Pratik Bilgiler 48/5 trafik kazası nedir? 48/5 cezası ne kadar, kaç TL?

48/5 trafik kazası nedir? 48/5 cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
48/5 trafik kazası nedir? 48/5 cezası ne kadar, kaç TL?

Trafikte uyulması gereken kurallar vardır ve bu kurallar hem sürücünün hem de çevresindeki sürücülerin can sağlığı içindir. Trafikte uyulması gereken kurallardan biri de alkollü araç kullanmamaktır. Alkollü araç kullanmak can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı için trafikte yasaktır. 48/5 trafik kazası nedir ve cezası ne kadardır sizler için ayrıntıları ile derledik.

48/5 trafik kazası alkollü şekilde kaza yapan sürücülerin gerçekleştirdikleri kazadır. Alkollü şekilde araç kullanan ve kaza yapan sürücülere 48/5 trafik cezası kesilir.

Haberin Devamı

 48/5 TRAFİK KAZASI NEDİR?

Karayolları denetleme şube müdürlüğü ve vergi dairesi tarafınca düzenlenen trafik cezalarından biri de 48/5 trafik cezasıdır. Öncelikle sürücülerin alkollü şekilde araç kullanmalarının yasak olduğunu bilmek gerekir. Cezai işlemlerde her cezaya farklı puan uygulanır ve bu cezanın puanı da 20'dir. Alkollü şekilde araç kullanmanın trafik cezasındaki kodu 48/5 olarak karşımıza çıkar.

Alkollü araç kullanmak çok tehlikeli bir durumdur ve sürücülerin dikkat etmesi gerekir. Böyle bir durumda alkollü sürücü hem kendisinin canını hem de diğer insanların canını tehlikeye atar. Sürücü bu kurala uymaz ve alkollü araç kullanırsa tarafına 48/5 trafik cezası kesilir.

Kesilen trafik cezalarının 15 gün içinde ödenmesi ceza tutarında indirime gidilmesini sağlar. Bu nedenle sürücülerin tarafına kesilmiş olan cezaları ilk 15 gün içinde ödemeleri önerilmektedir. 48/5 trafik cezası 6.439 TL olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı

48/5 CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

Trafikte alkollü şekilde araç kullanmanın kural kodu 48/5 olarak karşımıza çıkar. Her kuralın trafik cezasındaki kodu farklıdır ve ceza tutarları da ona göre belirlenir. Alkollü araç kullanma çok tehlikeli bir durumdur çünkü kişi hem kendini hem de diğer insanları tehlikeye atmış olur.

Kişinin alkollü bir şekilde araç kullanması can ve mal güvenliğine zarar veren bir durum olduğundan kesinlikle uyulması gereken kurallardandır. Ancak sürücüler bu kurala uymaz ve alkollü şekilde araç kullanırlarsa kendilerine 48/5 kanununda belirlenmiş olan ceza kesilir.

Alkollü araç kullanan kişilerin belli bir oranda promil sayılarını aşmaları halinde trafik cezası yazılır. Verilen bu cezaların internetten ya da PTT aracılığı ile ödenmesi mümkündür. 48/5 trafik cezası 2024 senesi itibari ile ilk cezada 6.439 TL, ikinci cezada 8.075 TL, üç ve daha fazlasında da 12.977 TL olarak belirlenmiştir.

Ceza alan sürücü eğer cezayı erken yani ilk 15 gün içinde öderse bu cezada %25 oranında bir indirime gidilir. Bu nedenle sürücünün cezasını takip etmesi ve ödeyecekse süre geçmeden ödemesi önerilir. Eğer haklı olduğunu düşünüyorsa da kısa süre içinde itiraz yoluna gitmesi gerekir.

Haberin Devamı

İtiraz edilmesi için öncelikle kişiye cezanın tebliğ edilmesi beklenir. Tebliğ edilmesinden sonra 15 gün içinde Sulh ceza hakimliği ya da 30 gün içinde İdare mahkemesine dilekçe ile beraber gerekli belgeler verilmelidir.