Pratik Bilgiler 46/2-H trafik kazası nedir? 46/2-H cezası ne kadar, kaç Tl?

46/2-H trafik kazası nedir? 46/2-H cezası ne kadar, kaç Tl?

Paylaş
46/2-H trafik kazası nedir? 46/2-H cezası ne kadar, kaç Tl?

Toplumsal yaşamı kontrol edebilmek, insanların güvenli ve huzurlu bir toplumda yaşamasını sağlamak ve toplumsal birliği korumak adına bazı kurallar konur. Bu kurallar, hem toplumu daha yaşanabilir yaparken hem de insanların düzenlerini sağlar ve can güvenliklerin sağlar. Bu kurallara uyulmadığında da çeşitli yaptırımlar ve cezalar uygulanır. Böylece insanlar için caydırıcı olması hedeflenir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Toplumsal düzeni sağlamada önemli rol oynayan faktörlerden biri de trafik kurallarıdır. Trafik kurallarına uyulmaması durumunda ortaya çıkan kaza ve durumlara da trafik cezası kesilir. Birçok maddede trafik cezaları yer alır. Bunlardan biri de 46/2-H cezasıdır. Birçok kişi bu cezanın ne olduğu ve ne kadar olduğu gibi konuları merak eder.

Haberin Devamı

 

46/2-H TRAFİK KAZASI NEDİR?

46/2-H maddesi trafikte araçların ters yönde kullanılmasını içerir. Bir aracın akış yönünün tersine hareket etmesiyle meydana gelen trafik kazasında 46-2/H maddenin ihlalinden kaynaklanması sebebiyle ceza yazılır. Bu cezanın yazılması için kaza olmasına gerek yoktur.

Bir aracın ters yönü kullanarak trafikte yer aldığı görülürse direkt ceza yazılabilir. Diğer bir tehlike içeren bu durumun cezası da oldukça yüksektir. Çünkü akan bir trafikte herkes aynı yönde giderken karşıdan gelen bir araç olduğunda kaza yapılması kaçınılmaz olur.

Bu durumda sürücü hem kendi hayatını hem de diğer sürücülerin hayatlarını ciddi ölçüde tehlikeye atar. Bu yüzden bunu önlemek ve sürücülerin hayat güvenliğini sağlamak amacıyla yüksek tutarlı cezalar uygulanır. Trafiği düzenlemede önemli rol oynayan trafik kurallarının ihlali ciddi sonuçlara ve kazalara sebep olur.

Haberin Devamı

Bu yüzden kişilerin trafiğe çıkarken kuralları bilmesi ve ihlal etmemesi gerekir. İhlal durumlarında uygulanan cezalara itiraz hakları olmamaktadır. Durum ve mazeret ne olursa olsun, herkes belirlenen kurallara eksiksiz uymakla yükümlüdür. Aksi takdirde uygulanan trafik cezalarına da itiraz edemezler.

Aynı zamanda kazalarla ve ölümlerle sonuçlanan trafik kazalarında yalnızca maddi cezalar değil, ehliyete el konma ya da hüküm giyme gibi cezalar da uygulanabilir. Bu yüzden kuralları ihlal etmemek önemlidir. 46/2-H kapsamında da ters yönde araç kullanmamak ve bu kuralı ihlal etmemek hem siz hem de diğer sürücüler için önemlidir.

46/2-H CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

46/2-H trafik kuralına uyulmaması durumunda kesilen cezanın tutarı da merak edilmektedir. 2024 yılında 46/2-H kuralına uyulmadığında uygulanan trafik cezası 6.439 TL olarak belirlenmiştir. Tutarın yüksek olmasının sebebi ise bu kurala uyulmamasının ciddi kazalara ve ölümlere sebep olma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Bu yüzden sürücülere yazılan ceza diğer bazı cezalara göre daha yüksektir.

Erken ödeme durumunda indirim uygulanarak bu tutar 4.829,25 TL'ye düşer. Burada amaç sürücülerden çok para almak değil, yüksek ceza tutarı sayesinde sürücülerin bu kuralı ihlal etmelerini önlemektir. Trafik kurallarına uyarak araba kullanmak hem sizin hem de diğer sürücülerin hayatları için önemlidir. Bu yüzden 46/2-H gibi trafik kuralları uygulanır.

Haberin Devamı