Egzersiz - Diyet 2023 yılında beslenme alışkanlıklarımızda neler değişecek?

2023 yılında beslenme alışkanlıklarımızda neler değişecek?

Paylaş
2023 yılında beslenme alışkanlıklarımızda neler değişecek?

Yeni yıl yeni teknolojiler ve alışkanlıklarla geliyor. Önümüzdeki dönemde beslenme alışkanlıklarımızda önemli değişiklikler olabilir. Özellikle çok ciddi bir sorun haline gelen iklim krizi beslenme şeklimizi ve bir çok alışkanlığımızı değiştirecek. İşte Posta.com.tr okurları için 2023 yılında değişecek olan beslenme alışkanlıkları...

Son yıllarda küresel ısınma, pandemi, plastik atıklar, temiz su ve gıda kıtlığı gibi insanlık için tehdit olan sorunlar yaşam şeklimizde de değişikliklere gitmemizi zorunlu kılıyor. 2023 yılında beslenme alışkanlıklarımızın farklılaşacağına dikkat çeken Uzman Diyetisyen Şükran Yıldız yeni yılda bu konuda öne çıkacak konuları anlattı.

Haberin Devamı

GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİLERİ ÖNEM KAZANACAK

Uzman Diyetisyen Yıldız, "Dünyada son dönemde ortaya çıkan sorunlar bir arada değerlendirildiğinde en çok göz önünde tutulan konunun sürdürülebilir beslenme olduğunu söyleyebiliriz. Hepimizin karşı karşıya olduğu bir tehdit var. 2050 yılına kadar 10 milyarlık bir nüfusu tek bir gezegenle beslemek gibi zor bir görev mevcut. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda gıda bilimi ve teknolojileri kritik öneme sahip olacak. Karbon emisyonlarını azaltacak çözümler kapsamında hayvansal kaynaklı proteinlere alternatifler geliştirilecek ve toprağı daha az kullanarak gıda üretme yöntemleri esas alınacak." dedi.

Dünyayı tüketmeden beslenme amaçlanacak

"Sürdürülebilir beslenmenin temelinde hayvansal kaynakları yani karbon ayak izimizi azaltmak var." diyen Dyt. Yıldız "Tüketim alışkanlıklarımız değişecek ve dünyada üretilen tüm besinleri daha uzun vadeye yayarak tüketmek esas olacak. Yani aslında dünyayı tüketmeden beslenmemizi şekillendireceğiz.  Sürdürülebilir beslenme açısından bu çok önemli." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Atıksız mutfak konusu ilgi görecek

Sürdürülebilir beslenmenin bağlantılı olduğu konulardan biri de atıksız mutfak konusu. Dyt. Yıldız "Mutfağınızı ne kadar az ürünle ve atıksız bir şekilde temiz tutabilirseniz, ilerleyen yıllarda ulaşabileceğiniz besin öğesi, çeşitliliği ve besin miktarı o oranda fazla olacak. Artık daha fazla sayıda üretici, gıda üretiminden elde edilen yan ürünleri yeniden kullanmanın yollarını arıyor." dedi.

Yakın zamanda ileri dönüştürülmüş cipslerden çikolata barlarına veya tahıl karışımlarına kadar her türden yeni ürünü market raflarında görmeye başlayacağız. Örneğin yulaf sütü üretimi sırasında kalan yulaf posası, yulaf ezmeli çikolatalı kurabiyelerde kullanılabilecek. Atık kalan mutfak ürünlerinden geri dönüştürülmüş birçok farklı mutfak eşyaları üretilebilecek. Atıksız mutfağın temel öğesi, mutfağımıza az besin alıp, yiyeceğimiz kadarını tüketip, geri kalanını dönüştürerek mutfağımıza yeniden sunmak olacak.

FONKSİYONEL BESLENME KİLİT ROL OYNAYACAK

Haberin Devamı

Dyt. Yıldız."Günümüzde obezite ve hormonlu beslenme sorunu maalesef çok ön planda. Özellikle hormonlu besinler sağlığımızı tehdit ediyor. İnsanların beslenmelerini planlamak için kan değerlerine gösterdiği önem çok arttı. Tiroit fonksiyonları, T3-T4 değerleri, karaciğer enzimleri, varsa migren, fibromiyalji, polikistikover ve insülin direnci ölçümleri hepsi çok önemli. Buna göre beslenme protokolleri ön planda. Kimse artık şu kadar kilo vereyim de nasıl olursa olsun diye düşünmüyor. Bu konuda sağlıklı ve bilinçli olana doğru güzel bir dönüşüm var." şeklinde konuştu

Yeni yılda yeni lezzet alternatifleri

Uzman Diyetisyen Yıldız, "Bu yılın kahve alternatifleri arasında tadı kahve ile aynı olan ancak kaynağı farklı ürünler mevcut. İncirden, mantarlardan ve hindibadan elde edilen kahveler dünyada giderek yaygınlaşıyor. Onun dışında Uzakdoğu’dan gelen keskin bir narenciye meyvesi “yuzu” ön plana çıkıyor. Yuzu genellikle Kore ve Japon mutfağında kullanılan bir meyve. Antioksidan faydaları nedeniyle bazı güzellik ürünlerinde de değerlendiriliyor. Amerikan market raflarında yuzu aromalı ürünleri, gazlı suları, konserve kokteylleri bulunabiliyor. Yakında Avrupa’da yaygınlaşacaktır. Diğer yandan mor domates ve mor patates yılın trendleri arasında yer alıyor." dedi.

Haberin Devamı