Pratik Bilgiler Aforoz nedir? Aforoz ne demek TDK? Aforoz sözlük anlamı...

Aforoz nedir? Aforoz ne demek TDK? Aforoz sözlük anlamı...

Paylaş
Aforoz nedir? Aforoz ne demek TDK? Aforoz sözlük anlamı...

İlk Çağ'dan bu yana kullanılan aforoz kelimesi, "aphorizo" sözcüğünden türetilmiştir. Antik dönemde ve İlk Çağ'da bu sözcük, sürgüne göndermek, mahrum bırakmak ve men etmek anlamında kullanılırdı. Hırsızlık ve cinayet gibi büyük suçlardan birini işleyen kişiler aforoz edilir yani sürgüne gönderilirdi. Günümüzde dini bir terim olarak karşımıza çıkan aforoz kelimesi, Katolik Kilisesi'nin yaygın olarak kullandığı en ağır cezalardan biridir. Aforoz ne demek? Kimler aforoz edilir? Ayrıntılarıyla Posta.com.tr okurları için derledik.

Semavi dinlerin arasında sadece İslamiyet'te aforoz yoktur. Tekfir, aforoza benzese de bir ceza değil kınama biçimidir.

Haberin Devamı

Çünkü tekfir, kafir ilan etmek anlamına gelir. Birini kafir ilan etme yetkisi ise sadece Allah'a aittir. Oysa Hristiyanlıkta kilise "Tanrı'nın sözcüsü" konumunda olduğu için aforoz ettiği kişilerin kiliseye girmeleri ve günlük ibadetlerini yerine getirmeleri engellenir. 

AFOROZ NEDİR?

Aforoz, dinden çıkarmak ve lanetlemek anlamına gelir. Tarih boyunca binlerce insan çeşitli nedenlerle aforoz edilmiştir. Özellikle Orta Çağ'da Engizisyon Mahkemelerinin kurulmasından sonra, yüzlerce insan "şeytana hizmet etmek" ve "cadı olmak" suçlarından aforoz edilerek, hapse atılmış ve idam edilmiştir. 

AFOROZ NE DEMEK TDK?

Aforoz Papa ya da başpiskopos tarafından dinden çıkarılmak demektir. Bir kişinin dinden çıkarılması için Tanrı'yı inkar etmesi ya da 7 büyük günahtan birini işlemesi gerekir. 

Haberin Devamı

Bazı yazarlar ve düşünürler de kitaplarından ötürü kilise tarafından lanetlenmiştir. Lev Tolstoy, teslis inancını reddettiği için aforoz edilir. Teslis, Hz. İsa'nın Tanrı olduğuna dayanan bir inanç sistemidir. Hristiyanlığın temelini oluşturan Teslis inancını reddedenlerin kurduğu mezhebin ismi Unitaryenizmdir. Bu mezhebe bağlı olan kişiler topluca aforoz edilmiştir. 

Aforoz edilen ünlü yazarlardan bir diğeri Nobel ödüllü Jose Saramago'dur. Ünlü yazarın aforoz edilme nedeni 2009 yılında okurlarla buluşan Kabil romanıdır. Bu romanda, dini kıssalar tamamen farklı bir şekilde anlatıldığı için tepki çekmiş, bunun üzerine Saramago Papa ve Katolik Kilisesi tarafından aforoz edilmiştir. 

AFOROZ SÖZCÜK ANLAMI

Aforoz kelimesinin sözlük anlamı sürgüne göndermek olsa da günümüzde kiliseden kovulmak anlamında kullanılır. Aforoz edilen kişiler, kilse ve katedral gibi ibadethanelere giremezler. Bu ceza Hristiyanlık dışında Yahudilikte de uygulanmaktadır.