Pratik Bilgiler 61/1-O trafik kazası nedir? 61/1-0 cezası ne kadar, kaç TL?

61/1-O trafik kazası nedir? 61/1-0 cezası ne kadar, kaç TL?

Paylaş
61/1-O trafik kazası nedir? 61/1-0 cezası ne kadar, kaç TL?

61/1-O trafik cezası, hatalı park durumunda verilen bir cezadır. Trafik Kanunu üzerinden belirlenmiş olan bu kural 61/1-O kodu olarak bilinir. 61/1-O trafik cezasının tutarı 1.380 TL’dir. Sizler için 61/1-O trafik kazası nedir, 61/1-O cezası ne kadar ve kaç TL olduğu hakkında merak edilenleri derledik.

61 numaralı madde, hatalı park için uygulanan bir cezadır. Bu maddesin alt başlıkları bulunmaktadır. Derecesine göre ceza puanı ve ücreti değişiklik göstermektedir.

Haberin Devamı

61/1-O TRAFİK KAZASI NEDİR?

61/1-O trafik cezası, yasalar tarafından belirlenmiş olan kuralların uyulmaması halinde verilir. 61/1-O kodlu trafik cezası, yasaya uyulmaması halinde uygulanır. Karayolları Trafik Kanunu kendi içerisinde maddelere ayrılmıştır. 61. madde a’dan, o’ya kadar alt başlıklar halindedir. Her biri hatalı park içindir. 61. maddenin son maddesi ise 61/1-O maddesidir.

Bu madde, engelliler için özel olarak ayrılan yere başka araçların park etmesini engelleyen bir maddedir. Engelli bireyler için araç park alanları özel işaretler ile ayrılmıştır. Bundan dolayı sürücülerin bu levha ve işaretleri görmemesi imkansızdır. Araç eğer tüm buna rağmen park ediyorsa ceza alır.

61/1-O CEZASI NE KADAR, KAÇ TL?

61/1-O cezası özel olarak ayrılmış park yerlerine araçların park etmesi durumunda verilir. Bu kuralı ihlal eden sürücüler direkt olarak 61/1-O kodlu ceza maddesinden, ceza alır. Bu durumda araç sahibi herhangi bir şekilde itiraz etmeden, cezayı ödemeye mahkumdur. Eğer araç içerisinde sürücü var ise ceza direkt olarak sürücüye verilir.

Haberin Devamı

Ancak sürücü yok ise kural ihlali kamera üzerinden tespit edilir ve ceza aracın plakasına kesilir. Aracın sahibi aracı sürmese bile cezayı bundan dolayı kendisi öder. Ancak ceza sürücüye kesilir ise araç sahibi bu durumdan etkilenmez. Trafik cezaları para karşılıklı, hapis bedelli veya puan cezası olarak verilebilir. Diğer hatalı kategorisi içerisinde yer alan park cezalarına 436 TL gibi bir ceza uygulanmaktadır.

61/1-O maddeli ceza verilir ise ceza tutarı 1.380 TL’dir. Eğer ceza tebliğ edildikten sonra erkenden ödenirse cezaya indirim uygulanır. Cezanın bildirimi yapıldıktan sonra 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ceza %25 oranında indirim yapılır. Ceza 1.380 TL’den, 1.035 TL’ye düşer. 61/1-O trafik cezası erken ödenirse bile ehliyet puanı cezasında indirim yapılmaz.

Ancak diğer hatalı maddelerin işlenmiş olması halinde kişiye 2 katı tutarından ceza uygulanır. Aynı zamanda da ehliyet ceza puanı iki katına çıkar. 61/1-O ceza puanı 10’dur. Bir sürücünün toplam olarak alabileceği ehliyet puanı ise 100 olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

Bir sürücünün, bir yıl içerisinde toplamda 300 puanlık ceza alması halinde ve 3 defa ehliyet puanı kotasını aşması ya da doldurması halinde sürücü belgesi, sürücüden alınır. Bu almanın bir sınırı yoktur, sınırsız olarak ehliyete el konulur. Bundan dolayı ceza puanlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.