Pratik Bilgiler Badminton sahası ölçüleri nelerdir? Badminton sahaları kaç metrekare olur?

Badminton sahası ölçüleri nelerdir? Badminton sahaları kaç metrekare olur?

Paylaş
Badminton sahası ölçüleri nelerdir? Badminton sahaları kaç metrekare olur?

Tenis spor dalı üyelerinden biri olan badminton çoğu kişinin oynamaktan zevk aldığı bir spor türüdür. Oynanmasının kolay ve ilgi çekici olması günümüz dünyasında bu sporu daha da popüler hale getirmiştir. Oynamayanlar ya da oynamak isteyip bu sporun içeriği hakkında bilgi edinmek isteyenler için badminton sahası ölçüleri nelerdir ve badminton sahaları kaç metrekare olur sizler için derledik.

 Kaz tüyünden yapılan hafif bir top ile file üzerinden raket aracılığıyla topu karşı rakibe atma esasına dayanan bir spordur. Topun tüy kadar hafif olması rakipler açısından oluşabilecek tehlikeleri minimuma düşürmektedir.

Haberin Devamı

 

 Badmintonun tarihi incelendiğinde geçmişi milattan önce 5. yüzyıllara dayanmaktadır. Ataları Çin'den çıkan bu oyunun günümüz haliyle ilk oynanması ise 1800'lü yıllara dayanmaktadır. Türkiye açısından tarihi incelendiğinde ise 1991 yılında Badminton Federasyonu kurulmuş uluslararası olan federasyona yine aynı yıl katılım sağlanmıştır.

 

 

 BADMİNTON SAHASI ÖLÇÜLERİ NELERDİR?

 

 Bu spor dalının temel mantığı topu karşı tarafa ileterek puan alabilmektir. Puanı alan kişi sadece servisi atan kişi olmaktadır. Oyun setler şeklinde oynanmaktadır ve her set 21 puandır. 21 puan aracılığıyla 2 puan üzerinde olan oyuncu ise bu maçın galibi sayılmaktadır.

 

 Oyundaki üstünlük iki rakip arasındaki farkın iki olasına kadar devam eder ancak sayı 29 - 29 şeklinde olursa 30. sayıyı atan kişi oyunu kazanır şeklinde bir kural vardır. Oyuna başlama usulü yazı tura atmak ile belirlenmekte ve bu usule göre seçilen kişi oyuna başlayan ve aynı zamanda kendi sahasını seçen kişidir.

Haberin Devamı

 

 Karşı tarafa atılan top eğer fileyi geçmezse ve top sahanın dışarısına çıkarsa ya da oyuncuların boy hizasını geçerse puan olarak topu atan kişinin kaybı olmaktadır.

 

 

 BADMİNTON SAHALARI KAÇ METREKARE OLUR?

 

 Tenis sporuna benzer yapısıyla Badminton da tıpkı tenis gibi kort denilen sahalarda oynanmaktadır. Genel olarak bakıldığında aslında badminton her yerde oynanmaya elverişlidir. Tek istisnası rüzgarlı yerlerde oynanmasından kaçınılmalıdır. Çünkü kullanılan top tüyden yapılmıştır ve çok hafiftir. Bu da rüzgarlı havada oynanması noktasında bir sınırlılıktır.

 

 Profesyonel bir biçimde oynandığı kortların ölçüleri incelendiğinde ise genellikle kapalı spor salonları şeklinde ve 6.10 m x 13.40 m ebatlarında bir ölçülere sahiptir. Bu spor dalında kullanılan kuş kadar hafif şeklinde adlandırılan topun ölçülerine bakıldığında ise genellikle plastik bir başlığa takılı 14 ya da 16 tüyden oluşmakta ve ağırlık olarak 4,73 ve 5,50 g şeklinde bir ağırlığa sahiptir.