYN OLMAK ZORUNDA DEĞİL

Ebeveyn olmak pek çok kişi için istenilen ve talep edilen bir durum olsa da bazı insanların böyle bir talebi olmayabilir. Bu durum kesinlikle çok özeldir. Bu sebeple bebeği olmayan çiftlere neden bebek sahibi olmadıklarına dair soru yöneltmek kesinlikle yanlıştır. Bazı durumlarda kişiler ebeveyn olmak isteseler bile fizyolojik engellerle karşılaşıyor olabilirler. Bu durum kadınlar için olduğu kadar erkekler için de rahatsız edicidir. Baba olamayan erkek psikolojisi genellikle kendini suçlayıcı şekilde gerçekleşir. Problem ne olursa olsun erkek bir süre sonra sorunun kendisiyle ilgili olduğunu düşünmeye başlar. Pek çok erkek bu süreçte boşanmayı talep edebilir. Boşanmaya duyulan talep ise bir başkasıyla evlenmek ya da çocuk yapmak için değildir. Eşini çok seviyor olsa bile kendisi sebebiyle çocuk sahibi olamadıklarını düşünür. Bu gibi bir süreç yaşıyorsanız birbirinizi anlamıyor ve istemeden kılıyor olabilirsiniz. Yaşadığınız problemleri çözmek için birbirinize zaman vermeli, sağlıklı iletişim kuramadığınızı düşündüğünüzde iletişimi ertelemelisiniz.

Haberin Devamı

KIZ BABALARI DAHA KORUYUCU BİR TAVRA BÜRÜNEBİLİR

Babalar için ebeveynlik duygusu sonradan gelişen ve hayat boyu devam eden çok kıymetli bir duygudur. Babalık denildiğinde pek çok kişinin aklına korumacı olmak gelir. Yeni doğan baba psikolojisi eşine ve çocuğuna karşı yeterince korumacı olmadığını hissettiği takdirde kesinlikle rahatsız edici olabilir. Özellikle bir kız çocuğuna sahip babalar gelişen süreçte çok daha koruyucu hale gelir. Sosyal denge ve fizyolojik farklılıklar erkek çocuklarının belirli bir yaş sonrasında daha güvenli bir hayat yaşadıklarını gösterse de bu durum kız çocukları için dünyanın her yerinde aynı değildir. Bu sebeple babalar kız çocuklarına karşı daha koruyucu ve daha hassas olur.

Haberin Devamı