Pratik Bilgiler Adblue nedir, ne işe yarar? Adblue ne zaman doldurulmalı?

Adblue nedir, ne işe yarar? Adblue ne zaman doldurulmalı?

Paylaş
Adblue nedir, ne işe yarar? Adblue ne zaman doldurulmalı?

Adblue ürünün ismiyle özdeşlemiş olsa da aslında bir marka olduğunu ifade etmek mümkündür. Araçların kullanımı sırasında atmosfere bazı zehirli gazlar salınır. Adblue ise araçlardan atmosfere salınmakta olan zehirli gazların azaltılmasına yönelik olarak kullanıldığı söylenebilen dizel egzoz sıvısı olarak bilinir. Adblue içeriğinde ise su bazlı üre çözeltisi yer alır. Adblue nedir, ne işe yarar? Adblue ne zaman doldurulmalı? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

 Araç kullanan kişilerin sıklıkla karşılaştığı ifadelerden birisi de adblue olarak bilinir. Adblue, bir tür dizel egzoz sıvısı olarak ifade edilebilir. Dizel motoru tarafından meydana gelmekte olan hava kirliliğinin azaltılması için kullanılmakta olan bir sıvı olarak bilinir.

Haberin Devamı

ADBLUE NEDİR, NE İŞE YARAR?

Dizel motorlu araçlarda kullanılmakta olan adblue, araçların emisyon değerinin düşürülmesine katkı sağlar. SCR sistemi bulunan araçlarda ise adblue kullanımının egzoz gazında bulunan azot oksit oranının azalmasına katkıda bulunduğunu söylemek mümkün olur.

Adblue, saf su ve temizlenmiş üre karışımından oluşur. Adblue kullanımıyla parçalanan atık gazın, su baharı ve zararsız nitrojen halini alması da mümkündür.

Araçlarda kullanılan yakıtın belirli sistemlerden geçirildikten sonra atmosfere salındığı bilinir. Kullanılan filtre karbon gazları üzerinde etkili olsa bile azot gazlarında etkili olur. Azot oksit gazının doğa için oldukça zararlı olduğu da bilinir.

Özellikle doğal floranın bozulmasına ve asit yağmurlarına neden olabilecek olan derecede zararlıdır. Adblue sıvısının kullanılmasıyla ise emisyon değerlerinin yüksek oranda düşürülmesiyle zararlı azot oksit gazı salınımının da en düşük seviyeye indirilmesi mümkündür.

Haberin Devamı

ADBLUE NE ZAMAN DOLDURULMALI?

Adblue kullanımı günümüzde dizel araçların birçoğunda kullanılır. Araçlarda ikaz göstergeleri bulunur. Adblue doldurulması için uygun zaman ise ikaz göstergesinin yanmasıyla anlaşılır. Adblue dolumu kolay bir şekilde yapılabilir. Aracınızı servise veya tamirciye götürmeden kolay bir şekilde adblue dolumu yapmanız da mümkün olur.

Adblue, zararlı egzoz gazlarının üzerine püskürtülerek istenilen düzeydeki emisyon değerine ulaşılması mümkün olur. Yakıt dolum borusunun arkasında bulunan ayrı bir dolum borusuyla adblue doldurulması gerektiği ifade edilebilir. Egzoz emisyonunda önemli bir yardımcı olan adblue doldurmak için gerekli olan kapak, genel olarak dizel kapağının hemen yanında yer alır.