Pratik Bilgiler Dobra ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Dobra kime denir?

Dobra ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Dobra kime denir?

Paylaş
Dobra ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Dobra kime denir?

Dilimize Yunanca, Bulgarca ve Arnavutça gibi Balkan dillerinden birçok kelime geçmiştir. O kelimelerden biri olan dobra, Bulgarca kökenlidir. Genelde "dobra dobra" şeklinde ikileme olarak kullanılan dobra sözcüğü, orijinal dilinde "dobro" şeklinde yazılır ve telaffuz edilir. Kelimenin sözlük anlamı çekinmemek ve korkmamaktır. Dobra ne demek? Kime dobra denir? Merak edilen tüm detayları Posta.com.tr okurları için derledik.

Dobra ile "patavatsız" kelimeleri birbirine karıştırılmamalıdır. Dobra fikirlerini açıkça söyleyenler için övgü sözü olarak kullanılır. Patavatsız ise, nerede nasıl konuşulacağını bilmeyen ve aklına gelen şeyleri düşünce süzgecinden geçirmeyen kimse demektir.

Haberin Devamı

DOBRA NE DEMEK?

Dobra kelimesinin ilk anlamı iyidir. Bulgarcada hoşa giden her şey için dobra ifadesi kullanılır. Farsçada "nik" kelimesi ile dobra eş anlamlıdır.

DOBRA TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Dobra kelimesinin sözlük anlamı doğru ve iyidir. Söyledikleriyle yaptıklarıyla çelişmeyen, dürüst kişiler için kullanılan dobra, zamanla anlam kaymasına uğramıştır. Günümüzde bu sözcük, bir konu ya da kişi hakkındaki düşüncelerini açık yüreklilikle söyleyen kişiler için kullanılır.

"Dobra dobra" ikilemesi ise açık bir şekilde, doğrudan ve gizlemeden anlamına gelir. "Eğri oturalım doğru konuşalım" deyişi de aynı anlama gelir. Her iki sözde de esas alınan temel nokta "doğruluktur."

DOBRA KİME DENİR?

Fikirlerini herhangi bir çekincesi olmadan, özgürce dile getiren kişileri övmek için kullanılır. Patavatsız ile dobra arasındaki en büyük fark saygıdır. Dobra olan kişiler, söylediklerinde dürüst, samimi ve saygılıdır. Patavatsızlar dürüst olsalar da karşı tarafından kırılıp kırılmayacağını önemsemezler. Bu nedenle çirkin ifadeler kullanmaktan çekinmezler.

Haberin Devamı

Dobra olarak nitelendirilen kişiler dürüstlüğü fazlasıyla önemserler. Bu nedenle hoşlanmadıkları bir durum ya da davranış karşısında anında tepki gösterirler. Durumu idare etmek adına sahte davranışlara yönelmedikleri gibi, başkalarının da bu şekilde davranmasını ve konuşmasını istemezler.

Dobra dobra konuşmak ise, tüm bildiklerini ve düşüncelerini karşı tarafa doğrudan aktarmak demektir. Bu kelime 19. yüzyılda Türkçeye geçmiş ve halk arasında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Örnek Cümleler:

1- Onun gibi dobra birisiyle konuşmak büyük cesaret ister.

2- Dobra dobra konuşacaksak her türlü tartışmaya varım.

3- Senin gibi dobra insanlara çok ihtiyacımız var.