Pratik Bilgiler Voleybol nasıl oynanır? Voleybol oyun kuralları nelerdir?

Voleybol nasıl oynanır? Voleybol oyun kuralları nelerdir?

Paylaş
Voleybol nasıl oynanır? Voleybol oyun kuralları nelerdir?

Hem kadın hem de erkeklerde voleybol çok sevilen spor dalları içerisinde yer alır. Kapalı spor salonunda oynanan bir oyun olması ile beraber file üzerinden değerlendirilmektedir. Voleybol nasıl oynanır? Voleybol oyun kuralları nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Futbol ve basketboldan sonra Türkiye'de özellikle voleybol en çok sevilen spor dalı olarak öne çıkar. Aynı zamanda basketbolda olduğu gibi elle oynanan bir oyun olduğunu söylemek gerekir. Tabii bazı durumlarda ayakla da müdahale etme hakkı bulunmaktadır. Bu kapsamda belirli kuralları doğrultusunda hem amatör hem de profesyonel düzeyde oynanır.

Haberin Devamı

Voleybol Nasıl Oynanır?

Kapalı spor salonu içerisinde bir fileyle ikiye ayrılmış sahada oynanan oyun olarak voleybol öne çıkar. Yerden file yüksekliği kadın ya da erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Dikdörtgen bir saha içerisinde filenin uzunluğu en bakımından uçtan uca yer alır.

Elle oynanan bir oyun olması ile beraber 6'şar kişilik iki takım eşliğinde değerlendirilmektedir. Aynı zamanda bu iki takım topu filenin üstünden geçirerek karşı takımın sahasına atmaya çalışır. 4 setten oynanan bu oyun, 2-2 beraberlik kapsamında 5 set üzerinden değerlendirilmektedir.

Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir?

En sevilen spor dalları içerisinde yer alan voleybol kapalı spor salonunda oynanmaktadır. Genel olarak iki takım üzerinden oynanır ve her takım 6 kişidir. Voleybol topu ile beraber oynanan oyun, sahibi ortadan ikiye bölen file kapsamında değerlendirilmektedir. Topu filinin üzerinden geçirmek suretiyle karşı takımın sahasına top atılır.

Haberin Devamı

Aynı zamanda toplamda 4 setten oynanan oyun her set başına 25 sayı ile beraber biter. Eğer oyun 2-2’lik bir sonuca gelirse o vakit beşinci set oynanır. Bu şekilde sonuç neticelenir ve kazanan takım ortaya çıkar. Basit kuralları olması ile beraber oyun içerisinde oyuncuların yer değiştirmesi üzerinden karmaşık bir hal alabilmektedir.

Voleybol Set Sayısı Nedir?

Voleybol kapalı spor salonunda set üzerinden oynanan bir oyundur. Aynı zamanda her bir set 25 sayıdan oluşur. Genelde toplamda 4 set şeklinde ifade edilir. Eğer kaç takım 3-1 setleri alır ise o zaman kazanmış olur. Ancak sonuç 2-2’lik bir beraberlik ile netice denirse, o vakit uzatma seti oynanır.

Bu set ise 15 sayı üzerinden değerlendirilir. Böylece 15 sayısını alan takım sonucu 3-2 kazanmış olur. Bu şekilde set üzerinden toplamda 5 set ya da 4 set şeklinde değerlendirilen bir oyun olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum hem kadın hem de erkeklerde aynıdır.