Bakım Risotto nedir, nasıl yapılır? Risotto'nun püf noktaları nelerdir?

Risotto nedir, nasıl yapılır? Risotto'nun püf noktaları nelerdir?

Paylaş
Risotto nedir, nasıl yapılır? Risotto'nun püf noktaları nelerdir?

Risotto, pilavın lapa formuna yakın olan bir İtalyan lezzetidir. İtalyan mutfağının en önemli yemeklerinden biridir ve ülkemizde de birçok kişi tarafından tercih edilir. Risottonun sebze, et ya da tavuk suyunda pişirilmesi mümkündür. Risotto nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir?

Risotto yaparken suyu yavaş yavaş eklemelisiniz. Su eklerken bir yandan karıştırmalı ve pirinç ile suyu özdeşleştirmelisiniz. 

Haberin Devamı

 

RİSOTTO NEDİR?

Risotto, İtalya mutfağındaki en popüler yemekler arasındadır. Pirinç ile yapılan risotto klasik bir yemektir ve uyumlu malzemeler ile birleştirildiğinde oldukça lezzetli bir hal alır. Risotto yapılırken kendine özel bir pirinç çeşidi ile yapılır.

Pirinç Türk mutfağında da genellikle sevilen ve tercih edilen bir ürün olduğundan risotto ülkemizde sevilen bir İtalyan yemeğidir. Risotto için İtalyan pilavı demek de mümkündür. Risotto da önemli olan unsur kıvamlı ve lapa olmasıdır. Birden fazla malzeme kullanılarak yapılan risotto ülkemizde birçok restoranda da bulunur. 

 

 NASIL YAPILIR?

Risotto yapımında doğru adımları izlemek ve püf noktalarına dikkat etmek oldukça önemlidir. Risotto için genellikle Arborio pirinci tercih edilir fakat diğer malzemeler yapılacak olan türüne göre değişmektedir. Pilavın doğru kıvamda olması risotto için çok önemlidir. Yapım aşamasında suyun pirinç ile doğru bir şekilde karışması tat için belirleyici bir unsurdur. Pirinç nişasta saldığında üzerine su eklenir ve krema benzerinde bir tat elde edilir.

Haberin Devamı

Pirincin su ile özdeşleşmesi için yavaş yavaş karıştırmak önemlidir. Karıştırma işleminin 20-25 dakika boyunca sürmesi risotto yapımında çok önemlidir. Risottonun hafif sert yani al dente kıvamında olması gerekir. Tarife tercihe göre karides ya da peynir de eklemek mümkündür. Risotto yaparken tavuk suyu ya da et suyu kullanmak gerekir. Bu sayede krema kıvamını alması ve tadın geçmesi daha kolay olur. 

 

RİSOTTO'NUN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Risotto yaparken ocağın başında durmak ve eklenecek olan suyu azar azar eklemek gerekir. Kremamsı dokuyu ve tadı elde etmek için pirinç ile suyun özdeşleşmesini sağlamak önemlidir. Risottoya suyu tek seferde eklemek yapılan en büyük hatadır. Yavaş yavaş su eklemek ve bu esnada sürekli olarak risottoyu karıştırmak gerekir. 

 RİSOTTO ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

 İtalyan tatları arasında olan risottonun damak zevkine göre birçok farklı çeşidi vardır. Safranlı ya da sebzeli çeşitleri ülkemizde sıklıkla tercih edilir. Tavuklu, etli ya da mantarlı da yapılabilir. Klasik risotto tariflerinin dışına çıkmak ve damak zevkinize göre içerisine farklı malzemeler koymak mümkündür.

Haberin Devamı

 Risottoyu pişirirken bu yemeğin farklı malzemelerden oluştuğunu bilmek gerekir. Eklemiş olduğunuz her malzeme risottoya farklı bir tat verir. Risotto demlenmeden önce içerisinde zerdeçal koyarsanız daha hafif ve renkli bir yemek elde edebilirsiniz.