Pratik Bilgiler Sufi ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Sufi kime denir?

Sufi ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Sufi kime denir?

Paylaş
Sufi ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Sufi kime denir?

Sufi kelimesi eski yıllara oranla günümüzde daha az kullanılmaktadır. Bu nedenle anlamı da pek bilinmemektedir. Sufi kelimesinin hangi anlama geldiği Türk Dil Kurumu sözlüklerinde bulmak mümkündür. Peki Sufi ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Sufi kime denir? Sufi kelimesi hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Sufi kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçadan dilimize yerleşmiş kelime olan Sufi sözlük anlamı bakımından mutasavvıf anlamı taşımaktadır.

Haberin Devamı

SUFİ NEDİR?

Sufi kelimesinin kökü yün anlamına gelmektedir. Arapçada ise sûf kelimesi olarak geçmektedir. Sufi kişiler ilk dönemlerde ibadet ve zühd ile uğraşan ve ''zahid, abid, nasik olarak nitelendirilen kişiler idi. Sufi kelimesi sözlük anlamı ise mutasavvıf manasına gelmektedir.

TDK SÖZLÜK ANLAMI NE DEMEK?

İnancı sağlam olan ve Allah yolunda ilerleyen kişiler için kullanılan bir kelimelerden birisi de sufi kelimesidir. Bu kelime aynı zamanda Türk Dil Kurumunda da açıklanmaktadır. TDK sözlüklerinde sufi şu şekilde belirtilmiştir:

- Yoğun bir şekilde ibadet eden kimseler

- Mutasavvıf

Bunun yanı sıra sufilik kelimesi de sıklıkla araştırılan bir kelimedir. Sufilik tasavvuf kelimesi ile aynı anlama gelir. İslam dininin mistik yüzü olarak tarif edilmektedir. Sufi kelimesinin ortaya çıkış tarihi tam olarak bilinmemektedir. Fakat bazı kaynaklarda hicri ikinci asırdan itibaren yaygınlaştığı belirtilmektedir.

Haberin Devamı

Buna göre Türk Dil Kurumu sözlüklerinde sufilik kelimesinin anlamı bulunmaktadır. Anlamı sufi olma durumu şeklinde açıklanmaktadır. Mistik inancın tatmininden ve tercih konusu olmasından ziyade bir yaşam tarzı ve biçimi olmaktadır.

Bununla beraber sufiyane kelimesi ise sıfat olarak kullanılmaktadır. Tasavvuf ile ilgili veya mutasavvıflara yakışır bir şekilde anlamına gelen bir kelimedir. Sufilik anlayışı Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Mevlana gibi önemli mutasavvıflar ile halka aktarılmıştır.

SUFİ KİME DENİR?

Sufi olarak belirtilen kişiler ibadetlerini daha inançlı bir şekilde yapan kişilerdir. Bu kelime mutasavvıf olarak bilinen bir kelimedir. Buna göre Sufiler yoğun bir şekilde ibadet yapmaları ile tanınan kişiler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu kişilerin sağlam inançları bulunmaktadır.

Manevi inancın tatmininden büyük bir mutluluk duyan kişiler sufiler olmaktadır. Bunun için ise bu kişiler için manevi huzur ön plandadır. Bu kişiler hatalarını ve günahlarını kolay bir şekilde fark etme yetisine de sahiplerdir.