Pratik Bilgiler 48/9 trafik kazası nedir? 48/9 cezası ne kadar, kaç TL?

48/9 trafik kazası nedir? 48/9 cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
48/9 trafik kazası nedir? 48/9 cezası ne kadar, kaç TL?

48/9 trafik kazası, sürücülerin alkolmetreyi üflememesi durumunda uygulanmakta olan bir trafik cezası maddesi olarak bilinmektedir. Başka bir ifade ile sürücünün alkol testini reddetmesi halinde tanımlanmakta olan ceza olduğu ifade edilebilir. İşte, 48/9 trafik kazası hakkında merak edilen tüm detaylar.

Sürücülerin, ölümlü veya yaralanmalı herhangi bir maddi hasarlı trafik kazasına karışması durumunda ve kolluk kuvvetlerinin müdahil olması halinde sürücünün uyarıcı veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanıp kullanmadığını anlamak için teknik cihazların kullanılmasının kabul edilmemesi halinde kesilen ceza olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

Her gün trafikte sayısız şekilde kazaların meydana geldiği bilinir.. Meydana gelen kazaların her biri farklı nedenlerden kaynaklanmaktadır. En fazla karşılaşılan trafik cezası durumlarından birisi de 48/9 maddesine göre kesilen cezalar olmaktadır.

48/9 TRAFİK KAZASI NEDİR?

Trafik kazaları belirli durumlar için sürücülerin ve trafikte bulunan herkesin hayatını korumak için uygulanması gereken kurallar bütünü olarak bilinmektedir. En fazla ihlal edildiği görülen kurallardan birisi de 48/9 trafik kodu olarak bilinmektedir.

Sürücünün kolluk kuvvetlerinin de dahil olduğu herhangi maddi hasarlı, ölümlü veya yaralanmalı bir trafik kazasına karışması halinde kişinin herhangi bir uyuşturucu veya uyarıcı madde alıp almadığı kontrol edilmektedir.

Haberin Devamı

Sürücünün kanında bulunan alkol miktarının tespit edilebilmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından teknik cihazlar kullanılmaktadır. Ancak sürücünün bu cihazların kullanılmasını kabul etmemesi durumunda ise 48/9 maddesi gereğince trafik cezası uygulanacağının söylemesi mümkün olmaktadır.

Trafik polisinin, sürücünün alkollü olup olmadığının anlaşılması için kullandığı tıbbi aletler bulunmaktadır. Sürücü tarafından ise alkolmetrenin kullanılmasının reddedilmesi halinde ödemesi gereken bir idari para cezası olduğu ifade edilebilir.

Kişilerin alkol veya uyuşturucu madde kullandığının düşünülmesi durumunda kolluk kuvvetleri tarafından kanlarındaki zararlı madde miktarının ölçülmesi için sürücülerin izin vermesi gerekmektedir. Sürücülerin izin vermemesi durumunda bu kişilere caydırıcı olması ve bu tür davranışların en aza indirilmesi için ciddi cezai işlemler uygulanmaktadır.

48/9 CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

Trafik cezaları arasında yer aldığı bilinen 48/9 cezasının kişinin herhangi bir uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığının anlaşılması için kullanılacak olan cihazların kullanımını kabul etmemesi halinde uygulanacak olan idari trafik para cezası olarak ifade edilebilir. 48/9 trafik cezasına göre sürücünün ödemesi gereken ceza 2869 TL olarak belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Sürücünün alkolmetreyi üflememesi durumunda 48/9 maddesine göre uyarlanan cezayı ödemesi gerekmektedir. Cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ise uygulanacak olan %25 oranında indirim ile birlikte ödenecek olan tutarın 18.452 TL olduğu ifade edilebilir.

Emniyet genel müdürlüğü tarafından yayınlanmış olan trafik cezası rehberine göre ise 48/9 trafik cezasının uygulanması halinde sürücülerin ehliyetlerine 20 ceza puanı ekleneceğini söylemekte mümkün olmaktadır. Uygulanacak olan alkolmetre testlerinin kabul edilmemesi durumunda ise sürücülere trafik cezası ihlal edildiği gerekçesiyle belirlenen tutarlarda idari para cezası kesilmektedir.