Egzersiz - Diyet Melatonin içeren besinler nelerdir? En çok melatonin hangi gıdalarda var?

Melatonin içeren besinler nelerdir? En çok melatonin hangi gıdalarda var?

Paylaş

Melatonin diyetinizde bulundurduğunuzda rahat uykuya dalmanızı sağlar. 'Melatonini nasıl vücuduma alabilirim?' diye düşünüyorsanız domates, muz, ananas, portakal ve kiraz tüketerek işe başlayabileceğinizi belirtelim.

Haberin Devamı

 

MELATONİN İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Domates bir patlıcangil sebzesidir ve tüm patlıcangiller gibi az miktarda uyku getiren melatonin hormonu içerir. Bir çalışmada domates açısından zengin bir öğün yemenin kandaki melatonin seviyesini yüzde 38'e kadar artırdığı bulunmuştur. Bu miktar çoğu insanın uyuması için yeterli olmasa da, uykusuzluk veya düşük uyku kalitesi ile mücadele edebilmenizi sağlamaktadır.

Rahatlamanıza ve iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir. Domatesin melatonin içeriğinden en iyi şekilde yararlanmak için gece veya yatmadan önceki saatlerde yemeniz gerekmektedir.

 Kiraz, genellikle atıştırmalık olarak veya bir tarifin içinde tüketilen lezzetli bir meyve olarak bilinir. Ayrıca C vitamini ve potasyum da dahil olmak üzere iyi bir besin kaynağıdır. Bunun yanında, melatonin de içermektedir.

Haberin Devamı

Ceviz, genellikle atıştırmalık olarak yenen bir fındık türüdür. İyi bir protein, lif ve antioksidan kaynağıdır. Ceviz ayrıca vücudun uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemeye yardımcı yüksek miktarda melatonin içerir.

Nar, antioksidan bakımından yüksek olan lezzetli bir meyvedir. Ayrıca uyku döngünüzü düzenlemeye yetecek oranda melatonini de sizlere sunmaktadır. Yatmadan önce nar tüketmek iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir.

Üzüm tipik olarak kırmızı, yeşil veya mor renkli bir meyve türüdür. İyi bir diyet lifi, K vitamini ve C vitamini kaynağıdır. Üzüm ayrıca az miktarda melatonin içerir.

 

EN ÇOK MELATONİN HANGİ GIDALARDA VAR?

Melatonin içeren birçok gıda vardır, ancak bazı gıdalar diğerlerine göre daha fazla melatonin içeriğine sahiptir. Melatonin seviyesini maksimum düzeye çıkartmak için şu besinler tüketilmelidir:

Pirinç: Esmer pirinç en iyi melatonin kaynaklarından biridir.

Yulaf: Melatonin içermesinin yanında, ayrıca kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek bir tür çözünür lif olan beta-glukan da taşımaktadır.

Muz: Vücudun melatonin ihtiyacını üst düzey karşılarken aynı zamanda potasyum, C vitamini ve B6 vitamini içerir.

Süt ürünleri: Süt ve yoğurt gibi süt ürünlerinin tümü melatonin bakımından tatminkar içeriktedir.

Haberin Devamı

Sığır eti: Sığır etinden bir porsiyon tüketerek melatonin ihtiyacınızı günlük olarak karşılayabilirsiniz.

Kümes Hayvanları: Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları da sağlığınız için gerekli melatonin kaynaklarından biridir.

Balık: Somon ve ton balığı gibi balıklar tüketmek bu anlamda faydalıdır.

Gıdalarda bulunan melatonin miktarı belirli gıdaya ve hazırlama yöntemine bağlı olarak değişebilmektedir. Melatonin, beyindeki epifiz bezi tarafından üretilir, vücudun sirkadiyen ritmini veya doğal uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemekten sorumludur.

Buna ek olarak, serbest radikallerin neden olduğu hasardan korumaya yardımcı olabilen güçlü bir antioksidandır. Dolayısı ile uyku düzeninizi sağlamak ve hücre hasarlarından korunmak için melatonin miktarınızı belirli bir seviyede tutmanız gerekmektedir.