Pratik Bilgiler 4A, 4B, 4C nedir? 4A, 4B, 4C sigortaların farkları nelerdir, kimleri kapsar?

4A, 4B, 4C nedir? 4A, 4B, 4C sigortaların farkları nelerdir, kimleri kapsar?

Paylaş
4A, 4B, 4C nedir? 4A, 4B, 4C sigortaların farkları nelerdir, kimleri kapsar?

Türkiye Cumhuriyeti’nde çalışan herkesin sosyal güvencelerden faydalanmaları için sigorta sistemi vardır. Bu sigorta sistemleri 4A, 4B ve 4C olarak ayrılır. Fakat tüm sigorta sistemleri temelde sosyal güvenlik kurumuna bağlıdır. Bu sigortaların birbirinden farkı nedir ve kimleri kapsar? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik

4A sigorta özel iş yerlerinde çalışanları, 4B serbest meslek gruplarını, 4C ise memurları kapsar. Temel olarak tüm sigortalar sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak ilerler.

Haberin Devamı

4A, 4B, 4C NEDİR?

4A Sigorta: Eski dönemlerde sosyal sigortalar kurumunun içinde olan 4A grubu SSK'ya prim ödeyen kişilerin dahil olduğu bir sigortaydı. Fakat SGK'ya bağlandığı zaman 4A sistemi adını aldı ve özel iş yerlerinde çalışan herkesi kapsamaya başladı. Özel sektörde çalışan vatandaşlarımızın bağlı olduğu sigorta 4A sigortadır.

4B Sigorta: Eski adı ile Bağ-Kur olarak da bilinen 4B sigorta kendi mesleğini yapanların, esnafların, serbest mesleğe dahil olanların ve sanatkarın sigortasıdır.

4C Sigorta: Emekli sandığı olarak da bilinen sigorta SGK'ya dahil olduğunda 4C adını almıştır. Devlet memuru olarak çalışanları kapsayan 4C devlet personellerini ve maliye bakanlığı çalışanlarını da kapsamaktadır.

Haberin Devamı

4A, 4B, 4C SİGORTALARIN FARKLARI NELERDİR?

4A, 4B ve 4C sistemlerinin hepsi aslında Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşların tüm sosyal güvencelerden faydalanmalarını sağlayan bir sigorta sistemidir. Emeklilik şartlarının yerine gelmesi halinde bu sigortalar kişilerin emeklilik maaşlarını almalarını da sağlar. 4A ve 4B sigortalardan yararlanmak için kişiler adına işverenler prim ödemelerini yasalarda belirtildiği şekilde yapar.

Tüm sigortalar asıl olarak güvence olsa da farkları farklı meslek kollarını kapsıyor olmasıdır. Ülkemizde çalışan herkesin emekli olmak için belli bir primi doldurmaları ve sigortalarının da ödenmesi gerekir. Bu nedenle de kişiler sigortalı olur ve primleri dolduktan sonra da emekli olurlar.

KİMLERİ KAPSAR?

4A, 4B ve 4C Türk vatandaşı olan aynı zamanda çalışma hayatında yer alan kişilerin ülkedeki tüm sosyal güvencelerden yararlanması için var olan bir sigorta sistemidir. Tüm sigorta sistemleri Sosyal güvenlik kurumuna yani SGK'ya bağlı olarak çalışmaktadır. Çalışan tüm insanların sigortası olur ve devletin sunduğu imkanlardan yararlanırlar.

Yalnızca 4A, 4B ve 4C'nin kapsadığı çalışma kolları farklıdır. 4A sigorta özel iş yerlerinde çalışanlara işveren tarafından yapılan ve ödemesi de işveren tarafından gerçekleştirilen bir sigorta türüdür. 4B de Bağ-Kur sigorta olarak bilinen ve serbest meslek gruplarının dahil olduğu bir sigortadır. 4C sigorta ise devlet memurlarını ve emekli sandığını kapsar.

Haberin Devamı