Hayvanlar - Çevre Tarihin tanığı anıt ağaçtan sofralara ulaşan asırlık lezzet
Paylaş
Tarihin tanığı anıt ağaçtan sofralara ulaşan asırlık lezzet

Urla'nın Kuşçular Köyü Mahallesi'ndeki zeytin bahçesi, tarihin tanığı bir anıt ağaca ev sahipliği yapıyor. Erkence cinsi asırlık zeytin ağacı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden tescilini alırken, asırlık zeytin ağacının olduğu zeytin bahçesinde cinsleri Edremit, Trilya, Domat, Erkence olmak üzere 2 bine yakın ağaç bulunuyor. Tescilli anıt ağaçtan toplanan erkence cinsi zeytinlerinden ise her sene sadece 30 şişe zeytinyağı elde edilebiliyor.

Urla'da Kuşçular Köyü Mahallesi'nde yer alan Erkence cinsi asırlık zeytin ağacı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden tescilini aldı. Anıt ağaç yörenin tarihi ve kültürel altyapısına katkı sağlamakla birlikte doğal miras olma özelliğini taşıyor.

Haberin Devamı

Zeytinyağı üretiminde sayılı ülkeler arasında yer alan Türkiye, üretim faaliyetlerinin yanı sıra zeytinyağının cam şişeye girmesi ve markalaşması yönünde de çalışmalarını sürdürüyor. Babasının hayalini gerçekleştiren genç kadın girişimci Kübra Özmen Kutanoğlu da bu doğrultuda üretimini sürdürüyor. Urla’da kurulan ve üretim faaliyetlerine devam eden zeytinlik; tarihin tanığı anıt ağaca da ev sahipliği yapıyor.

ANIT AĞAÇTAN HER YIL SADECE 30 ŞİŞE ZEYTİNYAĞI ELDE EDİLİYOR


Kuşçular köyünde 90 dönüm arazi üzerinde bulunan zeytinlikte, anıt ağacın yanı sıra cinsleri Edremit, Trilya, Domat, Erkence olmak üzere 2 bine yakın ağaç bulunuyor. Kutanoğlu, anıt ağaca verilen tescil ile son derece mutlu olduklarını belirtiyor.

Haberin Devamı

“Bu bahçe babamın hayaliydi. Asırlık zeytin ağacımızın da bulunduğu bahçemiizdeki her ağaç bizim için çok değerli. Asırlık erkence cinsi zeytin ağacımız ise bahçemizin en kıymetlisi. Bu bahçe, anıt ağacı ile tarihin tanığı, gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en değerli doğal miras aslında. Hasat dönemi hepimizi tatlı bir telaş sarıyor. Talepleri hızlı bir şekilde karşılıyoruz. Anıt ağaçtan elde ettiğimiz zeytinyağına ise ilgi yoğun. Fakat yalnızca 30 şişe elde edebiliyoruz. Erkence cinsi asırlık zeytin ağacından elde ettiğimiz yağ son derece kıymetli.”

ÜRETİM SÜRECİ

Zeytinlikte en hareketli sürec hasat döneminde. Elle toplanan zeytinler aynı gün tesiste ‘soğuk sıkım’ yöntemi ile sıkılıyor ve zeytinyağı, sıcaklığı her mevsim doğru derecede tutulan ve güneş ışığından korunan bekleme alanındaki dikey krom konik tanklarda muhafaza ediliyor. Ardından gelen siparişler için özenle şişeleniyor.

Tescilli anıt ağaçtan toplanan erkence cinsi zeytinlerinden ise şişesi 750 ml olmak üzere yalnızca 30 şişe zeytinyağı elde edilebiliyor. Elde edilen zeytinyağı; mermer rölyefle dekore edilen, bir yüzünde anıt ağacın diğer yüzünde ise zeytin figürlerinin bulunduğu özel tasarımlı cam şişesinde sofralarda yerini alıyor.

Zeytinyağı ve zeytin ürünleri hem Urla Arasta Çarşıdaki dükkanından hem de internet üzerinden satılıyor. Bahçenin ürünleri arasında asırlık zeytin ağacından elde edilen zeytinyağının yanı sıra soğuk sıkım erken ve olgun hasat natürel sızma zeytinyağı, sofralık yeşil zeytin, çevirme siyah zeytin, pancarlı sofralık yeşil zeytin, hurma zeytin, budanmış zeytin ağacından ürünler, zeytin temalı seramik ürünler, zeytinyağlı sabunlar ve siyah zeytin ezmesi gibi zeytine dair her şey var.

Haberin Devamı

Hasat zamanında kendi zeytinlerinin yanı sıra Urla ve çevresindeki bahçelerin de zeytin sıkım işlemini gerçekleştirdiklerini belirten Kübra Özmen Kutanoğlu, babasının hayali olan bahçenin bölgedeki hasat zamanının planlamasında da etkili olduğunu ifade ediyor. Özmen, her zeytin sıkım işleminden sonra makineleri temizlediklerini ve gelen ürünleri bekletmemek adına randevu sistemiyle çalıştıklarını belirtiyor.