Bakım Cildinize sürmeden önce bir daha düşünün! Cilt dokusuna zarar veriyor, tahriş ediyor

Cildinize sürmeden önce bir daha düşünün! Cilt dokusuna zarar veriyor, tahriş ediyor

Paylaş
Cildinize sürmeden önce bir daha düşünün! Cilt dokusuna zarar veriyor, tahriş ediyor

Limon, şeker, kabartma tozu, tarçın ve elma sirkesi evde bulunan malzemelerle cilt bakımı yaparken en çok tercih edilen ürünlerin başında geliyor. Cildi beslediği, aydınlattığı ve cildi güçlendirdiği söylenen bu malzemeler aslında cilde cildi zararlar verebiliyor. Ciltte lekelenmelere ve tahrişe yol açan bu malzemeler cildin doğal dengesini de bozuyor. Hatta ciltte sivilce ve akne artışına sebep olabiliyor. Evde doğal ürünlerle yapılan bakım cilde zarar verir mi? sorusunu Posta.com.tr okurları için uzman isme sorduk.

Aydan Durak / Posta.com.tr | Evde cilt bakımı yaparken profesyonel ürünler yerine doğal ürünlerin kullanılması insanlık tarihinde çok eskilere kadar dayanıyor.

Haberin Devamı

Çok fazla paralar harcamadan güzelleşmek isteyen herkes evde mutfağında bulunan malzemelerle cilt bakımı yapıyor. Ancak cilde faydalı olarak bilinen çoğu doğal ürün doğru kullanılmadığında cilde geri dönüşü olmayan zararlar verebiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Derya Can, doğru uygulanmadığında cilde faydadan çok zarar veren doğal ürünler hakkında tüm bilgileri paylaştı.

LİMON CİLDİ LEKELENDİRİYOR

Limon özellikle yağlı ve sivilceli cilt tipine sahip olan kişiler tarafından çok sık kullanılıyor. Limon doğrudan cilde uygulanıyor ya da limon kullanılarak birçok cilt maskesi elde edilebiliyor. Limonun asidik bir içeriğe sahip olduğunu ve ciltte lekelerin artmasına sebep olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Can sözlerine şöyle devam ediyor.

Haberin Devamı

"Limon antioksidandır ve asidik bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle akne tedavisinde kurutucu ve leke tedavisinde renk açıcı olarak kullanılabilir. Ancak doğrudan cilde uygulanan limon bu özelliğinden dolayı hassas ciltleri tahriş edebilir, egzamaya neden olabilir. Özellikle güneşe karşı cildin hassasiyetini artırabilir ve lekelere sebep olabilir."

ŞEKER PEELİNGİ CİLDİ TAHRİŞ EDİYOR

Pütürlü yapısı sebebiyle genellikle evde peeling olarak kullanılan şeker de sandığınız kadar masum değil. Dr. Derya Can, cilde şekerle peeling yapmak hakkında "Pütürlü yapısından dolayı peeling amacı ile kullanılmakta olan şeker yüze direkt uygulandığında cilt yüzeyindeki küçük yırtıklara, mikroorganizmaları besleyerek iltihaplanmaya, tahriş ve kızarıklığa neden olur. Özellikle sivilce sorunu olan kişiler asla şeker kullanmamalıdır. Çünkü peeling yara izine ve daha fazla iltihaplanmaya neden olabilir." dedi.

CİLT BAKIMINDA ELMA SİRKESİ

Geçmişten günümüze kadar cilt ve saç bakımına faydaları saymakla bitmeyen elma sirkesi ise cilde doğrudan uygulandığında egzamaya ve cilt lekelerine sebep olabiliyor. Dr. Derya Can, evde popüler cilt bakım ürünü olarak kullanılan ve cildin yağ üretimini dengede tuttuğu söylenen elma sirkesi hakkında da uyarılarda bulunuyor.

"Elma sirkesi suyla seyreltilerek kullanıldığında gözenekleri sıkılaştırır ve cildin yağ üretimini dengede tutar. Cildi yağ, kir ve ölü hücrelerden arındırır. Cilt lekelerini zamanla açabilir. Saçlara uygulandığında saça nem ve parlaklık katar. Ancak elma sirkesi Yoğun konsantrasyonda kullanıldığında ise asidik yapıda olduğundan ciltte tahrişe, egzamaya ve lekelenmeye bile neden olabilir."

Haberin Devamı

TARÇIN VE KABARTMA TOZU CİLT DOKUSUNA ZARAR VERİYOR

Tarçın ve kabartma tozu da cildi ölü hücrelerden arındırmak için kullanılan doğal yöntemlerden biri. Dr. Derya Can, tarçın ve kabartma tozunun doğrudan cilde temasının deri bütünlüğünde bozulmalara yol açtığını belirtti.

"Limonun tam tersine alkali bir maddedir. Sivilce ve leke tedavisinde cilt maskesi olarak kullanılır. Ancak doğrudan yüze teması cildin koruyucu yağ bariyerini kaldırır, enfeksiyonlara ve sivilce artışına neden olabilir. Cildin doğal dengesini bozar. Güneş hassasiyetini arttırıp lekelenme yapabilir. Tarçın ise yapısı gereği cilde sürüldüğünde çizilmeler, tahriş ve deri bütünlüğünde bozulmalara neden olur. Sivilce, siyah nokta, sivilce izleri için kullanılan tarçın maskesi için bal, limon gibi ürünler ile karıştırılarak kullanılması gerekir"

Haberin Devamı