BakımSon zamanların popüler uygulaması: Çift aşamalı cilt temizliğinin zararı ortaya çıktı!

Son zamanların popüler uygulaması: Çift aşamalı cilt temizliğinin zararı ortaya çıktı!

Paylaş
Son zamanların popüler uygulaması: Çift aşamalı cilt temizliğinin zararı ortaya çıktı!

Her kadın cildinin güzel görünmesini ister. Bu sebeple cildi için en iyi bakım yöntemlerini uygulamaya çalışır. Ancak sağlıklı bir cilt için sadece cilt bakımı yapmanız yetmez. Cilt sağlığınızı korumak için doğru beslenmeniz ve düzenli uyumanız şart. Ayrıca sağlıklı bir cilt için bazı günlük alışkanlıklarınızı da geride bırakmanız gerekiyor. Cilt sağlığını korumanın yollarını ve cilt sağlığı için uzak durulması gereken alışkanlıkları Posta.com.tr okurları için dermatoloji uzmanına sorduk.

Aydan Durak / Posta.com.tr |Cildini önemseyen herkes cilt sağlığını korumanın çeşitli yollarını arıyor. Aydınlık, pürüzsüz ve her zaman genç kalan bir cilt için hem cildinizi temiz tutmanız hem de beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Bunun yanı sıra cildinize zarar veren doğru bildiğiniz yanlışlardan uzak durmanız öneriliyor. Cilt sağlını korumanın en doğru yolunu Dermatoloji Uzmanı Dr. Derya Can, Posta.com.tr okurları için açıkladı.

Haberin Devamı

DÜZENLİ BESLENİN VE İYİ UYUYUN

Doğru ve düzenli beslenmek cilt sağlığı ile doğruda ilişkilidir. Cildinizi güçlendirmek için bol vitamin içeren sağlıklı besinleri tüketmeniz önerilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Derya Can, cildi besleyen ve cildin yaşlanmasını önleyen besinleri tek tek sıraladı.

"A-B-C-E vitaminleri ve omega 3 hücre ölümünü geciktirerek derinin yaşlanmasına karşı koruyucudur. Bunlar domates, havuç, yeşil ve kırmızı biber gibi renkli sebzelerde; ıspanak, brokoli, tere, maydanoz, marul, kereviz, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde; sarımsak, soğan, kavun, süt, peynir ve yumurta, zeytinyağı, keten ve chia tohumu, soya yağı gibi bitkisel yağlarda; fındık, badem, ceviz, ay çekirdeği gibi yağlı tohumlarda; kümes hayvanlarında; ayrıca hamsi, somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi balık türlerinde ve baklagiller, turunçgillerde ve buğday filizinin özündeki yağlarda bulunur.

Haberin Devamı

Dr. Can ayrıca sağlıklı bir cilt için su içmenin önemine de değinerek "Cildin nemini sağlamak ve hücre ölümünü geciktirip cildin canlı ve parlak görünmesi için su çok önemlidir." dedi.

Son zamanların popüler uygulaması: Çift aşamalı cilt temizliğinin zararı ortaya çıktı

Cilt sağlığını korumak için düzenli uykunun da şart olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr Can, günde en az 7 saat uyumanız gerektiğini söylüyor.

Cildin yenilenmesi için her gün en az 7 saat uyumamız gerekir. Nasıl uyuduğumuz da uyku süresi kadar önemlidir. Mesela sırt üstü uyumak yüzünüzün ezilmesini önler ve kırışıklıklara karşı korur. Yastığımızın yüksek olması ise yüzünüzdeki kan dolaşımını arttırır ve göz altı torbalarını azaltır.

CİLDİNİZİ GÜNDE 2 KEZ TEMİZLEYİN VE NEMLENDİRİN

Son zamanların popüler uygulaması: Çift aşamalı cilt temizliğinin zararı ortaya çıktı

Sağlıklı bir cilt için, mutlaka cilt temizliği yağmanız gerekiyor. Dr. Derya Can, cilt sağlığınız için mutlaka günde 2 kez cilt temizliği yapmanız gerektiğini vurguluyor ve cilt temizleyicilerin seçerken dikkatli olmanız gerektiği konusunda uyarıyor.

Cilt sağlığınız için cildinizi temiz tutmanız gerekir. Cilt temizliği için seçtiğiniz ürünün mutlaka cilt tipinize uyum sağlaması gerekir. Yağlı cildi olan bir kişi su bazlı, yağ sentezini dengeleyen, yağsız ürünler tercih ederken kuru cildi olan kişiler yağ bazlı, nemlendiricili ürünler tercih etmelidir. Hassas ciltli kişiler nemlendiricili, deterjan özelliği düşük köpük tarzında ürünleri kullanmalıdır.

Haberin Devamı

Cilt sağlığını korumak için temizleme işleminin yanı sıra cildi nemlendirmekte büyük önem taşıyor. Cilt gün içerisinde nemini kaybediyor. Bu durum birçok cilt probleminin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Dr. Derya Can, cildin özellikle soğuk havalarda nemlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

"Hangi tip cilde sahip olursanız olun mutlaka cildinizi nemlendirmeyi unutmayın. Özellikle kış mevsiminde soğuğun da etkisiyle cilt olması gerekenden fazla hava değişikliğine maruz kalarak kuruyabilir. Nemli cilt daha geç kırışır, canlı ve parlak görünür. Ancak burada en önemli dikkat etmeniz gereken şey yağlı cildi olan kişiler su bazlı, kuru cildi olan kişiler yağ bazlı nemlendiriciler tercih etmeli. Aksi takdirde her nemlendiriciyi yüzümüze bilinçsizde kullanırsak yarar yerine zarara neden olabiliriz."

Haberin Devamı

Son zamanların popüler uygulaması: Çift aşamalı cilt temizliğinin zararı ortaya çıktı

CİLT MAKYAJI YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!

Makyaj yapmayı her kadın çok seviyor ancak, cildinize uyguladığınız fondöten gibi ürünler gözenekleri tıkıyor ve cilt sağlığını olumsuz etkiliyor. Dr. Derya Can, günümüzde makyaj yapmamanın imkansız bir hal aldığınız belirterek, makyajı en az ve doğru bir şekilde nasıl yapmanız gerektiği konusunda bilgiler veriyor.

"Makyaj malzememiz, fırçalarımız ve ellerimiz öncelikle temiz olmalı, kullanılan malzemeler başkası ile paylaşmalı, cilt tipimize uygun olmalı. Sivilceli kişiler kapatıcı olarak fondöten yerine pudra ve su bazlı, matlaştırıcı, yağ emici ürünler tercih etmeli. Kullandığınız ürünlerin içeriğine karşı alerjinizin olup olmadığını test etmek için önce küçük bir yerinize sürüp denemelisiniz. Zira natürel, mineral, bitkisel ürünler bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Ayrıca cilt yaraları asla makyajla kapatılmamalı ve akşam yatmadan yüzümüzü güzelce temizleyip bu ürünlerden arındırmalısınız. Tüm gece yüzümüzde kalan makyaj malzemeleri cildin hava almasını önleyerek hücre ölümüne ve kırışıklara neden olabilir."

Haberin Devamı

ÇİFT AŞAMALI TEMİZLİK CİLDE ZARARLI

Son zamanlarda popüler hale gelen çift aşamalı cilt temizliği cildi önce yağ bazlı sonra da su bazlı temizleyiciler ile arındırmak anlamına geliyor. Cildi derinlemesine temizlemenin tek yolu olduğu söylenen çift aşamalı temizlik, aslında farkında olmadan cildinize zarar veriyor. Özellikle yağlı cilde sahip olan kişiler cildini bu yöntemle temizlediğinde akne ve sivilcelere sebep oluyor. Dr. Derya Can, çift aşamalı temizliği özellikle yağlı ciltlere asla önermiyor.

Makyaj temizlemede bilinen en büyük yanlış önce yağ bazlı sonra su bazlı ikili temizleyicilerin kullanımıdır. Yağlı cildi olan kişilerde bu yöntem sivilce artışına neden olabilir.

Yağlı cildi sebebiyle ergenlik çağından beri sivilce sorunu yaşayan Handan, arkadaşlarının önerisi üzerine çift aşamalı temizlik denediğini söyledi. Cildinin derinlemesine temizleneceğini düşünen Handan, bu uygulamadan sonra sivilcelerinde daha çok artış gözlemledi.

"Cildimi önce yağ bazlı sonra da su bazlı temizleyici ile arındırmak istedim. Çift aşamalı temizlik olarak adlandırılan bu yöntemi denedikten sonra sivilcelerimde artış olduğunu gözlemledim. Yağ bazlı temizleyiciyi cildime uygulamak benim için hataydı"

DIŞARI ÇIKMADAN 30 DAKİKA ÖNCE GÜNEŞ KREMİ SÜRÜN

Son zamanların popüler uygulaması: Çift aşamalı cilt temizliğinin zararı ortaya çıktı

Cilt sağlığınızı önemsiyorsanız mutlaka cildinizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumanız gerekir. Dr. Can, Güneş ışınlarının cildin kurumasına, hücre yaşlanma hızının artmasına ve kırışıklıklara sebep olduğunu söyledi.

"Güneş ışınları cildin kurumasına ve hücre yaşlanma hızının artmasına ve kırışıklıklara neden olur. Daha da önemlisi ozon tabakasındaki incelme ile güneş ışınlarının artan UV etkisi gün geçtikçe insanlığı deri kanserleri açısından tehdit etmekte. Öte yandan vücudumuz için gerekli D vitamini güneş ışığı sayesinde deride sentezlenir. Ancak yapılan çalışmalar göstermiş ki D vitamini açısından en etkin dönem olan Mart ve Ekim ayları arasında koruma kremi kullanmadan diz ve dirseklerden aşağısını her gün 10-15 dakika güneşlendirmek yeterlidir. Sonuçta yüzümüzü ve güneşe açık derimizi cilt tipimize uygun en az 30 veya 50 faktör bir güneş koruyucu ile korumak lekelenme, yaşlanma ve deri kanserlerinden korumak için oldukça önemlidir. Güneş koruyucuları güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmeli ve her 2 saatte bir yenilemeniz gerekir. Şunu da unutmamalıyız en iyi koruyucu kıyafettir. Şezlongda güneş koruyucu kullanmış dahi olsak saatlerce güneşlenmek bizi deri kanserlerinden korumaz tam tersine deri kanseri riskini arttırır."