Pratik Bilgiler 26/2 trafik kazası nedir? 26/2 cezası ne kadar, kaç TL?

26/2 trafik kazası nedir? 26/2 cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
26/2 trafik kazası nedir? 26/2 cezası ne kadar, kaç TL?

26/2 trafik kazası, araç kullanıcılarının trafikte mevzuata aykırı olacak şekilde ışık kullanması durumunda meydana gelen bir trafik cezası olarak bilinmektedir. Kısaca 26/2 trafik cezası çakar lamba cezası olarak da adlandırılmaktadır. Karayolları trafik kanununun 26. maddesinde belirtilmekte olan bir kural olarak bilinmektedir. İşte, 26/2 trafik kazası hakkında merak edilen tüm detaylar.

 26/2 trafik kazası, kanunlarda belirtildiği üzere ışıklı veya sesli uyarı işareti veren cihazların uygun olmayan cihazlara takılmasının ve kullanılmasının yasak olduğunu belirten bir kanun olma özelliğine sahiptir. 26/2 trafik cezasının çakar lamba cezası olarak bilindiğinin söylenmesi de mümkün olmaktadır. Trafiğe çıkan tüm araçların Trafik kurallarına uygun bir şekilde araç kullanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

26/2 TRAFİK KAZASI NEDİR?

26/2 trafik kazası ihlal kuralına göre Trafik kanuna uygun davranmayan araç sahipleri için uygulanacak olan cezai işlemlerin söz konusu olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır.

Çakarlı lamba cezası olarak bilinmekte olan 26/2 trafik koduna göre ise araçlarında sesli ya da ışıklı uyarı işareti veren cihazları bulundurması uygun olmayan araç sahiplerinin cihazları uygun olmayan araçlara takması halinde bu kuralı ihlal eden sürücülere 26/2 maddesi gereğince cezai işlem uygulanmaktadır.

Karayolları trafik kanununa göre ise 26. madde de çakar lamba cezasının yer aldığını söylemek mümkün olmaktadır. 26/2 numaralı maddenin ihlal edilmesi durumunda ise araç sürücülerinin tüm giderler kendisine ait olacak şekilde kullandıkları bu cihazları söktürmekle yükümlü olduklarını söylemek mümkün olmaktadır. Ceza uygulanan sürücülerin bulundukları ortamın şartlarının uygun olmaması halinde ise gerekli koşulların oluşabilmesi için 7 iş günü süre verilmektedir.

Haberin Devamı

 Verilen 7 iş gününün dolması halinde cihazların hala sökülmemesi durumunda ise araçların trafiğe çıkışı yasaklanmaktadır. Bir ene içerisinde ise tüzükte belirtilen kurala 3 defa aykırı davrandığı tespit edilen sürücülerin 15 gün boyunca trafikten men edileceğini söylemek mümkün olmaktadır.

26/2 CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

Karayolları trafik kanununa göre sürücülerin yasalara aykırı olacak şekilde sesli veya ışıklı uyarı işareti veren cihazların yasalarda izin verilmeyen araçlara takılıp kullanılması halinde trafik cezası alınacağını söylemek mümkün olmaktadır. Trafik kurallarına göre bu yasayı ihlal eden kişilerin sürücü belgelerine herhangi bir ceza puanı eklenmemektedir.

Aynı zamanda sürücünün ehliyetine el konulması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını söylemek mümkün olmaktadır. Trafik cezasının kesilmesinin ardından trafik cezası bildirimi gelmeden de cezanın ödenebilmesi mümkün olmaktadır.

Trafik kurallarına göre ışıklı ve sesli uyarı işareti veren cihazların kanunda yasak olan araçlara takılarak kullanılması trafik suçu olarak kabul edilmektedir. Tüm araç sürücülerinin de bu cihazları araçlarından söktürmeleri gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Bu kurala aykırı davranan kişilerin ise 6.439 TL para cezası ödemesi gerektiğini söylemek mümkün olmaktadır. 26/2 trafik cezası tutarının ise bu şekilde 2024 yılı için 6.439 TL olarak belirlendiği söylenebilir.