Pratik Bilgiler Ambiyans ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Ambiyans yaratmak ne anlama gelir?

Ambiyans ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Ambiyans yaratmak ne anlama gelir?

Paylaş
Ambiyans ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Ambiyans yaratmak ne anlama gelir?

Fransızca kökenli Ambiyans kelimesi, Fransızcada ambiance, İngilizcede ise ambiante şeklinde yazılır. Kelimenin ilk anlamı çevre olsa da, 15. yüzyıldan itibaren hava ve ortam manasında kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra Fransız edebiyatının da etkisiyle, öykü, roman ve şiir türündeki eserlerde de bu kelimeye yer verilmiştir. Ambiyans ne demek? Ambiyans yaratmak ne anlama gelir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Bireyin içinde yer aldığı topluluk ve o toplulukla olan ilişkileri de ambiyans olarak nitelendirilir. İnsan, doğası gereği toplumsal bir varlıktır. Bu nedenle, her insan ailesi, akrabaları, arkadaşlarıyla belli "ambiyanslar" içinde görüşür.

Haberin Devamı

AMBİYANS NE DEMEK?

Ambiyans kelimesi, hava ve ortam anlamına gelir. Bir hayvanın ya da bitkinin çevresel özellikleri için de ambiyans kelimesi kullanılır. Canlılığın devamlılığı için gerekli olan gaza da ambiyans denir. Bu gaz oksijen ve azottan oluşur.

Günümüzde ambiyans sözcüğü daha çok "içinde bulunulan ortam" manasında kullanılmaktadır. Kelimenin "ambians" şeklinde yazılması yanlıştır. Türkçeleşmiş sözcüklerde iki sesli harf yan yana gelmez. Bu nedenle "i" ile "a" harflerinin arasında kaynaştırma ünsüzü olan "y" harfi getirilmiştir.

AMBİYANS TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

TDK'ya göre ambiyans kelimesinin sözlük anlamı havadır. Hava kelimesi, hem Avrupa dillerinde hem de Türkçede mecazi anlamda da kullanılır. Örneğin, dış görünüşüyle insanları etkileyen kişilere "havalı" denir.

Haberin Devamı

Bir girişimin sonuçsuz kalması ise argoda "hava cıva" şeklinde telaffuz edilir. Ambiyans kelimesi de hava gibi, sözlük anlamı dışında farklı anlamlara gelir. Kişinin sosyal ve özel hayatında kurduğu ilişkiler ve bulunduğu ortamlar ambiyans olarak nitelendirilir.

AMBİYANS YARATMAK NE ANLAMA GELİR?

Ambiyans yaratmak, karşı tarafta gerek sözleriyle gerek davranışlarıyla etki uyandırmak anlamına gelir. Örneğin, bir iş görüşmesinde, mülakata katılan kişinin kendinden emin tavırları, ambiyans yaratır. Bu terim, sadece olumlu durumlar için kullanılır. "Hayran bırakmak", "fiyakalı olmak", "Göz kamaştırmak" deyimleri ambiyans yaratmak ile eş anlamlıdır.

Bu terimin ikinci anlamı ise ortam hazırlamaktır. Örneğin yılbaşı kutlaması için bir evi süslemek, ambiyans yaratmaktır.

Örnek Cümleler:

1- Bu odanın ambiyansını çok beğendim.

2- Ambiyans yaratmak istiyorsan kendine güvendiğini göstermelisin.