Egzersiz - Diyet Şekersiz kolalara ve diyet ürünlere karşı ne yapabiliriz?

Şekersiz kolalara ve diyet ürünlere karşı ne yapabiliriz?

Paylaş
Şekersiz kolalara ve diyet ürünlere karşı ne yapabiliriz?

'Muhtemel kanserojen'... Uzmanlar Mashable Türkiye'ye anlattı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aspartamın muhtemel kanserojen olduğunu açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor? Hem aspartamı hem de “muhtemel kanserojen” ifadesini açmakta yarar var. DSÖ'nün uzmanlaşmış kanser kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı bir süre önce aspartamın insanlar için muhtemel bir kanserojen olabileceğini ifade etmişti. Bunun üzerine DSÖ ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) ortak çalışması olan Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives ya da kısaca JECFA söz konusu riski değerlendirdi ve aspartamın ne kadar tüketilmesi gerektiğine dair tavsiyeler geliştirdi.

Haberin Devamı

“Nedir bu JECFA?” derseniz söz konusu kurum için Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi ifadesini kullanmak mümkün. Komite yetişkin bir bireyin kabul edilebilir günlük aspartam tüketiminin, kişinin kilosu başına 0 ila 40 mg olmasını tavsiye etti.

Peki nedir bu aspartam? Aspartam, şekerden 200 kat daha tatlı ancak kalori içermeyen yapay bir tatlandırıcı. “Şekersiz” ibaresiyle satılan kalorisiz içeceklerde ve yiyeceklerde aspartam kullanılıyor. Ancak hepsinde değil tabii. Popüler gazlı içeceklerde aspartam kullanılmakta bunun dışında şüphe duyduğunuz ürünlerde E951 numaralı katkı maddesine bakarak aspartam kullanılıp kullanılmadığını tespit edebilirsiniz.

Mashable Türkiye haberinin devamı için tıklayın...

Haberin Devamı