Pratik Bilgiler Alçak gönüllü nedir? TDK sözlüğüne göre alçak gönüllü anlamı

Alçak gönüllü nedir? TDK sözlüğüne göre alçak gönüllü anlamı

Paylaş
Alçak gönüllü nedir? TDK sözlüğüne göre alçak gönüllü anlamı

Günlük hayatımızda farkında olmadan pek çok deyim kullanıyoruz. Bu deyimlerden bir tanesi de "alçak gönüllü olmak" deyimidir. Ama alçak gönüllü olmak deyiminin anlamını bilmeyen kişiler, TDK sözlüklerinden bu deyimin anlamını merak ediyor ve araştırıyor. Alçak gönüllü nedir?, Alçak gönüllü ne demek TDK? Merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için derledik.

Alçak gönüllü olmak deyimi, kibirli ve gururlu olmamak ve kendini kimseden üstün görmemek anlamına gelir. Alçak gönüllü kelimesinin kullanım alanlarını Posta.com.tr okuyucuları için derledik.

Haberin Devamı

ALÇAK GÖNÜLLÜ NEDİR?

Alçak gönüllü olmak, genellikle mütevazi olan kişiler için sıkça söylenen bir deyim olarak bilinir. Kibre kapılmayarak, kendini başkalarından yüksek görmeme, olduğundan daha aşağıda sanma anlamına gelir. Bir kişinin tevazu sahibi olması ise, haddini bilen ve saygılı biri olması anlamına da gelir.

ALÇAK GÖNÜLLÜ NE DEMEK TDK?

Alçak gönüllü olmak deyiminin TDK sözlüklerindeki anlamı ise, şu şekildedir: Kendi değerini olduğundan daha aşağı gösteren, mütevazı, başkalarını küçük görmeyen, büyüklenmeyen, tevazulu kimse anlamına gelir.

ALÇAK GÖNÜLLÜ KİME DENİR?

Alçak gönüllü deyiminin iki farklı anlamı vardır. Bunlar ise şunlardır;

  • İlk anlamı: İyi özellikleriyle ve başarılarıyla övünmeyen, başkalarının da kendisini övmesinden çok hoşlanmayan, kibirsiz kişilere denir.
  • İkinci anlamı: Kimseye karşı bir büyüklük taslamayan, kendisiyle aynı seviye olmayan kişilere karşı bile eşit muamelede bulunan kişi anlamına gelir.

ALÇAK GÖNÜLLÜ KİME DENİR?

Türk Dil Kurumu bakımından bakıldığı zaman mütevazi olan, başkalarını kendinden küçük görmeyen ve kendini inandığı tüm değerinin daha altında göstermeyen insanlardır. Bu insanlar da böyle bir etkiyi kendini beğenmişlik göstermemek için gerçekleştirir. Aynı zamanda kendine güvenen ve olgun, özgüvenli insanlar olarak da bilinir. Bu kişiler ise, başkalarına hiçbir konuda hava atmayan ve daha nazik ve kibar olan kişilerdir.

Haberin Devamı

Kısacası, alçak gönüllü olmak kelimesi, genellikle mütavazı kişiler için söylenen bir sözdür. Bu kişiler, çevresindeki kişileri küçük görmez ve onlara karşı üstünlük taslamaz. Her insanın eşit olduğunun bilincindedir. Ne kadar yüksek bir makama sahip olsalar da hiçbir zaman böbürlenmezler ve kimseyi kendilerinden daha değersiz görmezler. Tüm bu özelliklere sahip olan kişilere ise, alçak gönüllü kişiler denir. İşleri, çalıştıkları mevki, yaşı ve mesleği ne olursa olsun bu kişiler mütevazı yapıları ile dikkat çeker.