Pratik Bilgiler 34/a trafik kazası nedir? 34/a cezası ne kadar, kaç Tl?

34/a trafik kazası nedir? 34/a cezası ne kadar, kaç Tl?

Paylaş

Araç sınıfına göre belirlenen süre içerisinde muayene kontrolünün yapılmaması gibi durumlarda, araç muayenesi cezası kesilmektedir. Yapılan teknik kontroller sonucunda kusursuz veya hafif kusurlu çıkan araçlar, araç muayenesi yapılmış sayılmaktadır. İdari para cezası olarak değerlendirilen 34/A trafik cezası, yıla bağlı şekilde güncel olarak belirlenmektedir.

Haberin Devamı

34/A TRAFİK KAZASI NEDİR?

Trafik kanunu içerisinde araçların muayenesi zorunlu tutulmaktadır. Kusurlu araçlar muayeneden geçmediğinden trafiğe çıkmakta olup kazalara sebebiyet verebilmektedir. Belirli süreler içerisinde araçların komple muayenesi gerçekleştirilmektedir. Araç muayenesi ile birlikte verilen güncel belgeyle yasal bir şekilde trafiğe çıkılmaktadır. Süresi geçmiş ve muayenesi yapılmamış araçlar, 34/A trafik cezası ile karşı karşıya kalmaktadır.

Araçların trafikte seyir edebilmesi için herhangi bir sağlıksız durumun bulunmaması gerekmektedir. Bundan dolayı tecrübe sahibi uzmanlar eşliğinde, trafik kanunu kapsamında muayeneler yapılmaktadır. Hangi araç olursa olsun, bütün araçlar için trafik muayenesi zorunlu olmaktadır. 34/A trafik cezası ile karşı karşıya kalan şoförler, itirazlarını iletebilmektedir.

Haberin Devamı

34/A CEZASI NE KADAR?

Karayolları Trafik Kanunu'nda araçların trafiğe çıkmadan önce yapmaları gereken düzeltmeler belirtilmektedir. Bu kurallara uyulmaması durumunda tüm sürücülerin can ve mal güvenlikleri tehlike altına girmektedir.

Söz konusu araç muayenelerinin yapılmaması gibi bir durumda, 34/A trafik cezası uygulanmaktadır. 34/A trafik cezası olarak 1.506 TL talep edilmektedir. Ceza tutarını 15 gün içerisinde ödeyen sürücüler, %25 indirimden faydalanmaktadır.

Araç muayenesini geciktirmiş araçlara, 10 ceza puanı işletilmektedir. Araç sahipleri 34/A trafik cezasını belirtilen süre içerisinde ödemezse, ceza tutarına faiz gelmektedir. Ayrıca tutar aylık olarak artmaktadır. 34/A trafik cezası olup olmadığı kolay bir şekilde sorgulanmaktadır. Gerçek ve tüzel kişiler, e-devlet üzerinden online sorgulama yapmaktadır.

34/A CEZASI KAÇ TL?

34/A trafik cezası araç sahiplerine ve sürücülere uygulanan idari bir yaptırım olmaktadır. Trafik ihlalinin tespiti halinde trafik polislerince araçlar durdurulmakta olup cezai işlem yapılmaktadır. Ancak araçları durdurmadan da 34/A trafik cezası düzenlenebilmektedir. 34/A trafik cezası yazılan bir araca, aracın muayene yaptırılması için 7 gün süre tanınmaktadır.

Haberin Devamı

Muayenesiz aracı ikinci defa yaptıranlar için de 1.506 TL idari para cezası uygulanmakta olup araç muayene yaptırılana kadar trafikten men edilmektedir. 34/A trafik cezası ödemesi fiziki olarak yapılabileceği gibi farklı kanallar da kullanılabilmektedir.

PTT şubeleri, banka şubeleri ve vergi daireleri, en fazla tercih edilen kanallar arasında bulunmaktadır. İnternet üzerinden de 34/A trafik cezası ödenebilmektedir. Plakadan 34/A trafik cezası sorgulaması yapılabilmektedir.