Hayvanlar - Çevre Vaşak nedir, özellikleri nelerdir? Vaşakların nesli tükendi mi?
Paylaş
Vaşak nedir, özellikleri nelerdir? Vaşakların nesli tükendi mi?

Vaşak, dünya genelinde koruma altına alınmış yabani hayvanlardan biridir. Tehlikeli hayvanlar oldukları için kayalık ve dağlık bölgelerde yaşarlar. Nesli tükenmekte olan vaşaklar ülkemizde Tunceli, Erzurum, Artvin, Sivas ve Kars bölgelerinde varlıklarını sürdürürler. Vaşak nedir ve vaşakların nesli tükendi mi? Vaşak hakkında tüm detayları derledik.

Vaşaklar kedigiller familyasından olan hayvanlardır ve kedilere benzerlikleri ile dikkat çekerler. Yabani hayvan kategorisinde yer alırlar ve etçil hayvanlardır.

Haberin Devamı

VAŞAK NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Vaşak, bilimsel olarak ismi Lynx olan ve kedigiller familyasında yer alan bir hayvanlardır. Vaşaklar derisi kalın olan hayvanlardır ve bu nedenle de soğuk, sert iklim şartlarında bile yaşayabilirler. Vaşaklar yabani hayvan oldukları için dağlık bölgelerde ve ormanları iç kısımlarında yaşamaktadır. Genelde antilop ve geyik avlayarak beslenen vaşaklar ağır olmalarına rağmen oldukça da hızlı hayvanlardır.

Vaşakların iber, kanada vaşağı, doru ve bayağı vaşağı gibi türleri olsa da bu türlerin çoğu tükenmiştir. Vaşaklar genelde Orta Afrika ve Kanada'da yaşamaktadır. Hem sıcak hem de soğuk bölgelerde yaşayabilen vaşaklar vücudu tüylerle kaplı olan hayvanlardır. Vaşakların ortalama ağırlıkları 22 ile 30 kilo arasındadır.

Haberin Devamı

Avlarına yaklaşırken oldukça hızlı ve sessiz olabildikleri için avlanma ve beslenme konusunda herhangi bir zorluk yaşamazlar. Ortalama yaşam süresi 7 sene olan vaşakların en yaygın görülen türü ise Lynx yani diğer adı ile bayağı vaşak olarak bilinir. Türünün tek çeşidi olarak yaşam süren bayağı vaşakların sayısı da günümüzde oldukça azalmıştır.

Su kenarında yaşarlar ve balıklar ya da ördeklerle de beslenebilirler. Nesilleri tükenmekte olduğundan avlanmaları yasaktır ve dünya genelinde de koruma altına alınmışlardır. Fakat av yasağına uyulmamasından dolayı nesilleri tehlike altındadır.

VAŞAKLARIN NESLİ TÜKENDİ Mİ?

Dünyada nesli tükenmeye başlayan ve tükenmekte olan birçok hayvan vardır. Küresel ısınmanın etkisi nedeniyle birçok hayvanın dünya üzerinde nesli tükenmeye başlamıştır. Vaşaklar da nesli tükenmekte olan hayvanlar arasındadır.

Bunun en büyük nedenlerinden biri de vaşakların kürkü için avlanmaları ve yasak olmasına rağmen de insanların av yasağına uymamasıdır. Ortalama olarak dünya üzerinde tahminlere göre 500'den daha az vaşak yaşamaktadır. Eğer avlanmaya devam edilirse bu vaşakların sayısı da kısa süre içerisinde azalacak ve vaşakların nesli tükenecektir.

VAŞAKLAR NEREDE YAŞAR?

Vaşak bir orman hayvanıdır ve yerleşim yerlerinden mümkün olduğu kadar uzak dururlar. Ağaçsız açık alanlardan da uzak dururlar ve genelde dağlık, kayalık bölgelerde yaşarlar. Bayağı vaşağı ülkemizde Rize, Artvin, Sivas, Kastamonu, Kars, Erzurum, Çankırı, Ardahan, Antalya, Tunceli ve Bolu'da yaşamaktadır.

Haberin Devamı

Kedigiller familyasından olan vaşakları kedilere benzetmek de mümkündür. Fakat kedilerden çok daha büyük ve iri hayvanlardır. Etçil oldukları için yaşam alanlarından uzak dururlar ve yabani hayvan sınıfında yer alırlar.

VAŞAKLAR TEHLİKELİ Mİ?

Vaşaklar tehlikeli hayvanlardır. Yerleşim yerlerinden uzaklarda yaşarlar günümüzde nesilleri tükenmektedir. Ağaçsız alanlardan uzak durak vaşaklar avlarına oldukça sessiz ve hızlı yaklaşarak onlarla beslenirler. Vaşaklar yalnızca dağcı değil aynı zamanda oldukça iyi yüzücüdürler.

Çok hızlıdırlar ve yırtıcıdırlar. Genelde yer kuşları, balıklar, kar tavşanı, geyik ya da kemiriciler ile beslenirler. Vaşakların ortalama yaşam süresi 7 yıldır ve kiloları da ortalama 25 olarak bilinir.