Egzersiz - Diyet Holozoik beslenme nedir, nasıl yapılır? Holozoik beslenen canlılar nelerdir?

Holozoik beslenme nedir, nasıl yapılır? Holozoik beslenen canlılar nelerdir?

Paylaş
Holozoik beslenme nedir, nasıl yapılır? Holozoik beslenen canlılar nelerdir?

Besinlerini katı parçacıklar halinde alarak bunları sindirmek suretiyle emilimlerini sağlama durumu holozoik beslenme olarak bilinmektedir. Genelde hayvanların önemli bir kısmı bu beslenme türüne aittir. Holozoik beslenme nedir, nasıl yapılır? Holozoik beslenen canlılar nelerdir sizler için derledik.

Genelde hayvan grubuna ait olan bir beslenme çeşidi olarak holozoik beslenme ön plana çıkar. Bu durum daha çok katı parçacıklar şeklinde alınmış olan yiyecekleri üzerinden sindirim yolu ile yapılan bir beslenme türüdür. Aynı zamanda almış oldukları katı besin grubuna bağlı olarak bu hayvan çeşitleri gruplara ayrılır. Böylece farklı gruplar üzerinden bu ortak beslenme ile beraber yaşamını sürdürürler.

Haberin Devamı

 

HOLOZOİK BESLENME NEDİR?

 Katı parçacıklar halinde alınmış olan yiyeceklerin sindirilerek emilimlerinin sağlanması horozoik beslenme olarak ifade edilebilir. 3 farklı gruba ayrılması ile beraber hayvanların genelde gerçekleştirmiş olduğu bir beslenme türü olduğunu söylemek mümkündür.

Bunlar içerisinde herbivor, karnivor ve omnivor grupları ele alınır. Aynı zamanda doğada hayatta kalabilmek için başka canlıyı tüketen varlıklar olarak da öne çıkar. Bu kapsamda canlıyı tutma, parçalama, yutma ve çiğneme sistemleri doğrultusunda ele alındığını ifade etmek gerekir.

 

HOLOZOİK BESLENME NASIL YAPILIR?

Farklı gruplara ayrılması ile birlikte holozoik beslenme gerçekleşmektedir. Genelde aşamalı olarak ele alındığında başka canlıları tüketen hayvanların bunu tutması, parçalaması ve yutması ile çiğnemesi şeklinde değerlendirilir.

Haberin Devamı

Sırasıyla yapılan bu sistem katı besinlerin alınması üzerinden sindirim ve emilim yoluyla gerçekleşmesi şeklinde anlatılabilir. Özellikle 3 farklı gruba ayrılması ile birlikte değişik sistemler üzerinden bir beslenme türüdür. Çünkü sadece bitkilerle, sadece etle ya da hem bitki hem de etle beslenen türleri olduğunu söylemek gerekir.

 

HOLOZOİK BESLENEN CANLILAR NELERDİR?

Pek çok farklı canlı türü üzerinden holozoik beslenen varlıklar olduğunu ifade etmek gerekir. Katı cisimlerin alınması ile birlikte sindirilmesi ve emilimi doğrultusunda yapılan bir beslenme türü olduğunu ifade etmek gerekir.

  •  İnsanlar
  •  Ayı
  •  Kurt
  •  İnek
  •  Domuz
  •  Koyun
  •  Tavuk
  •  Aslan

Bu şekilde daha yüzlerce holozoik beslenme türünü kullanan canlılar ele alınabilir. Böylece farklı biçimlerde ve gruplarda ele alınan bu canlılar, yaşamlarını sürdürebilmek için hem etçil hem de otçul olarak bu sistemi uygularlar. Daha çok yırtıcı canlılar olması ile beraber, sadece bitkilerle beslenen otçul canlılar da yine holozoik beslenme içerisinde yer alır.

HOLOZOİK BESLENEN GRUPLAR

3 farklı şekilde gruplara ayrılmak suretiyle holozoik beslenme türleri öne çıkmaktadır. Bu türler beslenme şekline göre ortak biçimde ele alınsa bile, beslenme olarak yiyecek türü farklılık gösterir.

Haberin Devamı
  • Harbivor, sadece bitkilerle beslenen canlılar
  • Karnivor, sadece etle beslenen canlılar
  • Omnivor, bitki ya da etle beslenen canlı türleri

 Bu şekilde 3 değişik grup üzerinden ele alınması ile beraber holozoik beslenme gerçekleşmektedir. Dünya çapında en çok gerçekleştirilen beslenme türü olarak da öne çıkar.