Bakım Erkek tipi saç dökülmesi nasıl önlenir?

Erkek tipi saç dökülmesi nasıl önlenir?

Paylaş
Erkek tipi saç dökülmesi nasıl önlenir?

Saç dökülmesi hemen hemen her kişinin hayatının bir döneminde yaşadığı bir sorun olsa da özellikle erkeklerde görülen ve kelleşmeye neden olan erkek tipi saç dökülmesi, ciddi bir sağlık sorunu olmasa da kişinin psikolojisini etkileyerek yaşam kalitesini bozabiliyor. Peki, genetik özellikler nedeniyle ortaya çıkan erkek tipi saç dökülmesini önlemenin bir yolu var mı? Posta.com.tr okurları için araştırdık.


Posta.com.tr |
Erkek tipi saç dökülmesi ( androgenetik alopesi) daha çok erkeklerde görülen, genetik kaynaklı kalıcı bir saç dökülmesi çeşididir.

Haberin Devamı

Stres, beslenme, sigara kullanımı, genetik faktörler, hava kirliliği gibi bir çok çevresel etmen saç dökülmeniz üzerinde etkili olsa da konu erkek tipi saç dökülmesi olduğunda bunların yanı sıra daha farklı bir durum söz konusudur. Erkeklik hormonu olan testosteron hormonu saç köklerini etkiler ve saç köklerinin beslendiği kılcal damarlar tıkanır ve saç kökleri beslenemez. Bu da saçları zayıflatarak zamanla foliküllerin yok olmasına neden olur.

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİNE NEDEN OLAN 3 ETKEN

  • Genetik yatkınlık: Ailede saç dökülmesi olması risk grubu altında olduğunuzu gösterir.
  • Saç köklerinin androjen hormonlarına karşı dayanıksız olması: Saç kökleri ırsi sebeplerden ötürü, androjen hormonuna dayanıksız olabilmektedir
  • Fazla androjen hormonu salgılanması: Androjen hormonları erkek tipi saç dökülmesinin temel sebebidir. Androjen hormonlarından olan “Testosteron ve Dihidrotestosteron(DHT)” saç dökülmesinde etkili rol oynadığı biliniyor. Genetik nedenlerden dolayı saç kökleri androjen hormonuna dayanıksız olan kişilerin, fazla androjen salgılaması saç dökülmesini hızlandırabilir.  

Bu üç durum bir araya geldiğinde erkek tipi saç dökülmesine neden oluyor. Bununla birlikte özellikle beslenme yetersizlikleri ve sigara kullanımı, saç köklerinin beslenmesini engelleyerek saç dökülmesini hızlandırabiliyor.  Sık sık stresli olan kişilerde dökülme hızı artabiliyor

Haberin Devamı

Erkek tipi saç dökülmesi, alnın iki yanından açılmalarla başlar. İlerledikçe kafa tepesi yavaş yavaş açılır ve en sonunda sadece iki kulak arasındaki alt bölgede saçlar kalana kadar kelleşme devam eder.  

Erkek tipi saç dökülmesinin seviyesi Norwood ölçeğine göre belirlenir. Dökülmenin yeni yeni başladığı dönemler Tip 1 olarak isimlendirilirken, sayı büyüdükçe kelleşme seviyesi artar. 

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ AŞAMALARI

Norwood ölçeyi erkek tipi saç dökülmesinin seviyesinin belirlenmesine yardımcı olur. Bu görsele bakarak kendi saç dökülme seviyenizi belirleyebilirsiniz. Alın bölgesindeki ve tepe bölgesindeki açılmaların boyutu dökülmenizin seviyesini gösterir. 

Norwood Skalası Tip 1: Görülmez Dökülme, bu süreçte henüz gözle görülür şekilde belli olmasa da saç dökülme seviyesi artmıştır. Saç kökleri yavaş yavaş zayıflar. Bu süreçte sürekli bir tedavi ve desteğe başlarsanız kelleşmenin önüne geçebilirsiniz. 

Norwood Skalası Tip 2: Farkedilir Dökülme, bu noktada şakak üstleri açılmaya başlamıştır. Tamamen dökülen saç köklerinin geri gelmesi mümkün değildir ancak zayıflayan foliküllerin beslenmesi sağlanarak saç dökülmesi durdurulabilir. 

Norwood Skalası Tip 3: Başlangıç seviye saç dökülmesi, Artık tepe bölgesinde de seyrelmeler başlamıştır. Bazı kişilerde tepe daha açıkken bazı kişilerde alın bölgesinde daha fazla açılma görülebilir. Mezoterapi ve PRP gibi düzenli uygulamalar saçlarınızın kalınlaşmasına ve dökülmenin engellenmesine yardımcı olur ancak düzenli uygulama gerekir. Ayrıca minoksidil gibi DHT vazodilatörü içeren ilaçların düzenli kullanımı dökülmenin önüne geçer.

Haberin Devamı

Norwood Skalası Tip 4: Hafif kellik, alın bölgesi geriye çekilmiş, tepe bölgesinde açılmalar oluşmuştur. Saç dökülmeleri azalmış olabilir. Bazı tedaviler kalan saçları gürleştirebilir ancak kellik görüntüsünün önüne geçemez. Saç ekimi yapılabilir.

Norwood Skalası Tip 5: Orta Kellik, tepe bölgesindeki saç miktarı iyice azalmıştır. Ense bölgesindeki saç köklerinin yoğunluğuna göre saç ekimi yapılabilir.

 

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİNDE ÇÖZÜM!

Erkek tipi saç dökülmesi, çeşitli tedavilerle yavaşlatılabilir ancak maalesef hala günümüzde androgenetik alopesi nedeniyle dökülen saçların geri gelebilmesi sağlayan bir tedavi mevcut değildir.

İlginçtir ki, ense bölgesindeki saçlar erkek tipi saç dökülmesinde etkilenmez. Bunun nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Bu durum, saç ekimini hayatımıza soktu. Günümüzde hala en etkili çözüm, kelleşmenin önüne geçmek için saçların dökülmeyen bu bölgeden alınarak, istenilen bölgelere taşınmasını sağlayan saç ekimi yöntemleridir.

Haberin Devamı

Nasıl yani? Başka bir çözümü yok mu?

Bu tip saç dökülmeleri, genetik yapınıza, yaşam şeklinize, yaşınıza hatta stres seviyenize göre farklı bir hızda ilerleyebilir ancak maalesef bilim her daim ilerleme eğilimde olacağını söylüyor.  

Saç ekimi dışında en iyi çözümü arıyorsanız, bu, erken dönemden itibaren sürekli önlem almaktır.

Önlem almak için çeşitli medikal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Erkek tipi saç dökülmesine karşı kullanılan örneğin minoksidil gibi DHT hormonu baskılayıcı etken maddelerle formüle edilen ilaçlar, erkek tipi saç dökülmesinin yavaşlatılması için kullanılır. Erkeklerde saç dökülmesine karşı önerilen ilaçların, serumların, mezoterapi gibi medikal uygulamaların ya da çeşitli şampuanların yaptığı da budur. Düzenli uygulamalarla saç köklerinizin beslenmeye devam etmesini sağlayın ve dökülmeleri olabildiğince engeller.

Haberin Devamı

Minoksidil, vazodilatör  bir bileşendir. Saç büyümesi sağlaması ve kelliği önlemesiyle bilinen bir etken maddedir. Androjenik alopesi başta olmak üzere birçok kellik türünün tedavisinde kullanılmaktadır.Ama tedavinin bırakılmasıyla birkaç ay içinde etkiler kaybolmaktadır.

Dünyada her 3 erkekten biri bu sorunla karşılaşabiliyor. Erkek tipi saç dökülmesi, nadiren de olsa kadınlarda da görülebiliyor. Peki erkek tipi saç dökülmesi nasıl engellenir? 

Erkek tipi saç dökülmesini önlem alarak yavaşlatmak mümkün.

Özellikle ailesinde kelleşme olan genetik yatkınlığı olduğunu düşünen risk grubu içindeki kişilerin, erken dönemden itibaren sürekli düzenli tedavi ile dökülmeleri olabildiğince yavaşlatması ilerleyen süreçlerde oluşabilecek kelleşmeleri olabildiğince erteleyebilir.

Erkek tipi saç dökülmesi nasıl önlenir?

  • Erkek tipi saç dökülmesi için önerilen ilaçlar ve çeşitli kozmetik ürünleri
    Androgenetik alopesi için üretilen çeşitli şampuanları, takviyeler ya da serumlar genellikle DHT hormonunu dengeleyerek, saç köklerinin beslenmesine olanak sağlar.

  • DHT hormonu baskılayıcı besinler
    DHT hormununu baskılamak saçları dökülmesini engeller. L-lizin ve çinko dâhil olmak üzere DHT'yi doğal olarak dengeleyen besinler: domates, karpuz, havuç, mango, badem, ceviz, yer fıstığı, ıspanak, kaju fıstığı, buğday.

  • Saç Bakım Kürleri ve Bakım Ürünleri
    Özellikle geçici saç seyrelmesi yaşayan, hafif dereceli mevsimsel ya da dönemsel seyrelmelerden şikayetçi kişiler tarafından kullanıldığında etkilidir.  Saç tellerinin gürleşmesini sağlayarak saçların sık görünmesine sebep olur.

  • Çeşitli besleyici ve güçlendirici ilaçlar:
    Saçlar seyrelmeye ve dökülmeye başladığında her zaman dışardan şampuan ve serumlarla onları beslemek yeterli olmaz. Saç kökleri kılcal damarlarla vücudumuz tarafından beslenmektedir. Saçımıza dışardan bakım yaptığımız kadar içerden de beslenmesini sağlamalıyız. Saç yapısına uygun saçın beslenmesini sağlayan ilaç takviyeleri, hafif seviyeli dökülmelerde saçı sıklaştırma adına etkili bir yöntemdir

  • PRP
    Kişinin kendi kanı ile hücre yenilenmesini hızlandıran ve saç köklerine direkt enjekte edilerek saç yapısının hızlı bir şekilde beslenip kendini yenilemesini sağlayan bu yöntem, uygulandıktan 6-8 ay içerisinde etkisini göstermekte ve cansız dökülmek üzere olan saç köklerinin yeniden canlanmasına yardımcı olmaktadır. PRP yöntemi özellikle son yıllarda estetik alanında sıklıkla kullanılmaya başlanan başarılı bir yöntemdir ve saç sıklaştırma konusunda da doktorlar tarafından sıklıkla tavsiye edilmektedir.Burada önemli olan konu saç seyrekliğinin seviyesidir. Saçları %40’ın üzerinde seyrelmeye başlamış olan kişilerin PRP’ye ek olarak farklı yöntemlerden destek almaları gerekmektedir.

  • Mezoterapi
    Saçı besleyen bir doping
    niteliğindeki vitaminler içeren bu yöntemle canlılığının yitirmiş olan saç köklerinin yeniden canlanması ve saç yapısının gürleşmesi sağlanır. Böylelikle saç dökülmesi yavaşlar ve kalınlaşan saç kılları sayesinde saçlar daha sık ve iyi görünür. Özellikle saç dökülmesinin yeni başladığı dönemlerde oldukça etkili olan bu yöntem ilerlemiş kellik seviyesinde pek bir işe yaramamaktadır.