Pratik Bilgiler Suizan nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Suizanda bulunmak ne anlama gelir?

Suizan nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Suizanda bulunmak ne anlama gelir?

Paylaş
Suizan nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Suizanda bulunmak ne anlama gelir?

Arapçada sui kelimesi kötü anlamına gelir. Bet, fena, çirkin, muzır ve zararlı kelimeleri sui ile eş anlamlıdır. Bu sözcükten türetilen birçok kelime hem yazılı ve görsel basında hem de günlük konuşmalarda sıklıkla kullanılır. Örneğin suikast, birini planlayarak öldürmek ya da birine kötülük yapmak demektir. Suiistimal ise, bir kişinin kendisine verilen yetkiyi ya da duyulan güveni kötüye kullanması anlamına gelir. Suizan nedir? Suizanda bulunmak hangi anlamda kullanılır sizler için ayrıntıları ile derledik.

Sui ile başlayan bir diğer kelime suiniyettir. Suiniyet, yapıcı ve faydalı değil yıkıcı ve zararlı bir amaç doğrultusunda hareket etmek demektir.

Haberin Devamı

SUİZAN NEDİR?

Suizan, bir kişi ya da topluluk hakkında peşin hükümlü olmak ve elinde yeteri kadar done olmamasına rağmen, söz konusu kişiler hakkında olumsuz düşüncelere sahip olmaktır. Suizanda bulunmak için kişinin önyargılı olması gerekir.

Önyargı ise her açıdan sakıncalıdır. Öncelikli olarak karşı tarafın kişiliğini zedeler ve onun hakkında asılsız düşüncelere kapılmamıza neden olur. Bu da toplumun önce ayrışmasına sonra kutuplaşmasına neden olur.

SUİZAN TDK SÖZLÜK ANLAMI NE DEMEK?

Suizan kelimesi "su" kökü ve zan kelimelerinden oluşan birleşik bir sözcüktür. Su, kötü anlamına gelirken zan görüş, düşünce, şüphe ve yargı demektir. Henüz yeteri kadar tanımadığımız bir insan hakkında edindiğimiz olumsuz izlenimlerin ve düşüncelerin tümüne suizan denir.

Haberin Devamı

SUİZANDA BULUNMAK NE ANLAMA GELİR?

Suizanda bulunmak, gözlem ve düşünce gücüyle değil önyargılarla hareket edip çabucak yargıya varmak ve birileri hakkında negatif yorumda bulunmak demektir. Suizanda bulunmak bir anlamda iftira atmaktır. Çünkü gerçek olup olmadığını bilmediğimiz görüşleri, gerçekmiş gibi öne sürmek, iftiradan farksızdır.

Örneğin yeni tanıştığımız bir kişi hakkında "cimri" ya da "gösterişe düşkün" gibi olumsuz yorumlar yaptığımızda, karşı tarafın kişilik haklarını zedelemiş ve ona iftira atmış sayılırız.

Suizan ile hüsnü zan kelimeleri zıt anlamlıdır. Hüsün, Arapçada iyi ve güzel demektir. Hem İslamiyet hem de Türk kültürü, her zaman için insanlar hakkında iyi düşünmemizi öğütler. Bu nedenle suizan ne kadar istenmeyen bir davranış biçimiyse, hüsnü zan da teşvik ve takdir edilen bir davranış şeklidir.