Pratik Bilgiler B1 ehliyet nedir, hangi araçları kullanabilir? B1 ehliyet nasıl alınır?

B1 ehliyet nedir, hangi araçları kullanabilir? B1 ehliyet nasıl alınır?

Paylaş
B1 ehliyet nedir, hangi araçları kullanabilir? B1 ehliyet nasıl alınır?

B1 sınıfı ehliyet, yeni ehliyet türleri arasındadır. B sınıfı ehliyette B1 sınıfı özel türdür. B sınıfı ehliyet belli bir kiloya kadar otomobil ve kamyonetlerin kullanılmasına izin verir. Çoğu insan B sınıfı ehliyeti ile B1 sınıfı ehliyeti birbirine karıştırır. İsim benzerliği yanılgısına düşmektedir. O zaman B1 sınıfı ehliyet nedir? B1 ehliyeti hangi araçları kullanır? B1 ehliyet nasıl alınır? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

B sınıfı ehliyetleri kendi içerisinde belli sınıflara ayrılır. Bu sınıflar B, B1 ve BE şeklindedir. B1 ehliyeti B sınıfının alt türü olarak kabul edilir. B1 sınıfı ehliyeti 400 kilo kadar olan ve 15 Kw'ı motor gücünü geçmeyen 4 tekerlekli motorların kullanılmasına izin verir.

Haberin Devamı

B1 EHLİYET NEDİR?

B1 sınıfı ehliyet, B sınıfı ehliyetin bir alt kategorisidir. B sınıfı ehliyeti belli bir kiloya kadar otomobil, traktör, kamyonet ve motor bisikletlerin kullanılmasına izin verir.

B1 sınıfı ehliyet net ağırlığı 400 kg’ı ve yük taşıyan araçlar için 550 kg’ı geçmeyen ehliyet türüdür. Ayrıca motor gücü en fazla 15 Kw olacak şekilde dört tekerlekli motorları kullanmak için gereken ehliyet türüdür.

B1 sınıfı ehliyeti diğer B sınıfından ayıran fark ise ehliyetin alınabilme yaşıdır. B1 sınıfı ehliyeti almak için 16 yaşını doldurmuş yeterlidir. Oysaki B sınıfı ehliyetlerde yaş sınırı 18'dir. B1 sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçer.

B1 EHLİYET HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?

B1 sınıfı ehliyet yalnızca tek araç tipini kapsar. Bu açıdan düşünüldüğü zaman kısıtlayıcı bir ehliyet türüdür. B1 sınıfı ehliyet aşağıdaki şartları taşıyan motorları kullanır;

Haberin Devamı
  • 15 Kw motor gücünü geçmeyen,
  • Net ağırlık 400 kilogram olan ve yük taşıyanlar için 500 kg geçmeyen,
  • 4 tekerleğe sahip olan.

Bu kilo hesaplamasıyla beraber elektrikle çalışan motorlar ve elektrik bataryasının ağırlığı kilo hesabına katılmaz.

B1 EHLİYET NASIL ALINIR?

B1 ehliyetini almak isteyen kişiler 16 yaşını doldurmuş ve en az ilkokul mezunu olmaları gerekir. B sınıfı ehliyetler otomobil ve kamyonet kullanmak amacıyla alınır.

Fakat B1 ehliyeti bu noktada ayrışır. Çünkü 4 tekerlekli motosiklet kullanımı için özel alınır. B1 ehliyeti almak için bazı başvuru şartlarını yerine getirmekte gerekir.

B1 ehliyet başvurusu yaptığınız zaman gerekli belgeler sizden istenir. Bunların başında son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 tane biyometrik fotoğraf gelir. Diğer belgeler nüfus cüzdanı fotokopisi ve adli sicil kaydı olarak gelir. Kişinin B1 ehliyet alabilmesi için bir sürücü kursuna yazılması gerekir. Bu kursta yazılı ve uygulamalı sınavları başarıyla tamamlamış olması yeterli sayılmaktadır.