Pratik Bilgiler Saklambaç nasıl oynanır? Saklambaç oyun kuralları nelerdir?

Saklambaç nasıl oynanır? Saklambaç oyun kuralları nelerdir?

Paylaş
Saklambaç nasıl oynanır? Saklambaç oyun kuralları nelerdir?

Saklambaç, en eski oyunlardan biridir. Antik Yunan döneminden beri oynanan oyunun Yunancası Apodidraskinda, İngilizcesi hide and seek'tir. 19. yüzyıldan itibaren oynanmaya başlayan toplu saklambaç ise "kuka" adıyla bilinir. Saklambaç nasıl oynanır? Saklambaç oyunun kuralları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Saklambaç oyununda tıpkı kovalambaç ve yakar topta olduğu gibi oyuncu sınırlaması yoktur. Bu tür oyunlar ne kadar kalabalık olursa o kadar eğlenceli olur. Saklambaç oyununun bir diğer özelliği ise hem evde hem de sokakta oynanabilmesidir.

Haberin Devamı

SAKLAMBAÇ NASIL OYNANIR?

Öncelikle ebenin seçilmesi gerekir. Bunun için oyuncular bir çember oluştururlar. Ebenin seçilmesi için genellikle bir tekerleme okunur. Örneğin:

"Ooo piti piti

Karameli sepeti

Terazi lastik jimnastik

Biz size geldik bitlendik"

Tekerleme kimde biter o ilk ebe olur. Ebe, bir duvara kolunu dayayarak gözlerini yumar ve 100'e kadar sayar. Bu esnada diğer kişiler bir yerlere saklanır. Ebenin amacı saklanan kişileri bulmak ve sobelemektir. Burada önemli olan sadece gizlenenleri bulmak değil, onların kim olduğunu tespit etmektir. Bu nedenle ebe, sobeleyeceği kişinin adını söyleyerek duvara dokunmalıdır. Eğer, ebeden önce gizlenen kişi duvara dokunursa, oyun yeniden başlar.

Kuka adıyla da bilinen toplu saklambaçta ise oyun biraz daha farklı bir şekilde oynanır. Bir çember çizilir ve top o çemberin ortasına konur. Ebe, ayağını topun üstüne koyup gözlerini kapatarak 100'e kadar sayar. Ebe, gizlenen oyuncuları bulduğunda isimlerini söyleyerek ayağıyla topa dokunmak ve "kuka" demek zorundadır. Eğer ebeden önce oyunculardan biri çembere gelirse topa vurur.

Haberin Devamı

Ebe, topu geri alıp çembere getirmek ve 100'e kadar saymak zorundadır. Bu esnada sobelenen tüm oyuncular yeniden saklanır ve oyun tekrar başlar.

SAKLAMBAÇ OYUN KURALLARI NELERDİR?

1- Ebe rastgele değil tekerlemeyle seçilir.

2- Ebe seçilen kişi duvara yumar ve 100'e kadar yavaş yavaş sayar.

3- Ebe, 100'e kadar saymadan gözlerini açar ve saklananlara bakarsa, yeniden yummak ve saymak zorundadır.

4- Ebe, gizlenen kişilerden birinin adını karıştırır ve o kişiyi farklı bir isimle sobelerse "çamlak çömlek patladı" denir Çamlak çömlek patladığında ebe yeniden gözlerini yumar ve herkes tekrar saklanır.

5- Ebe tüm oyuncuları sobelerse, sobelenen kişilerin arasından biri ebe seçilir. Bu seçim de tekerlemeyle yapılır.

6- Dışarıda saklambaç oynandığında çok uzak yerlere ve evlere girip saklanmak yasaktır.

7- Genellikle küçük çocuklar "fasulye" olarak oyuna katılır. Fasulye olanlar, sobelenseler bile ebe olmazlar.