Egzersiz - Diyet Sodyum içeren besinler nelerdir? En çok sodyum hangi gıdalarda var?

Sodyum içeren besinler nelerdir? En çok sodyum hangi gıdalarda var?

Paylaş
Sodyum içeren besinler nelerdir? En çok sodyum hangi gıdalarda var?

Sodyum; insan sağlığı adına oldukça hayati bir öneme sahip olan mineraller içerisinde bulunur. Kas ve sinir sisteminin düzgün bir şekilde çalışması, kan basıncının kontrolü, elektrolit ve sıvı dengesi adına oldukça gerekli bir mineraldir. Vücut içerisinde düşük ya da fazla oranda bulunması oldukça zararlıdır. Gerekli sodyum oranı böbrekler açısından belirlenmektedir. Sodyum içeren besinler nelerdir? Sodyum nelerde bulunur sizler için derledik.

Sodyum, insan sağlığı için çok önemli olan mineraller içerisinde yer almaktadır. Pek çok konuda sodyum, insan sağlığı için önemli rol oynar. Sodyum eksikliği oluşması durumunda kolesterol artması, sinir sisteminde bozukluk, halsizlik, çoğalan insülin direnci söz konusudur. Bunun yanı sıra sodyumun fazla olması durumunda yüksek tansiyon, böbrek ve kalp sağlığında sorunlar, kanser, yüksek tansiyon gibi komplikasyonlar oluşabilmektedir.

Haberin Devamı

SODYUM İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Gün içerisinde yaşamı çevreleyen besinlerin çoğu; balık ve et ürünleri, işlenmiş ve paketlenmiş ürünler, sofra tuzu gibi ürünler belli oranlarda sodyum içermektedir. Sporcular adına sodyumun vücut içerisinde oranın belli bir seviye altına düşmemesi gerekir. Gün içerisindeki tuz tüketimi, bir çay kaşığını aşmamalıdır. Sodyum içerikli besinler aşağıdaki gibi sıralanacaktır;

- Peynir,

- Tuz,

- Hamsi,

- Fıstık,

- Fındık,

- Maden suyu,

- Kereviz,

- Ceviz,

- Havuç gibi gıdalar sodyum açısından çok zengindir. Bunların yanı sıra;

- Salata sosları,

- Hamburger,

- Hardal,

- Ketçap,

- Pizza,

- Soya soyu,

- Patates kızartması,

- Ekmek,

- Fast- food içerikli ürünler,

- Poğaça,

- Bisküvi,

- Konserve dolma,

- Konsverve fasulye,

Haberin Devamı

- Çörek,

- Salam,

- Konserve salça,

- İşlenmiş et,

- İşlenmiş kümes hayvanları,

- Sosis

- Salam,

- Çedar peyniri

- Krem peynir,

- Çedar peyniri,

- Mozzarella peyniri,

- Tuzlu kuruyemişler,

- Tereyağı,
- Patates cipsi,

- Paketli ürünler şeklindedir.

EN ÇOK SODYUM HANGİ GIDALARDA VAR?

Sodyum en fazla sofra tuzu, simit, ekmek, peynir, zeytin, işlenmiş balık ve et ürünleri, kavrulmuş kuruyemişler, hazır çorbalar şeklindedir.

SODYUM NE İŞE YARAR?

Sodyum; insan vücudu adına önemli işlevler sahiptir. Sodyum vücut içerisinde potasyum ile beraber suyun türlü hücre içi ve hücre dışı bölmelerin arasındaki hareketini düzenlemektedir. Bununla birlikte insan vücudunun su dengesinden sorumlu olmaktadır. Bunların dışında;

- Sodyum; sinir uyarılarının beyin içerisindeki nöronlar iletilmesini sağlamaktadır.

- Sodyum; kemikleri ve hücre duvarlarını güçlendirmektedir.

- Sodyum, kan basıncının düzenlemesi konusunda rol oynar. Bu yüzden yüksek sodyum alımı kan basıncını önemli oranda çoğaltmaktadır. Yüksek tansiyon hastalarına genel olarak az veya çok tuzsuz bir diyet tavsiye edilir.

- Sodyum kas kasılma mekanizması adına destek olur.

Sodyum minerali, insan vücudu adına oldukça önemli bir mineral olmaktadır. Bununla beraber bu mineralin fazla olması da insan sağlığına kötü etkilerde bulunur.