Bakım Güzelleşeyim derken "fake burun" olmayın!

Güzelleşeyim derken "fake burun" olmayın!

Paylaş
Güzelleşeyim derken "fake burun" olmayın!

Burun estetiği son yıllarda hem kadınlar hem de erkekler arasında popüler hale geldi. Bununla birlikte haliyle burun ameliyatı sayıları da her geçen gün artmaya başladı. Burun estetiği bu kadar popüler olduğu için her insanın sevdiği burun tarzı da birbirinden farklılık gösteriyor. Burun estetiğinde trendler sürekli değişiyor ve gelişiyor. Kimisi çok doğal burunlar isterken kimisi de adeta barbie bebek gibi bir buruna sahip olmak istiyor. Son yıllarda burun estetiğinde değişen trendlerle birlikte istenmeyen sonuçlar da oluşabiliyor. Özellikle doğallıktan tamamen uzak ve kişisel farklılıklara dikkat edilmeden yapılan burun estetikleri sonucunda "fake burunlar" ortaya çıkıyor.

Aydan Durak/Posta.com.tr | Burun estetiği son yıllarda çok popüler hale geldi. Yüzünün görüntüsünden mutlu olmayan herkes ilk olarak burnunun görüntüsünü değiştirmek istiyor.

Haberin Devamı

Özellikle sosyal medya kullanımın artmasıyla ve buradaki filtreli görüntülerin etkisiyle de herkes kendi burnunu kusurlu bularak estetik ameliyat olmak istiyor. Ancak burun estetiği yaptırmadan önce iyi bir araştırma yapmak ve doğallıktan da çok fazla uzaklaşmamak gerekiyor. Sosyal medyada gördüğünüz ya da ünlülerde gördüğünüz burunlar aslında yüzünüze hiç uygun olmayabiliyor.

Burun estetiği yaptırmadan önce yüz tipinizin de esas alınması gerekiyor. Eğer burun estetiği yapılırken yüz tipinize uygun olarak yapılmıyorsa ve doğallıktan çok uzaklaşılıyorsa "fake burunlar" ortaya çıkıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Soylu, burun estetiği hakkında merak edilenleri Posta.com.tr okurları için anlattı.

Haberin Devamı

Estetik uygulamaları artık tüm dünyada yayın hale geldi. Hal böyle olunca herkes istediği tarzda bir görüntü elde edebilmek için estetik yaptırmayı tercih ediyor. Prof. Dr. Erkan Soylu, özellikle kadınların burun estetiği yaptırırken doğal tercihlerden uzaklaştığını erkeklerin ise tam tersi görüntülerini çok değiştirmeyen burunları tercih ettiğini söylüyor.

"Estetik uygulamaları herkesin sevdiği tarza göre değişlik gösterse de özellikle kadınlar “Ameliyat olduğum hiç belli olmayacak düzeyde burnum doğal olsun” derken bazısı da “ hiçbir doğallık kaygım yok, olabildiğince kaldırın burnumu” diyebiliyor. Durum böyle olunca her dönem farklı tarzda estetikler ortaya çıkıyor. Her cerrahın kendi elinin bir doğal tarzı ve çizgisi vardır. Özellikle son on yılda sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla beraber estetik operasyon yapan cerrahlar, sosyal medyadan bol bol çalışmalarını paylaşmaya başladı. Böylece hastalar adeta bir kataloğun sayfalarını çevirir gibi doktorların sayfalarına bakarak kendi tarzlarına en yakın sonucu üreten cerrahı tercih ediyor."

Estetik işlemlerinin popülerleşmesiyle ve estetiğin yayınlaşmasıyla birlikte trendlerde değişiyor. Burun estetiğinde trendler popülerliğine göre ve dönemine göre farklılaşıyor. Tabi yine de burada burun estetiği yaptırmak isteyenlerin tercihleri önemseniyor. Prof. Dr. Soylu, burun estetiğindeki tarzları ve son trendleri de şu şekilde sıraladı.

Haberin Devamı
  • Burun estetiği yaptırmak isteyenlerin bazıları son derece doğal, iyileştiğinde ameliyat olduğu dahi anlaşılmayacak bir sonuç istiyor. Bu kişilerde burundaki eğrilikler düzeltilir, nefes almayla ilgili problemler halledilir, burun sırtında hamp (burundaki çıkıntılar) varsa alınır ve yüzüyle uyumlu düz bir burun yapılır. Bu tarz doğal burunları isteyen kadınların sayısı genellikle çok azdır. Genellikle erkekler bu tarz burunları tercih ediliyor.
  • Bazı hastalar da burnumu biraz kaldırın, "burun sırtım çok hafif kavisli olsun", "sonuçta daha sevimli, daha feminen ve daha küçük olsun ancak yüzümle uyumlu olsun", "çok abartılı kalkık sevmiyorum" diyebiliyor. Bunlara biz “ doğal ve kadınsı” burunlar dolarak adlandırıyoruz. Bu tarz genellikle kadınlar tarafından en çok tercih edilen estetik görüntü oluyor. Doğal ve kadınsı olarak adlandırılan burunlar erkek burnundan çok daha farklı ve kadınsı çizgilere sahip oluyor. Yüzle uyumlu ve doğallıktan uzaklaşmadan yapılan bu burunlar çok sık tercih ediliyor.
  • Bir diğer grupta doğallık kaygısı olmayan, olabildiğince burnunu kalkık ve kavisli isteyenlerdir. Bu tarza “kalkık ve kavisli ( turned and upturned) denilir. Bu daha az miktarda talep edilmesine karşın ilk gruptan daha fazla talep edilir. Halk arasında “ barby nose” olarak da adlandırılan bir burun şeklidir.. Bu tarz burun, yuvarlak yüzlü, alnı, alt çenesi ve yanakları belirgin olan hastalara yakışır Ancak ince ve uzun yüzlerde bu tarz çok tavsiye edilmemektedir.

EN İSTENMEYEN SONUÇ: FAKE BURUNLAR! 

Burun estetiği doğallıktan çok uzaklaştığında istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Çok nadir de olsa doğal görüntüden çok uzak olan burun estetiğini tercih edenler de var. 

Son zamanlarda "fake burun" olarak tabir ettiğimiz doğallıktan tamamen uzak burunlarda estetik yaptırmayı sevenler tarafından tercih ediliyor. Bu, çok nadir olarak hastalar tarafından da talep edilmesine karşın genellikle ameliyatlar sonrasında istenmeyen sonuç olarak karşımıza çıkıyor . İleri düzeyde kısaltılmış, ileri düzeyde kaldırılmış, burun sırtı kağıt gibi inceltilmiş bu burunlar doğallığını tamamen yitiriyor. Doğallığını tümüyle yitirmiş ve olağan dışı görünüme sahip bu burunları yaptırmadan önce estetik yaptırması gerekenlerin iyi düşünmesi gerekiyor.