Pratik Bilgiler Basketbol sahası ölçüleri nelerdir? Basketbol sahaları kaç metrekare olur?

Basketbol sahası ölçüleri nelerdir? Basketbol sahaları kaç metrekare olur?

Paylaş
Basketbol sahası ölçüleri nelerdir? Basketbol sahaları kaç metrekare olur?

Günümüz dünyasında en popüler spor dallarından biri haline gelen basketbol, oynanması zevkli ve kişiler açısından ilgi merkezi haline gelen bir spor türüdür. Belli bir standartları olan ve kurallar çerçevesinde oynanan bu spor dalı hakkında bilgiler vermek amacıyla Basketbol sahası ölçüleri nelerdir ve basketbol sahaları kaç metrekare olur sizler için derledik.

Basketbol elle oynanan ve içinde takım ruhunu barındıran bir oyundur. Günümüz anlamıyla ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde 1891 yılında oynanmıştır. Toplamda 12 kişilik bir oyundur ve sahada her iki takımda da beşer kişi bulunmaktadır. Oyun esnasında sınırsız sayıda oyuncu değişikliği yapılabilen bir spor dalıdır.

Haberin Devamı

Süre olarak 10 dakika olacak şekilde toplamda 4 periyottan oluşur. Berabere kalma durumlarında ise uzatma periyotları da oynanmaktadır. Her periyot arasında birer dakikalık molalar bulunmakta ancak son periyotta ya da uzatma periyodunda ise 2 dakikalık bir mola hakkı bulunmaktadır.

Basketbol Sahası Ölçüleri Nelerdir?

Oyunun oynandığı alanın ölçüleri incelendiğinde öncelikle sahayı ikiye bölen bir çizgi bulunmaktadır ve sahanın karşılıklı iki kısmında da rakiplerin basket atabileceği bir pota bulunmaktadır. Bu potalar sahayı çevreleyen kenar çizgilerinin 1.2 m içerisinde kalmaktadır ve boyut olarak 1,8 x 1,2 m uzunluktadır.

Potanın üzerinde yerden 3,05 metre uzaklığında bir çember bulunmaktadır ve bu çemberden rakiplerin attığı toplar geçmektedir. 45 cm çapındaki sepet adıl verilen çemberin alt kısmı boş ve beyaz bir file ile çevrilidir. Atılan top bu çember içerisinden geçtiğinde rakip takım bir sayı almış olmaktadır.

Haberin Devamı

İkinci periyot tamamlanıp üçüncü periyoda geçmeden önce ise 15 dakikalık bir devre arası yaşanmaktadır. Oyun 3 adet hakem tarafında yönetilmekte ve oyuna başlamadan önce saha seçiminde misafir olan takıma öncelik verilmektedir. Oyun devam ederken 2. devreden sonra ise takımlar arasında saha değişimi yapılmaktadır.

Basketbol Sahaları Kaç Metrekare Olur?

Genel olarak basketbol kuralları çerçevesinde oyun oynanan sahanın ölçüleri 28 x 15 metre olarak belirlenmiştir fakat değişkenlik de gösterebilmektedir. Oyun oynanan topun çevresi 75 ile 78 cm aralarında ve ağırlık olarak ise 600 gr civarlarındadır.

Oyunun kurallarına göre kişiler kendilerine verilen faul hakkını doldurmadılarsa oyuna tekrardan giriş yapabilmektedirler. Karşı takıma hücuma geçen rakip takım 8 saniye içerisinde kendisine ait sahayı terk etmeli ve 24 saniye içerisinde ise hücum işlemini tamamlamalıdır. Eğer bu şekilde gerçekleşmezse top atma hakkı karşı takıma geçmektedir.