Pratik Bilgiler Akts nedir, ne işe yarar? Akts nasıl hesaplanır, açılım nedir?

Akts nedir, ne işe yarar? Akts nasıl hesaplanır, açılım nedir?

Paylaş
Akts nedir, ne işe yarar? Akts nasıl hesaplanır, açılım nedir?

Bir öğrencinin herhangi bir ülkede aynı bölümü okumak istemesine denir. Bu konuda kesinlikle bir hak kaybı yaşanmaz. Günümüzde AKTS oldukça önemlidir. Öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak ve iyi bir eğitim alabilmeleri adına büyük potansiyel teşkil ederler. AKTS hakkında merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Üniversiteler açısından belli programları sunan ve öğrencilere okuyabilecekleri en iyi bölümleri hazırlayan programlardan oluşur.

Haberin Devamı

Kendilerini geliştirip yenileyen öğrenciler meslek dallarında başarı gösterir. Gün geçtikçe çağın ilerlemesi ile birlikte öğrenciler açısından yeni programlar keşfedilir. Bu şekilde yapılan programlamalarda verilen derslerin devamlılığı ve bağımsız çalışmaları söz konusu olur. Özellikle dünya çapında çok fazla yaygın olan bu sistem üniversitelerdeki denklilik kriterini sağlar.

AKTS NEDİR, NE İŞ YARAR?

Avrupa Kredi Transfer Sistemleri olarak bilinir. Bu sistemler belli formüllere dayanarak öğrencinin aldığı notlar ve kredi bilgisinin hesaplanması ile tespit edilir.

Kredi hesaplamalarında öğrencilerin seçtikleri üniversitelerin puanları teorik ve uygulama dersi sayıları önemli bir yere sahiptir. Bu standartlara ödevler ya da sınavlarda girer.

Haberin Devamı

Yapılan tüm bu hesaplamalar sonucunda eğer denklik sağlanırsa öğrenci istediği üniversiteye geçiş yapabilme hakkına sahip olur. Çoğunlukla düzenlemeler saat başı şeklinde ilerler. Hareket sistemi öğrenciler için rahat bir seviyeye ulaşır. Üniversite öğrencilerinin derslerinde başarılı olmasını sağlayan seminer ve bireysel çalışmaların da önde tutulduğu programlamalardan oluşur.

Öğrencinin iş yükünü minimum düzeye indirerek daha fazla bir şeyler öğrenmeleri adına teşvik birçok üniversite bu alanda kendini geliştirerek öğrenci kabulünü karşılar.

Böylece alanlar arası başarılar ve hedefler üst seviyeye kadar çıkar. Üniversitelerde bulunan zorunlu olacak tüm derslerin üniteleri ayrı ayrı belirlenir. Sonrasında ise proje ve test çalışmaları bu programa dahil edilir.

Sistem özelliklerine bakıldığı takdirde derslerin programlarının ve program takibi yapacak öğrencilerin ayrı ayrı belirlendiği görülür. Üniversiteler arası geçişlerde bazen dersler silinip geçilmiş sayılabilir. Bu tamamen uygulanan müfredatın boyutuna göre müfredat ne kadar aynı olursa öğrenciler için dersler arasındaki kolaylık o kadar artar.

AKTS NASIL HESAPLANIR, AÇILIM NEDİR?

Hesaplamalara bakıldığı zaman öğrenciler için günümüzde pek çok öneme sahip olduğu bilinir. Okuduğu üniversiteden başka bir üniversiteye geçiş yapmak isteyen öğrencinin puan türleri denklik sistemi ile yapılır. Kendi sistemindeki AKTS uygulaması ile birlikte hesap yapılarak diğer üniversitenin puanı ile uyuşup uyuşmadığı kontrol edilir.

Haberin Devamı