Aşk - İlişkiler Eşiniz veya partneriniz sizi seviyor mu? Ona hemen bu soruları sorun!

Eşiniz veya partneriniz sizi seviyor mu? Ona hemen bu soruları sorun!

Paylaş
Eşiniz veya partneriniz sizi seviyor mu? Ona hemen bu soruları sorun!

34 yaşındaki Evlilik ve Aile Terapisti Lauren Consul, partneriniz hakkında çoğuna cevap verebilmeniz gereken 10 sorudan oluşan bir liste ortaya çıkardı. Lauren Consul, çiftlerin birbirleri hakkında cevaplayabilmeleri gereken o, çok önemli soruları videoda paylaştı. Sorular, eşinizin pişmiş yumurtasını nasıl sevdiğinden, tuvalet kağıdını nasıl kullandığına kadar ayrıntılı ve ilginç sorulardan oluşuyor. Sosyal medyada oldukça popüler olan terapistin bu sorularını bizler de İlişki, Yaşam ve Yönetici Koçu Ayşen Tek'e sorduk.

Serpil Dokurel/ Posta.com.tr | 34 yaşındaki Lauren Consul, TikTok'ta 3,5 milyondan fazla görüntülenen bir videoda çiftlerin birbirleri hakkında cevaplayabilmeleri gereken çok önemli soruları paylaştı. Lauren TikTok'ta profesyonel ilişki tavsiyelerini paylaşmasıyla biliniyor.

Haberin Devamı

TikTok'da ilişki konularında çektiği tavsiye videoları ile ünlenen Lisanslı Aile ve Evlilik Terapisti Lauren Consul, "Bu 10 soruya cevap verebiliyorsanız ilişkinizde her şey mükemmel gidiyordur" diyor.

 İşte Lauren Consul'un paylaştığı o sorular:

  • Eşinizin pişmiş yumurtasını nasıl sevdiğini biliyor musunuz?
  • İlkokuldayken hayallindeki meslek neydi?
  • Bir bara partnerinizden önce gelseydiniz, kendisi için ne sipariş etmenizi isterdi?
  • İdeal olarak ne sıklıkla seks yapmak istiyor?
  • Çok bilinçli oldukları bir şey nedir?
  • Tuvalet kağıdını alttan mı üstten mi kullanmayı seviyor?
  • Stresli olduğunda ne yapıyor?
  • Onunla nasıl flört etmenden hoşlanıyor?
  • Şu anda hayatındaki en büyük stres faktörlerinden biri nedir?

PARTNERİNİZİN YUMURTAYI NASIL SEVDİĞİ BİLMEK NEDEN ÖNEMLİ?

Biz de, Concul'un sorulardan yola çıkarak İlişki, Yaşam ve Yönetici Koçu Ayşen Tek'e bu soruların ve cevaplarının ne derece önemli olduğunu, pişmiş yumurta seçimi ya da çocukluk hayalini bilmenin ilişkiye ne ölçüde katkıda bulunduğunu sorduk.

İlişki, Yaşam ve Yönetici Koçu Ayşen Tek, çiftlerin ilişkilerinde yaptıkları, yapmadıkları ve fark etmedikleri önemli noktalara dikkat çekerken, mükemmel ilişkide bilinmesi gereken 10 soruyu tek tek değerlendirdi.

Haberin Devamı

EŞİNİZİN PİŞMİŞ YUMURTALARINI NASIL SEVDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?


İlişki, Yaşam ve Yönetici Koçu Ayşen Tek  “Birlikte olduğumuz kişinin bizi dinlemesini, anlamasını, merak etmesini, istek ve ihtiyaçlarımıza karşı duyarlı olmasını, bizi bizden daha iyi tanımasını, hayatımızı kolaylaştırmasını isteriz. En sevdiğimiz rengi, bizi en çok etkileyen filmi bilmesini ve sorular sorarak bizi keşfetmeye çalışmasını isteriz.  Karşımızdaki kişiyi gözlemlemek, sorular sormak, onun önem verdiği konularda hassas davranmak aslında onunla ilgilendiğimizi gösteren en önemli davranışlardır. Neleri sevdiğini, neleri sevmediğini bilmek, onu tüm varlığıyla bir bütün olarak kabul etmek, ilişkimizde birlikte olduğumuz kişiyi anlamak için oldukça büyük önem taşır.” Diyor.

“Eğer sevdiğiniz kişiyi merak etmiyorsanız, onun için önemli olan konulara karşı ilgisiz ve meraksızsanız, en sevdiği yemeği ve pazar kahvaltısında yumurtasını nasıl sevdiğini bilmiyorsanız, bu birliktelikte sizi o ilişkinin içinde tutan şeyin ne olduğunu düşünmenin zamanı gelmiştir."

İLKOKULDAYKEN HAYALİNDEKİ MESLEK?

"Günümüzde, paylaşımların yüzeysel gerçekleştiğini, yakınlığın tensel temastan duygusal doyuma gitmediğini gözlemlediğim ilişkiler yaşanıyor" diyen Ayşen Tek “Unutmayın, insanlar anlattıkça motive olur. Bu sebeple ilişkinin başlangıcında veya devam eden süreç içerisinde onu keşfetmek için sorduğunuz sorular karşınızdaki kişinin kendini size karşı açmasına, anlatmasına ve anlattıkça güven bağının oluşmasına neden olur.”dedi.

Haberin Devamı

Ayşen Tek , Hepimizin çocukluğundan getirdiği acıları, üzüntüleri ve travmaları olduğunu belirtiyor ve “Karşınızdaki kişiye çocukken kurduğu hayali sormak, bu hayalin yaşanan hangi olay sonucu ortaya çıktığını öğrenmek ve bunu gerçekleştirmek için bir adım atmadığını sormak onu daha iyi tanımanızı sağlayacaktır. Belki kimseyle paylaşmadığı bir yetenek için onu cesaretlendirmenizi sağlayacak bu durum.” diyor.

Kendinize not: Mutlu bir ilişkinin sırrı, kendimizle kurduğumuz cesur ilişkiden geçtiği için öncelikle içinize dönerek çocukken hayalinizdeki mesleğin ne olduğunu kendinize sormalısınız. Bu mesleği seçme nedeniniz, bu konuda cesaretlendirildiniz mi yoksa hevesiniz mi kırıldı ve sonucunda bugün aynanın karşısında nasıl bir siz var?

 BİR BARA PARTNERİNDEN ÖNCE GİTSEYDİN İDEAL OLARAK ONUN İÇİN NE SİPARİŞ ETMENİ İSTER?

Haberin Devamı

Ayşen Tek, "Hayatımızdaki kişinin tercihlerinin, sevdiği şeylerin neler olduğunu bilmek ona verdiğimiz değeri hissettirmek açısından oldukça önemlidir" diyor.

“Neleri seviyor, nelerden nefret ediyor, keyifli bir akşam için olmazsa olmazları nelerdir?" Bu soruların cevapları ilişkinin sağlığı açısından mutlaka bilinmesi gerekiyor.

Yaşam ve Yönetici Koçu Ayşen Tek “Fakat bazen sevdiğimiz biri için gerçekleştirdiğimiz herhangi bir eylem karşımızdaki kişi tarafından çok farklı algılanabiliyor" diyor ve yakın zamanda bir çift ile gerçekleştirdiği çalışmadan bahsediyor ve partner adına karar vermenin her zaman olumlu sonuç vermeyebileceğini gösteriyor.

"Yaptığımız çalışmada çiftlerden biri partnerinin hayatını kolaylaştırmak için onun adına karar alıyor, zevkini ve tercihlerini iyi bildiği ve zamandan tasarruf etmek istediği için onun adına sipariş veriyor. Aslında çiftlerden biri diğerinin hayatını kolaylaştırmak isterken, kendi adına karar verilen kişi bu davranışın ona yetersiz, söz hakkı olmayan, varlığı görülmeyen biri gibi hissettirdiğini belirtiyor. Bunun sonucunda ciddi tartışmalarla yıpratıcı bir noktaya geliyorlar. Bu durumun nedenine baktığımızda, zihnin gördüğü davranışın üzerine gerçekle ilgisi olmayan bir maksat ve niyet eklemesi durumu ortaya çıkıyor; 'Benim adıma sipariş verdi, beni yok sayıyor' diye düşündüğü ortaya çıkıyor."

Haberin Devamı

Tek, bu örnekten yola çıkarak, "Birbirinden farklı konuları birbirine denk gibi görmek kişinin algısını bozar, olumsuz algı büyük tepkilerin ortaya çıkmasına denen olur ve ilişkiyi sağlıksız bir noktaya götürür.” uyarısında bulunuyor.

Yaşam ve Yönetici Koçu Ayşen Tek, "Partnerinizin sizin zevklerinizi keşfetmesi, sizi tanıması neticesinde sizin için yaptığı güzellikleri, hayatınızı kolaylaştırmak için verilen emekleri görerek ilişkinize ve partnerinize iyi ve güzel niyetlerle yaklaşın ve daima olumlu yanı görmeye çalışın" tavsiyesinde bulunuyor.

Kendinize not: Birlikte olduğunuz kişinin olumlu davranışlarının altında bile olumsuz tutum ve niyetler arayarak böyle olduğuna inanıyorsanız, sizin için herhangi bir şey yapmasına izin vermiyorsanız, karşınızdaki kişinin davranışlarının sizi çoğunlukla yetersiz ve güçsüz hissettirdiğini düşünüyorsanız eğer zihninizin sizi içine sürüklediği bu durum aslında sizin kendi içinizde tamamlanmamış eksik kalmış bir ihtiyacınızın veya bir duygunuzun olduğunu gösterecektir. Bu durumu fark ederek üzerinde çalışmak size iyi gelecektir.

 İDEAL OLARAK NE SIKLIKTA SEKS YAPMAK İSTER?

"Cinsellik, zevk veren bedensel bir aktivite olmasının yanı sıra ruhların da katıldığı özel bir eylemdir" diyen Ayşen Tek, "Aldığınız bedensel hazza, ruhsal haz da eklendiğinde işte o zaman partnerinizle gerçek anlamda bir bütün olabilirsiniz" diye ekliyor.

“Çiftlerle gerçekleştirdiğim ilişki koçluğu görüşmelerinde, ilişkiyi de başlı başına bir etmen olarak ele alıyorum. Birlikteliği meydana getiren kadın ve erkekten bağımsız olarak her ilişkinin dinamiği birbirinden ayrıdır. Bazı ilişkilerde seks ilk sırada yer alırken ve çiftler istedikleri her şeyi birbirlerine açıklıkla söyleyebilirken bazı ilişkiler için seks iki haftada bir gerçekleşen bir eylem olabilir. Bu sebeple kendinizi, partnerinizi ve sizi bir arada tutan ilişki dinamiklerinizi keşfetmeniz oldukça önemli."

Ayşen Tek'e göre cinsel hayatınızın canlılığı açısından kendinize sormanız gereken 5 soru:

  • Sizin ve partnerinizin hoşuna giden, heyecanınızı artıran konular hakkında konuşabiliyor musunuz?
  • Kendinizi ve birlikte olduğunuz kişiyi keşfetmek için neler yapıyorsunuz?
  • Yatak odanızın dışındaki paylaşımlarınızın kalitesi nedir?
  •  Cinsellik sizin için ne ifade ediyor?
  •  Birlikteliğinizi daha keyifli, tutkulu, romantik ve tatmin edici hala getirmek için neler mümkün?

Tek'den not: Partnerinize güven duymuyorsanız, konuşamıyor ve isteklerinizi paylaşamıyorsanız hiçbir zaman doyuma ulaşamaz ve hep eksik kalırsınız. Bu sebeple seksin sıklığından ziyade gerçek anlamda doyuma ulaşmak ve karşınızdaki kişiye zevk verebilmek için yukarıda paylaştığım soruları kendinize ve partnerinize sormanız oldukça önemli.

ÇOK BİLİNÇLİ OLDUĞU ŞEY NEDİR?

Dünyaya geldiğimiz andan itibaren kabul görme, onaylanma ve varlığımızın hissettirilmesine ihtiyaç duyarız. Bunu gerçekleştirmenin en kolay yolu başarılı olmak olduğunu düşünürüz. Bir konuda uzmanlaşırız, o konuya dair tüm kitapları okuruz, konuşacak çok şeyimiz olur ve tüm detaylarına hakim oluruz. Kendimize iyi gelecek bir hobi ediniriz, bu hobiyi geliştiririz.

"Birlikte olduğumuz kişinin ilgi alanlarının ve tutkusunun ne olduğunu keşfetmek oldukça önemlidir" diyen Ayşen Tek,  “Belki kişi bu tutkusunun farkında değildir ve o da sizinle keşfedecektir. Bireysel anlamda bilinçlenmek, gelişmek önemlidir ama ilişki içinde çiftlerin birlikte bilinçlenmesi, gelişmesi ve birbirlerine katkıda bulunması çok önemlidir. Değer katarak sizi bambaşka bir noktaya taşır.” diyor.

Ayşen Tek, birlikte olduğunuz kişinin konuşmaktan keyif aldığı, bilgi birikiminin yüksek olduğu uzmanlık alanlarını keşfetmenizi ve karşınızdaki kişinin bunu gösterebilmesi için alan açmanız gerektiğini belirtiyor. Ancak kendini daha da geliştirebilmesi için partnerinizi desteklemeniz gerekiyor. Ancak onu desteklerden kendinizi ihmal etmemeniz şart.

Kendinize not: İlişkilerde birlikte gelişmek ve yol almak çok kıymetlidir. Ancak çiftlerin büyük bir çoğunluğu bu durumun üstesinden gelemeyerek geride kalır. Bu durum ilişkininde ilerlemesinin önünde büyük bir engel oluşturur ve yollar ayrılır. Bu sebeple kendinizi ve ilişkinizi bir adım ileriye götürebilmek için süreç boyunca daima gelişime açık olun, birbirinizle rekabet etmek yerine birbirinizi takdir ederek daima katkı sağlayın.

TUVALET KAĞIDINI ALTTAN MI, ÜSTTEN Mİ KULLANMAYI SEVİYOR?


İnsanların davranış şekillerinin kişilikleri hakkında ipucu verdiği söylenir. Örneğin, tuvalet kağıdı üstten koparılacak şekilde asıldığında, baskın bir kişiliğe işaret ederken, alttan gelecek şekilde asılması daha alttan alan bir kişiliği gösterdiği ifade edilir.

Yaşam alanımızda tercih ettiğimiz, bize konfor sağlayan alışkanlıklarımız partnerimizle birlikte yaşamaya başladığımızda değişimler gösterebilir. Özellikle ilerleyen dönemlerde düzen değiştirmek, konfor alanımız dışına çıkmak bize oldukça zor gelir.

"Partnerinizle yaşamı paylaştığınız ortak alanınızda her şeyi düzenlemek, kendinize göre kurallar koymak ve kontrol altına almaya çalışmak karşınızdaki kişiye rahat hissettirmeyecektir" diyen Ayşen Tek, “İlişki, duygularının farkında olan ve bunun sorumluluğunu alan iki kişinin sınırsız seçeneğinin olmasına rağmen bir araya gelerek birbirlerini tercih etmesidir. Gerçek sevgiyi bulmanın oldukça zor olduğu günümüzde birbirimizin alışkanlıklarına saygı duyalım ve esnek olmaya çalışalım.” diyor.

Kendinize not: Sevildiğimizi hissetmediğimiz zaman karşımızdaki kişi için önemli olan herhangi bir konu, olay ve düzen üzerinden onu kızdırmaya, olumlu alamadığımız tepkiyi olumsuz almaya çalışırız. Düzeninizle ilgili önemsiz konuları büyüterek karşınızdaki kişiyi kırmak yerine paylaşımlarınızın güzelliğini keşfederek kendinizi ve birlikte olduğunuz kişiyi özel ve önemli hissettiriyor musunuz?

STRESLİ OLDUKLARINDA NE YAPARLAR?

İş hayatının ve mevcut ekonomik şartların üzerimize yüklediği sorumluluklar, sosyal hayatta yaşadıklarımız stres seviyemizi artırarak, insanlara ve olaylara karşı tahammül seviyemizi düşürür. Böyle durumlarda çiftler birbirlerine en çok destek vermesi gereken kişilerdir.

Herkesin yetiştiği ailede veya onu yetiştiren kişilerin yanında gözlemlediği, geçmişten bugüne aktardığı deneyimleri mevcut. Bazı insanlar yaşadığı durumu anlatmayı tercih ederken bazıları yalnız kalmak ister.

Hayatta güzel anlar vardır ancak insanların keyifsiz olduğu zamanlar da mevcuttur.

Sorular sorarak keşfettiğiniz kişiyi aynı zamanda dikkatle gözlemlememiz gerektiğini belirten Ayşen tek sormamız gereken soruları açıklıyor.

  • Gergin, sinirli ve stresli olduğunda neler yapar?
  • Ne zaman yalnız kalmak ister?
  • Savunma mekanizması ne zaman devreye girer?

Ayşen Tek, "Şunu asla unutmayın, bir insan anlaşıldığını hissettiği ve huzur bulduğu kişinin yanından asla gitmek istemez" diye uyarıyor.

Kendinize not: Partneriniz stresini atmak için; yalnız kalmak, dışarıda daha çok vakit geçirmek ya da daha çok uyumak istediğinde bu durumu size olan sevgisinin azalması olarak nitelendirmek yerine elinizden geldiği kadar onu yargılamadan, suçlamadan yalnızca dinleyerek anlamaya çalışın. İlişkilerde çiftlerin geçirdikleri olumsuz süreçlerde birbirlerine verdikleri desteğin, onları birbirine çok daha güçlü şekilde bağladığını unutmayın.

 ONUNLA NASIL FLÖRT ETMENİZDEN HOŞLANIYOR?


Flört, karşımızdaki kişiye olan ilgimizi sözlerimizle değil davranışlarımızla ifade etmektir. Senden hoşlanıyorum demek yerine bunu ona davranışımızla hissettirmektir. İlgi göstermek, keşfetmeye çalışmak, onaylamak, özel hissettirmek flört kavramının en önemli parçalarıdır.

Flörtün içerisinde, ısrarcı olmaya, kaygıya, kaybetme korkusuna yer yoktur. Aksine siz kendinizi ne kadar rahat hissederseniz flört etme ve karşınızdaki kişinin aklına girme konusunda o kadar başarılı olursunuz.

Kendinize not: Flört aslında ilgi duyduğunuz kişinin aklına ve kalbine girerek dikkatini size yönlendirmesi için geçen keyifli bir süreçtir. Bu süreç içinde gergin olmak her şeyi mahvedebilir. Bu sebeple beğenilme kaygısı ve kaybetme korkusundan uzak olabildiğince rahat olarak duygu oluşturmadan tanımaya, sizin için uygun bir olup olmadığını keşfetmeye çalışmalısınız.

ŞU ANDA HAYATINDAKİ EN BÜYÜK STRES FAKTÖRLERİNDEN BİRİ NEDİR?

Tek, "İçinde bulunduğumuz küresel konjonktürü düşündüğümüzde hepimiz birçok konuda daha iyi olabilmek, hayallerimizi gerçekleştirebilmek ve daha çok para kazanabilmek için mücadele ediyoruz. Karşımıza engeller çıktığında bazen gücümüzü kaybetsek de içten gelen motivasyonumuz veya sevdiklerimizin desteği ile toparlanarak hayata kaldığımız yerden devam ediyoruz." diyor.

Mevcut stres ve hayat yükümüzün üzerine eklenen en büyük olumsuzluğun sevdiğimiz kişi tarafından kıyaslanmak, suçlanmak ve aşağılanmak olduğunu belirten Ayşen Tek,  "Ayrıca birlikte olduğunuz kişi ile iletişiminizde genellemelerden vazgeçmek de oldukça önemlidir" diyerek sözlerini noktalıyor.

Kendinize not: Hayatın tüm güzelliklerini paylaştığınız partneriniz çeşitli sebeplerle zorlu süreçlerden geçiyor olabilir. Bu süreç içerisinde ağır eleştiride bulunmak, kıyaslamak, suçlamak ve aşağılamak partnerinize yardımcı olmaz, aksine onun olumsuz duygu yükünü çok daha ağırlaştıracaktır. Hayata dair stresin yüksek olduğu dönemde birlikte olduğunuz kişiyi anlamanız, şefkatle yaklaşmanız partneriniz için sizin bir ödül olduğunu düşündürecektir.